Home + Lijstje van de Week | 4x hier besteedde ik de afgelopen periode teveel tijd aan

Lijstje van de Week | 4x hier besteedde ik de afgelopen periode teveel tijd aan

Het is geen geheim dat het afgelopen half jaar (of bijna half jaar), niet tot mijn beste maanden hoorden. Van de één op de andere dag kreeg ik allerlei lichamelijke klachten en had ik echt veel pijn. Ik had geen idee wat mij overkwam. Voor de huisarts was het echter wel heel duidelijk: dit zijn burn-out klachten. Ik zal daar nog wel een keer dieper op in gaan, maar dat vind ik nu nog lastig. Wel hebben deze klachten mij in laten zien, dat ik teveel tijd heb verspild aan zaken waar ik toch geen invloed op had en/of die totaal geen zin hadden. Hieronder enkele voorbeelden:

4x hier besteedde ik de afgelopen periode teveel tijd aan

Piekeren

Ik heb mij suf gepiekerd de afgelopen maanden, maar eerlijk is eerlijk, de maanden en jaren ervoor eigenlijk ook. Ik sta altijd aan, vanaf ongeveer 5.15 uur ’s morgens (we hebben nog altijd heel vroege vogels in huis) en maak mij overal druk om. Vaak om dingen die ook echt aandacht vereisen, maar ook heel vaak om zaken of mensen die er eigenlijk helemaal niet toe doen. Dat klinkt niet aardig en zo bedoel ik dat ook niet, maar in veel gevallen was het de sop de kool niet waard. En als dat wel zo was, dan kon ik er ook niet altijd wat aan veranderen. Zonde van de tijd dus.

“Wat zullen anderen van mij vinden?”

Nog iets waar ik teveel tijd aan heb besteed: mij afvragen en het belangrijk vinden wat andere mensen van mij vinden. En dan niet eens de mensen die dichtbij mij staan, maar het ging dan juist om mensen die verder van mij af staan. Ik wil altijd graag dat iedereen mij aardig vindt, maar dat kan helemaal niet. En dat hoeft ook helemaal niet, want ik vind zelf ook niet iedereen even leuk. Dat is helemaal niet erg. Maar waarom wil ik dat andersom dan wel? Dat is eigenlijk best raar toch? Verstandelijk gezien weet ik dat, maar gevoelsmatig is het een ander verhaal. Ook dit heeft onnodig veel tijd gekost en dat is eigenlijk nog het geval, want ik heb dit nog niet afgeleerd. Het gaat wel steeds beter, dat dan weer wel.

Googelen

Al die lichamelijke klachten heb ik natuurlijk Gegoogeld. Ook iets waarvan je weet dat dat niet verstandig is, maar ik hoopte een oplossing te vinden en wilde vooral dat alles snel weer normaal was. Dit werkte natuurlijk averechts met het gevolg dat ik mij veel te druk heb gemaakt terwijl dat dus niet nodig was. Er was wel iets aan de hand, maar dat waren burn-out klachten. Geen andere, ernstige dingen gelukkig. De burn-out klachten moesten aangepakt worden (en nog steeds), maar het Googelen was niet nodig en heeft mij zo bang en onzeker gemaakt. Doe dit vooral niet!

Druk maken om dingen waar ik geen invloed op heb

Van een brug die opengaat terwijl ik haast heb, tot iets dat op het werk speelt, maar waar ik niet zoveel aan kan veranderen. Ik heb nogal de neiging mij overal druk om te maken, maar dat heeft helemaal geen zin. Ik heb niet altijd invloed op de dingen waar ik mij druk om maak. Het enige waar ik invloed op heb, is hoe ik hierop reageer. De enige die ik daarmee heb, ben ikzelf. Zonde van de tijd en het kost zoveel energie. Ook hieraan heb ik teveel tijd besteed.

Tijd om dit alles aan te pakken en inmiddels ben ik daar al een aantal maanden mee bezig. Er is nog zeker ruimte voor verbetering, maar stukje bij beetje gaat het mij lukken. Op naar een relaxtere houding! Waar heb jij de laatste tijd teveel tijd aan besteed?

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Ad van Stijn
    7 juni 2024 / 07:44

    Maak je niet zo druk. De soep met balletje wordt niet zo heet gegeten. Je gaat vooruit maar bent er nog lang niet dus doe het rustig aan