Home + Naar wie zijn de jongens eigenlijk vernoemd?

Naar wie zijn de jongens eigenlijk vernoemd?

Een naam bedenken voor je kindje is het leukste, maar tegelijkertijd misschien ook wel het moeilijkste tijdens de hele zwangerschap. Bij Milan waren we er heel snel uit. Dat had ook te maken met het feit dat Milan is vernoemd naar mijn vader die zeven jaar ervoor was overleden. Daar vertel ik zo meer over, want Milan heet officieel geen Milan… Hij heeft drie namen, Floris heeft er twee en ik heb er zelfs vijf! Ik vertel jullie alles over het vernoemen van onze jongens en waarom we dat zo belangrijk en mooi vonden.

Milan is vernoemd naar…

Ik heb het weleens vaker verteld, maar mijn vader heette Miel en toen hij overleed heb ik altijd gezegd dat als ik een zoon zou krijgen, hij Milan zou heten. Toen ik eenmaal zwanger was, bleek de naam Milan in de top 3 te staan en wat heb ik daarvan gebaald zeg. Toch zag ik een blond jongetje voor mij met grote blauwe ogen die Milan zou heten. Sterker nog, Milan ziet er precies zo uit als ik altijd in gedachten had en hij lijkt soms ook wel op mijn vader als kind. Heel bijzonder. Helemaal nu zijn klasgenootjes zijn naam afkorten en ik dus weer regelmatig de naam Miel hoor. Mijn vader had zo trots geweest…

Maar goed, ik vertelde dus al dat Milan officieel geen Milan heet. Milan is zijn roepnaam, maar zijn eerste officiële naam is Michaël. Precies zoals mijn vader ook heette en eigenlijk ook heel katholiek. Zelf ben ik gedoopt en heb ik vijf doopnamen, maar we hebben Milan niet laten dopen. Had ik wel mooi gevonden, maar Pat vond het een tikkeltje hypocriet omdat we zelden in de kerk komen. Daar heeft hij natuurlijk wel een punt 😉

Zijn tweede en derde naam noem ik niet voluit. Deze combi is redelijk uniek, heel specifiek en de namen zijn al wat ouder. Ik ben daar toch wat voorzichtiger in wat betreft privacy. Zijn tweede naam begint in ieder geval met een F en daarmee is Milan vernoemd naar mijn opa en mijn broer. Zijn derde naam begint met een A en daarmee is Milan vernoemd naar mijn stiefvader. Hij is een echte opa voor onze jongens en stapelgek op ze. Terechte vernoeming dus.

Ik heet officieel ook geen Marisca

Ik vertelde net dat Milan een roepnaam is. Dat geldt ook voor mijn naam; op de papieren staat nergens de naam Marisca, maar als eerste naam Michaëla. Ik ben dus ook vernoemd naar mijn vader. Verder ben ik vernoemd naar mijn moeder, oma (moeder van mijn moeder), opa (vader van mijn moeder) en naar de hele katholieke kant van mij vader (Maria).

Bij Milan hebben we dat dus traditioneel op dezelfde manier gedaan. Bij Floris deden we dat echter heel anders…

Floris is vernoemd naar…

Floris is wel zijn officiële voornaam en hij is vernoemd naar… niemand. Althans, de naam Floris niet. De namen om te vernoemen waren al op haha. We vonden het nu een stuk lastiger en Floris zou eerst Jip heten. Dat was hem toch niet helemaal en toen kwam mijn moeder met de naam Floris. Ik heb er eerder over geschreven, maar ik vond dat altijd al een prachtige naam, maar dacht dat Pat het niets zou vinden. Hij was meteen enthousiast en zo werd Jip opeens Floris.

Over de tweede naam waren we heel snel uit. Deze kan ik wel noemen, omdat deze al eerder heb gedeeld. Overigens niet heel consequent ik weet het, maar het zijn twee namen en deze combi is wat minder specifiek denk ik. In ieder geval wilden we als tweede naam heel graag de naam Stijn. Mijn neefje heet Stijn en Stijn heeft al heel wat meegemaakt. Hij heeft namelijk een aangeboren hartafwijking, geen kleintje en het is dan ook een aantal keren heel slecht met hem gegaan. Ook heeft hij al een aantal zware operaties doorstaan. Stijn is echter een enorme doorzetter en hoewel de artsen destijds weinig hoop hadden is “onze” Stijn inmiddels 19 en het wonder van het ziekenhuis. Stijn is hét voorbeeld van doorzettingsvermogen en positief denken en daarom wilden we onze tweede zoon heel graag naar hem vernoemen. Toen we het geslacht van de baby gingen onthullen bij mijn zus en haar gezin hebben we deze plannen meteen gedeeld en gevraagd of dit oké was. En de grote neef zelf was natuurlijk ook vereerd.

Wij zijn nog steeds heel blij met de namen. We wilden graag Hollandse namen bij onze Hollandse achternaam en namen die over tig jaar ook nog steeds goed zijn. Ook hebben we bewust vernoemd, omdat we dat een mooie gedachte vinden en de mensen die niet meer hier bij ons zijn er toch altijd bij zullen zijn.

Hebben jullie vernoemd? Waarom wel of niet? Klets mee in de comments hieronder.

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. Wendy
  1 augustus 2019 / 08:09

  Bij onze oudste wilde m’n m’n heel graag Floris. Ik vond het mooi maar nét niet. Het werd Joep :-p
  Zijn 2e naam is Pieter, vernoemd naar mijn moeder Pietje/Pieta, die helaas 25jr geleden overleden is 🙁
  Onze dochter heeft als 2e naam Anna, vernoemd omdat grote broer dat ook is, maar nu naar m’n schoonouders die André en Annelies heten (en 1 doopnaam van m’n schoonmoeder is ook Anna)

 2. Louise
  1 augustus 2019 / 08:19

  Onze oudste is vernoemd naar mijn moeder en schoonmoeder die laatste leefde toen al niet meer onze jongste is vernoemd naar mijn schoonvader. Mijn schoonvader is 10 juni jl overleden het voelt nu wel fijn dat de jongste zijn naam als 2de naam draagt

 3. Anja
  1 augustus 2019 / 10:42

  Ik vind de gedachte van vernoemen ook heel erg mooi. Mooie keuzes hebben jullie gemaakt. Onze zoon is met zijn tweede naam vernoemd naar de oma van mijn man, omdat hij daar een heel hechte band mee had. Zelf ben ik vernoemd naar mijn beide ouders, zowel in mijn doopnamen als roepnaam.

 4. Joyce
  3 augustus 2019 / 09:59

  Wij hebben onze kinderen ook vernoemd. Eigenlijk hoor je het niet zo vaak meer, maar wij vonden dat juist leuk en speciaal. De oudste heeft 3 namen en is vernoemd naar beide opa’s. Helaas is vorig jaar mijn schoonvader overleden en dan is het toch mooi dat je zoontje ook dezelfde naam heeft. Mijn dochter is vernoemd naar beide oma’s. Die heetten toevallig allebei Anja. Wij hebben er Ann-Lynn van gemaakt. Ook omdat anja vaak wordt afgekort naar An.

  • 6 augustus 2019 / 08:23

   Wat leuk dat jullie dat ook hebben gedaan en wat mooi dat je schoonvader dit nog mee heeft kunnen maken. Ik vind het ook speciaal.