Home + Hoe voer ik een lastig gesprek met de oppas?

Hoe voer ik een lastig gesprek met de oppas?

Het vinden van een oppas kan soms lastig zijn en veel tijd in beslag nemen. Je bent dan ook blij om een geschikte meid te vinden en je besluit om haar uit te nodigen voor een gesprek. Je ziet dat er een klik is tussen haar en je kinderen en voelt je opgelucht dat je iemand hebt gevonden.

Helaas gaan dingen soms niet zoals we verwachten. Misschien vind je haar manier van oppassen niet prettig of ben je over een paar punten toch niet helemaal tevreden Je wilt graag met haar in gesprek, maar hoe pak je dit goed aan? Hier een paar tips!

Tip 1: krop je ergernis niet op

Belangrijk is, dat als je iets niet fijn vindt, je dit ter sprake brengt en het niet allemaal opkropt. Je blijft je dan maar ergeren omdat er niets verandert. Je oppas krijgt dan geen kans om zich te verbeteren, want ze weet niet wat jouw verwachtingen zijn. Ze kan tenslotte niet je gedachten lezen. De relatie met je oppas kan er alleen maar beter van worden als jullie open en eerlijk tegen elkaar zijn.

Tip 2: ga het gesprek één op één aan

Het is begrijpelijk dat je het gesprek graag samen wil voeren met je partner, maar het is misschien wel verstandiger om alleen met je oppas te praten. Zo voorkom je een twee-tegen-één situatie wat natuurlijk geen goed uitgangspunt is voor een constructief gesprek. Laat je kinderen er ook niet bij zitten. Onenigheid tussen volwassenen kan tot een verstoorde relatie met de kinderen leiden.

Tip 3: houd je aan rode draad

Bedenk van tevoren goed wat je het belangrijkste vindt dat wordt verandert, stel dus prioriteiten. Het heeft geen zin om op elke slak zout te gooien. Het feit dat zij net je kindje heeft gekleed in het shirtje wat jij totaal niet bij het broekje vindt passen, moet je misschien maar voor lief nemen. Benoem alleen de dingen die echt zwaar voor jou wegen, zoals aan tafel eten, niet (teveel) snoepen, niet te veel schermtijd enzovoort. Zet voor jezelf duidelijke voorbeelden en argumenten op papier die je bij elke kwestie wil aankaarten.

Tip 4: verplaats je in de oppas

Verplaats je in de oppas en denk na over hoe jij dan zou willen dat een constructief gesprek zou gaan. Hoe voelt een oppas zich bij zo’n gesprek en hoe zou ze kunnen reageren? Denk ook na over wat haar beweegredenen kunnen zijn dat ze iets niet doet zoals jij dat zou willen. Is het onwil, begrijpt ze het gewoon niet, heeft ze een ander idee over opvoeden of is het gewoonte? Als ze nog jong is kan het ook onervarenheid zijn.

Vraag tijdens het gesprek reactie. ‘Kun je je dat voorstellen?’, ‘Hoe zie jij dat?’ of ‘Snap je wat ik wil zeggen?’. Soms zijn mensen niet bewust van hun gedrag of gewoontes.

Tip 5: opbouwende feedback

Het doel van het gesprek is om uiteindelijk verbetering te zien. Dit bereik je niet door alleen maar te zeggen wat aangepast moet worden, maar ook hoe ze het kan doen.

Je geeft duidelijke feedback door middel van de volgende stappen:

  • Beschrijf het gedrag wat je hebt waargenomen. Blijf feitelijk. “Ik merk dat je Sam vaak laat naar bed brengt als je oppast”
  • Geeft aan wat het gevolg is. Blijf weer feitelijk. “Hierdoor is ze de volgende dag moe en knorrig”
  • Vertel wat vervolgens het effect op jou was. Blijf bij jezelf. “Ik heb hierdoor moeite om haar klaar te maken voor school en ik vind het onprettig om zo de dag te beginnen”
  • Geef concreet aan wat je wil dat je oppas veranderd. “Het zou daarom fijn zijn als je haar om 8 uur op bed legt”
  • Geef je oppas tenslotte de kans om hierop te reageren. “Wat vind jij daarvan?”

Op deze manier kan je goed met elkaar in gesprek gaan. Als je zegt “Jij legt Sam te laat in bed en zit ik ‘s ochtends weer met de gebakken peren”, kan je ander zich aangevallen voelen en is er geen ruimte om verder te praten.

Tip 6: benoem ook het positieve

Feedback geven en ontvangen is lastig, vooral als het om negatieve feedback gaat. Mensen onthouden negatieve punten nou eenmaal beter dan positieve punten. Probeer daarom voor elk verbeterpunt dat je noemt, drie positieve punten te noemen. Bijvoorbeeld: “ik vind het leuk dat je zo veel spelletjes met de kinderen doet” of “ik vind het fijn dat je altijd goed communiceert”.

Tip 7: kijk kritisch naar jezelf

Kijk ook kritisch naar jezelf. Wat is jouw aandeel, misschien ben je niet duidelijk genoeg geweest? Zo ja, breng dit in het gesprek naar voren. Het maakt het voor de oppas gemakkelijker als jij je kwetsbaar opstelt. Dan is zij eerder in staat om ook haar praatje te doen. Schiet niet gelijk in de verdediging als je oppas het gesprek ook gebruikt om haar eigen punten naar voren te brengen.

Tip 8: plan een vervolggesprek

Het gesprek gaat over een gevoelig onderwerp en zou een emotionele wending kunnen nemen. Wees dan ook bereid om het gesprek op dat moment te laten zoals het is en het een andere keer voort te zetten. Ook als je punten nog niet hebt besproken. Wellicht heeft je oppas ook tijd nodig om alle genoemde punten even te verwerken. Sta hiervoor open.

Plan een paar weken laten nog een gesprek zodat jullie kunnen evalueren of de verbeterpunten zijn doorgevoerd en of er wellicht nog nieuwe punten aan de orde zijn gekomen.

Ik hoop dat je dit nuttige tips vond. Heb je zelf nog een aanvulling? Laat het mij gerust weten in de comments hieronder.


 

 

Bron afbeelding: Shutterstock

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *