Home + Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk, hoe dan?!

Na je zwangerschapsverlof weer aan het werk, hoe dan?!

Het is bijna een jaar geleden dat mijn zwangerschapsverlof in ging. Op 18 september begon mijn verlof en ik heb 16 fantastische weken gehad! Ik heb echt van iedere dag genoten, maar uiteindelijk brak mijn eerste werkdag aan. 16 weken lijken enorm lang, maar ze vliegen voorbij en voor je het weet ben je dus weer aan het werk. Die eerste dag is enorm moeilijk, maar met deze tips hoop ik jouw eerste werkdag iets gemakkelijker te maken.

Houd tijdens je verlof contact met collega’s

Ik heb tijdens mijn verlof contact gehouden met mijn collega’s. Niet perse iedere dag en ook niet iedere week, maar gewoon zo nu en dan via de app of we spraken gewoon af of koffie te gaan drinken. Ook zijn er veel collega’s op kraamvisite geweest en heb ik mega veel kaartjes van ze gekregen. Pat en Milan zijn een dag na de geboorte geboortekoekjes gaan trakteren en ik kreeg foto’s doorgestuurd van de versieringen. Ze hadden namelijk op de deur van ons kantoor foto’s en ballonnen geplakt zodat iedereen wist dat Floris was geboren. Die betrokkenheid deed mij ontzettend veel goeds en dan is contact houden ook echt geen straf.

Mail checken

Misschien moet jij er helemaal niet aan denken, maar ik heb toch iedere week mijn mail gecheckt. Iedereen wist dat ik weg was dus ik kreeg nauwelijks mail, maar alle reclame etc. gooide ik weg. Zo hield ik mijn inbox opgeruimd en de mailtjes waarin ik was ge-cct lag ik even snel door. Gewoon om een beetje op de hoogte te blijven. Dat scheelde enorm op mijn eerste werkdag!

Spreek af om lekker te lunchen op je eerste werkdag

Spreek met je collega’s af of gezellig buiten de deur te lunchen op je eerste werkdag. Dat breekt de dag, je bent even lekker buiten en je bent in no time op de hoogte van de laatste roddels. Kunnen jullie niet buiten de deur lunchen, probeer dan in ieder geval even een blokje om te gaan. Er komt veel op je af zo’n eerste dag. Als je buiten bent geweest knap je gelijk weer op.

Neem ouderschapsverlof op

Als je het lastig vindt om meteen je oude aantal uren te werken, overweeg dan ouderschapsverlof om het op te bouwen. Hier heeft iedere ouder (dus ook vaders) recht op en je werkgever mag dit in principe niet weigeren. Veel baby’s slapen echt nog niet door als je weer aan het werk moet en dan zijn die ouderschapsverlof uren echt wel lekker.

Sluit je verlof feestelijk af

Op mijn laatste dag verlof hebben we ’s avonds nog gebakjes gegeten. Zo hebben we deze fijne periode op een leuke manier echt afgesloten waardoor je het minder zwaar maakt. Ons hielp dit echt. Je kunt ook een fijne film kijken op Netflix bijvoorbeeld met wat lekkers. Net wat jullie willen.

Zorg dat je de avond van tevoren alles al klaarzet

Dat nieuwe ochtendritme is wel even wennen. Je moet je kindje op tijd bij de oppas/opvang brengen en op tijd op je werk verschijnen. Dat vergt normaal al militaire precisie, maar helemaal als dit je eerste dag is. Zorg er daarom voor dat je de avond ervoor alles al klaar hebt staan; jullie tassen, de kleding, voeding etc. Dit scheelt zoveel tijd!

Andere moeders weten wat je voelt

Die eerste dag is gewoon moeilijk. Je neemt afscheid van een heerlijke tijd (als het goed is) en je moet wennen aan een nieuw ritme in combinatie met slaaptekort. Dan staat het huilen je ook nader dan het lachen. Dat is gewoon logisch en dat geldt voor alle moeders. Jouw collega’s weten precies wat jij voelt en als je even wilt huilen doe dat dan gewoon. Het lucht op en is helemaal niet raar. En onthoud, het komt vanzelf weer goed. Na een week of twee is dit het nieuwe normaal.

Hoe ging jouw eerste werkdag na je verlof? Klets gezellig mee in de comments hieronder.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *