Home + Het slaapritme van Floris

Het slaapritme van Floris

Komende week is Floris precies een half jaar en in die update wilde ik het ook hebben over zijn slaapritme. Uiteindelijk besloot ik er een aparte blog aan te wijden, want dat slaapritme is nog best wel even een dingetje. Althans, overdag tenminste…

Er is geen ritme!

Bam, ik val maar meteen met de deur in huis. Overdag hebben we dus geen slaapritme. Hij slaapt wel, maar het zijn hazenslaapjes en dan zijn we al blij dat hij slaapt dus boven neerleggen en dan lekker doorslapen is nog niet aan de orde. Soms wel hoor, maar negen van de tien keer is het feest. Als we gaan wandelen dan slaapt hij wel in de wagen en in de auto, maar hier in huis blijft het een dingetje.

Hoe kunnen we dat patroon doorbreken?

De nachten

Ik heb het al vaker verteld, maar de nachten zijn heel goed. Dat is natuurlijk niet zo gek als je je bedenkt dat hij overdag niet zoveel slaapt. Als hij om 19.00 uur naar bed gaat heeft hij zijn laatste fles gehad. Hij komt dan niet meer voor een nieuwe fles en slaapt gerust tot de volgende ochtend 5.30 uur door. Natuurlijk is er weleens een uitzondering, maar we mogen zeker niet klagen. En dat doen we ook niet hoor!

Hoe kunnen we een goed slaapritme ontwikkelen?

Dat vind ik echt een hele lastige vraag. We leggen hem op bepaalde tijdstippen boven in zijn bedje, hanteren dan hetzelfde ritme, gaan om de 5 minuten naar boven om hem gerust te stellen en gaan dan weer naar beneden. Allemaal volgens de boekjes, maar het helpt niet. Af en toe boeken we een succesje, maar dat duurt dan niet langer dan een half uur. We waren echt streng en consequent, maar er zat geen verbetering in. En noem me misschien maar zwak, maar als mijn kind over zijn toeren raakt wil ik best even wachten en de regels volgen, maar daarna pak ik hem toch echt op om te troosten.

En dus is mijn vraag aan jullie, hebben jullie nog tips voor mij? Hebben jullie hetzelfde gehad? Of is het gewoon een kwestie van volhouden en je erbij neerleggen? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties

 1. Rebecca
  13 april 2018 / 07:17

  Tips, pfoe. Het is sowieso lastig, heel dat ritme gedoe. Ik weet dat ze mij altijd vertelden dat ik het gordijn open moest laten, maar mijn baby’s gingen overdag echt niet slapen in een verlichte kamer.
  Verder … geduld, soms duurt het even. Dat laten huilen deed ik ook echt nog niet op die leeftijd – pas toen ze iets ouder waren en ook niet als ze compleet over hun toeten raakten.
  Succes, het is best lastig.

 2. 13 april 2018 / 20:20

  ik hield altijd vast aan de tijdstippen om ze een beetje ’te dwingen’ in hun ritme. Dat neemt wat tijd in beslag maar op den duur ging het wel vlot.

 3. jacqueline lips
  14 april 2018 / 16:19

  Tegenwoordig neemt men de kinderen gemakkelijk mee in de auto of kinderwagen,hebben daardoor minder regelmaat dan onze kinderen.Ik liet mijn kinderen ‘smorgens en ‘smiddags in hun bedje dutje doen en ging dan pas weg,ook in het weekend.Rust ,reinheid en regelmaat is volgens mij heel erg belangrijk in deze.

  • 24 april 2018 / 20:41

   Dat is waar, maar we hebben wel een bepaalde structuur hier in huis, maar dat is voornamelijk doordeweeks, want dan hebben we ook een vast ritme. In het weekend moet ik bekennen dat ik dan ook makkelijker ben en er graag op uit trek en dat ook doe. We laten hem dan inderdaad in de auto of de wagen slapen. ’s Avonds hanteren we wel weer hetzelfde ritme.

 4. Marloes
  14 april 2018 / 22:02

  Wij hebben veel gehad aan het boek ‘Baby in een droomritme’ van Stephanie Lampe. Bij de eerste slaapsignalen (in ogen wrijven, gapen etc) naar bed. Dit is meestal na anderhalf uur wakker te zijn geweest (ze is nu 5,5 maand) en niet laten huilen. Wij gingen van een baby die overdag bijna niet sliep naar een baby die heel voorspelbaar is en soms zelfs 3 uur achter elkaar slaapt. Succes!

  • 24 april 2018 / 20:44

   Dat boek hebben wij ook en was ik alweer vergeten, dankjewel voor de tip! Wij doen dat nu ook (na het wrijven in zijn oogjes etc.) en dat lijkt vooralsnog goed te gaan. Hij is alleen niet zo heel snel moe te zijn overdag en dat maakt het soms wel lastig.