Home + Lifestyle | Zo verdelen Patrick en ik de huishoudelijke taken

Lifestyle | Zo verdelen Patrick en ik de huishoudelijke taken

Door de loop van de jaren sluipen bepaalde gewoontes in een huishouden. Zo ook binnen die van ons. Patrick en ik hebben een soort stilzwijgende overeenkomst als het gaat om huishoudelijke taken. Het is nooit zo afgesproken, maar de verdeling is ontstaan en voor ons werkt deze prima. In dit artikel dus een overzicht van de dingen die Patrick doet en die ik doe inclusief het halen en brengen van de jongens naar school en naar opa en oma.

Verdeling van de huishoudelijke taken is niet helemaal 50/50

Onze verdeling is niet helemaal 50/50, maar we komen een heel eind. Pat doet steeds meer ondanks zijn lange werkdagen. Zijn wekker gaat ’s morgens rond 4.30 uur en rond 5.00 uur vertrekt hij meestal. Tegen 16:00 uur is hij meestal thuis en dan heeft hij er een superlange dag op zitten. Hij werkt fulltime dus vijf dagen per week. Omdat hij er ’s morgens niet is, neem ik dan alles voor mijn rekening. Ik werk zelf vier volle dagen en heb Mamablogger, maar die werkzaamheden kan ik spreiden over de dagen en kan ik ook in de avonden en weekenden doen. Op zulke momenten neemt Patrick thuis weer meer voor zijn rekening. Voor ons is deze verdeling in ieder geval prima.

Huishoudelijke taken van Patrick

 • Patrick smeert iedere dag het brood dat mee gaat naar school en werk. Hij zet de bekers klaar, maakt het 10-uurtje klaar en zorgt dat ik iedere dag een bakje vers fruit en komkommer mee kan nemen naar het werk.
 • Ook weet hij precies wanneer de containers langs de weg moeten, ook dat is dus zijn taak haha.
 • We laten de boodschappen iedere week thuisbezorgen en Pat regelt dat dat allemaal op rolletjes loopt. Hij bestelt twee weken van te voren de boodschappen en werkt alles op het laatste moment bij.
 • De jongens in bad doen; ook dat is iets wat hij meestal voor zijn rekening neemt. Ik ruim ondertussen alles op in huis.
 • Klussen (althans, de kleine klusjes), die komen veelal voor rekening van Patrick. Ik ben van het inrichten en houd het budget in de gaten, maar Pat is van de kleine klusjes.
 • Tuinieren; ook dat is meer zijn ding. Ik doe het zo nu en dan wel, maar dat is toch echt meer zijn ding.
 • Pat haalt de jongens ’s middags op als hij uit zijn werk komt. Hij is vaak eerder thuis dan ik omdat hij eerder begint en haalt de jongens dus op tijd op bij mijn ouders.
 • Koken. Ik vind koken dus echt verschrikkelijk en als mijn portemonnee het toe zou laten ging ik het liefst iedere dag uit eten of zou ik het bestellen ?☺️. Patrick maakt dus het vaakst eten en dat doet hij supergoed! Ik doe het overigens wel hoor, maar Pat vindt koken wel echt leuk.
 • Ons zondagse ontbijt. Pat maakt deze altijd en kookt dan ook de eitjes.

Mijn huishoudelijke taken

 • Ik neem iedere ochtend de ochtendspits voor mijn rekening. Denk aan de bedden opmaken, een was opruimen, ontbijt maken, de vaat etc.
 • Vervolgens breng ik daarna de jongens weg. Milan naar school en Floris naar de peuterspeelzaal of naar opa en oma.
 • De was. Dat is echt mijn ding. Ik ben altijd wel bezig met een was en vind ook dat Pat niet zo goed op kan vouwen. Dit doe ik dus liever zelf.
 • Bedden verschonen. Hier heeft Patrick weer een hekel aan en ik vind het niet erg. Dit doe ik dus liever zelf ☺️.
 • Het huishouden zelf. Ik ben degene die de meeste andere klusjes in het huishouden doet. Van het schoonmaken van het toilet en de badkamer tot stofzuigen etc. Dat doe ik negen van de tien keer. In het weekend verdelen we dit beter, maar doordeweeks neem ik dit voor mijn rekening. Gelukkig hebben nu een hulp in de huishouding die om de week de grotere dingen voor haar rekening neemt, superfijn!
 • Het opruimen en uitzoeken van kleding en speelgoed. Ik zoek dit altijd uit en verkoop vervolgens wat te klein is geworden en waar niet meer mee gespeeld wordt. Dit zijn dingen die Patrick liever aan mij over laat haha.
 • De administratie is ook zo’n dingetje dat hij liever aan mij over laat. Ik weet tot op de cent nauwkeurig wat er binnen komt en wat eruit gaat en regel alles tot in de puntjes. Ook de verkoop van ons appartement heb ik geregeld. Pat gaat er vanuit dat het goed komt en heeft er ook minder mee dan ik.
 • De vaat. Wij zijn nog zo’n beetje het enige huishouden dat geen vaatwasser heeft en dus wassen we nog af met de hand haha. Eigenlijk vinden we dat niet zo erg, maar we willen uiteindelijk toch wel een vaatwasser.

Hoe is de verdeling van de huishoudelijke taken bij jullie?

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. 12 augustus 2020 / 07:58

  Zo hé pittig wel en knap om dat zo te doen. Zelf werk ik sinds kort 3dagen (wel van 9,5uur) en me blog/insta. En me vriend 5dagen. Hij doet ook mega veel vind het knap dat je zoveel blogs plaatst en doet??.

  • 12 augustus 2020 / 08:03

   Hoi Ayla,

   Dankjewel! Het is erin geslopen hoor en ik ben ’s morgens heel vroeg wakker, dat scheelt enorm. En soms ben ik ook ontzettend klaar met alles en zie ik het ook allemaal even niet meer zitten. Vervolgens zit er weer een leuke mail in de mailbox of een reactie zoals deze en dan vind je altijd de energie om door te gaan. Jij ook succes en met plannen komen we al een heel eind! ?