Home + Geld & Budget | Onze nieuwe spaardoelen voor 2020

Geld & Budget | Onze nieuwe spaardoelen voor 2020

Afgelopen zomer deelde ik met jullie onze spaardoelen van toen en vertelde ik dat we online diverse spaarpotjes hadden gemaakt om die spaardoelen te realiseren. Wat we toen echt niet hadden kunnen vermoeden was dat een groot deel van die spaardoelen nu al gerealiseerd zouden zijn. We zijn pas een half jaar verder! Een bizarre wending waar we wel op hadden gehoopt, maar zeker niet hadden verwacht. Daardoor konden we dus al een hoop realiseren en is het nu tijd om nieuwe spaardoelen te stellen, want we hebben nog wel wat wensen. Hoe het kan dat we deze spaardoelen al zo snel hebben gerealiseerd en wil je weten welke nieuwe spaardoelen we nu hebben? Ik vertel het je in deze post.

Veel in één keer

Afgelopen week verscheen er een post over onze mogelijke vakantiebestemmingen. Ik deelde deze op social media en kreeg toen de opmerking ‘maar je hebt toch afgelopen week al een auto en een schuur met overkapping gekocht?’ Klopt helemaal en ik begrijp heel goed dat het heel veel in één keer is. Heel veel geld vooral. Dat had normaal gesproken ook zeker niet gekund, maar we hebben ons appartement verkocht en hebben dit kunnen doen van de overwaarde en wat er in onze spaarhypotheek zat. Een behoorlijke meevaller dus, maar wel eentje waar we 11 jaar op hebben moeten wachten. Eentje waar we het ook heel moeilijk door hebben gehad. 11 jaar verhuur werd het nieuwe normaal, maar we hebben wel 11 jaar lang zorgen gehad. Uiteraard ook altijd het vertrouwen dat het goed zou komen, maar we wisten nooit wanneer dat dan zou zijn. Er was geen einddatum. We konden daardoor jarenlang niet op vakantie, hebben meer dan eens moeite gehad met het betalen van de rekeningen en ik was dag in dag uit was ik aan het rekenen. Pech en onvoorziene omstandigheden konden we er eigenlijk niet bij hebben, maar ook die bleven ons niet bespaard. Die 11 jaar zijn ons niet in de koude kleren gaan zitten, dat realiseer ik mij nu pas. Dus ja, het is veel in één keer, maar we hebben er zeker geen nutteloze dingen mee gedaan. We hebben er een goede, degelijke auto mee gekocht, een schuur omdat onze 20 jaar oude schuur echt aan vervanging toe is en eind februari wordt de nieuwe ketel geplaatst.

Maar goed, dat was toen. Tijd voor vooruit te kijken!

Spaardoelen van vorig jaar

Dit waren de spaardoelen die ik afgelopen zomer met jullie deelde:

 • Een nieuwe auto en dan het liefst een Mazda CX5. We spaarden voor onze droomauto en we hebben hem. Het voelt nog steeds mega onwerkelijk en als ik erin rijd heb ik nog niet het idee dat deze van ons is. Check dus!
 • Reparatie van de voorgevel van ons huis.
 • Een nieuwe ketel. Ook check, want de afspraak is gemaakt.
 • Een keuken. Het bleek dat de schuur dringender aan vervanging toe was waardoor we hebben besloten die eerst te doen.

Nieuwe of lopende spaardoelen

 • De gevel dus. We zijn vooral op zoek naar iemand die ervaring heeft met het opknappen van oude gevels, want hij is oud en dat vergt denk ik wel een bepaalde expertise. We verwachten hier rond de €3000,- voor nodig te hebben.
 • Ook sparen we door voor de keuken, vorig jaar gaf ik aan dat we verwachtten daar €4000,- voor te moeten sparen, maar dat heb ik denk ik veel te laag ingeschat. Misschien is €7000,- realistischer. Deze gaat dus wat langer duren 😉
 • Nieuwe kozijnen voor ons slaapkamer. Een raam is lek en we kunnen de ramen alleen maar naar buiten openslaan. Als het regent, regent het naar binnen. Daarom zouden we bovenin ook van die klapraampjes willen. Zo kunnen we het door laten luchten wanneer het regent. Geen idee wat dit gaat kosten Misschien €3500,-?

Dit lijkt ons wel voldoende voor nu. We gaan nu namelijk geen appartement meer verkopen 😀 We gaan weer hard aan de bak, maar willen daarnaast wel genieten. We gaan dan misschien niet zo snel, maar ach, we komen er wel.

Wat zijn jullie ook nieuwe spaardoelen voor dit jaar?

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Reacties

 1. 18 januari 2020 / 09:07

  Kozijnen zijn prijzig ja. Afgelopen jaar de beneden verdieping vervanging.
  Nu offerte voor twee ramen boven en dan kom je ook op €1500,- uit.

  Maar mooie doelen, hopelijk de meeste haalbaar!

  • 19 januari 2020 / 09:36

   Was die €1500,- voor alleen de ramen of waren dat de kozijnen? Ik hoop ook dat ze haalbaar zijn. Gisteren weer twee nieuwe meubels gekocht, zo wordt het natuurlijk nooit wat 😂

 2. Christine
  18 januari 2020 / 09:25

  Een ‘los raam’ op de eerste verdieping achter (het kozijn was nog goed) was bij ons €500,- (in de grondverf, ik heb het zelf afgeverfd). We hebben daarvoor gekozen, omdat het compleet wegrotte en we het over een jaar of 5-10 willen vervangen door kunststof maar we daar dus niet op konden wachten.. willen jullie opnieuw voor hout gaan of juist voor kunststof? En er zijn nog meer mogelijkheden: aluminium of staal zijn ook gaaf, juist bij oude huizen.. vraag wat offertes op, bij ons kwamen er verschillende aan huis en wij gingen uiteindelijk met Schipper in zee hier uit Gouda, dat voelde het meest goed..

  En wat je spaardoelen voor de keuken betreft: ik kom hier ook al gauw uit op €10.000,- voor een nieuwe keuken (die van ons is in 2006 door de vorige eigenaar erin gezet, dat klinkt heel recent, maar doordat ze voor goedkope apparatuur hebben gekozen zijn er al diverse dingen stuk én je zou niet zeggen dat het zo’n nieuwe keuken is, want hij is – stylewise – duidelijk door oudere mensen uitgezocht :$). Maar die nieuwe keuken kan nog wel even wachten, alhoewel ik wel denk ik dat ik de foeilelijke handgrepen dit jaar vervang zodat het meer mijn keuken wordt en ik er nog 10 jaar met meer plezier dan nu tegenaan kijk!!

  Ons kleine doel voor dit jaar is het zelf verfen van wat kleine dingen aan het huis (moet op een ladder gebeuren, dus zal mijn pakkie an worden, want dat vindt Jonathan niets), en het afwerken van de afzuiging in de keuken (zit wel achter achter een deurtje, maar van binnen kan ik het nu nog niet als kastruimte gebruiken, moet een schotje om de afzuiging heen gemaakt worden en twee plankjes) en grote spaardoel voor dit jaar is om 8 en misschien zelfs 10k op de hypotheek af te lossen, we hebben de smaak te pakken 😉 Maar je weet nooit wat er onderweg op je pad komt, dus voor nu dromen we van een forse aflossing maar houden we het doel op papier op €5000,-

 3. Linda
  18 januari 2020 / 09:37

  Wij hebben deze maand een keuken gekocht, en waren wel wat meer kwijt. De keuken zelf was 6000 euro mar monteren 1300 en daarbij komt nog het meerwerk zoals slopen, verleggen leidingen, er moest gestuct worden, verven etc en daar zijn we in totaal 7000 euro voor kwijt bovenop de aanschaf en montage. Verkijk je daar dus niet op, zeker bij een ouder huis!

  Kozijnen hebben we ook offerte voor laten maken voor 2 verdiepingen voor en achter plus dakkapel op zolder was rond de 10k. Dat is nu ons spaardoel.

  • Christine
   18 januari 2020 / 17:31

   Hi Linda, bedoel je nou dat je je gehele huis voor 10k kunt laten doen? Voor welk materiaal heb je dan gekozen? En hoeveel ramen en deuren heb je dan zoal?
   Wij hebben kunststof op de begane grond en eerste verdieping voor 19k alleen al?
   Nou moet ik erbij zeggen dat onze gevel zowel twee deuren, twee bewegende ramen in kozijnen als vier vaste ramen en een kanteldeur en keralit panelen bevat, bijna de hele gevel is dus kozijn.. en voor die 19k zat er ook zonwering bij, maar haal je die er vanaf dan nog waren we zo’n 16k kwijt voor alleen de voorzijde van ons huis.. maar ik heb me ook verdiept in het vervangen van onze twee dakkapellen op zolder voor een nokverhogende dakopbouw en kwam incl. montage op 60k uit, dus ik ben oprecht benieuwd hoeveel oppervlakte kozijn, ramen, deuren en evt. gevelbekleding je hebt en welk bedrijf dat voor 10k kan doen?

  • 19 januari 2020 / 09:27

   Oh jee, ik mag dus harder gaan sparen 🙈 Nu hebben wij een kleine keuken en qua indeling kan het niet anders dan de opstelling die we nu ook hebben. Ik verwacht dat het daarom qua leidingen, stucen etc. meevalt. Dat zou al een hoop schelen denk ik. Als ik het bedrag van jouw kozijnen lees, denk ik dat hij het voor twee kozijnen wel aardig hebben ingeschat.

 4. Willy Vendeur
  18 januari 2020 / 10:04

  Beste Mariska, als andere denken, tjee, vakantie, en net een nieuwe auto en een nieuwe schuur, moet je je je daar niks van aantrekken. jij werkt er voor, het is jouw geld. Wij zijn iets ouder, hebben een dochter van 18, maar doen het een beetje hetzelfde. Hebben ook verschillende doelen en gaan ervoor. Werken beide fulltime, dat doet ook niet iedereen. En niet omdat ik mijn
  baan nu zo fantastisch vind, maar omdat het veel oplevert en ik “werk om te leven”, om leuke dingen te doen. Wij hebben een aantal jaar geleden een oud huisje in Frankrijk gekocht; daar gaat veel geld in zitten. We sparen om eerder te kunnen stoppen met werken (60) en dan daar de zomers lekker te kunnen genieten. We hebben voor onze dochter gespaard, die heeft straks geen studieschuld (HBO) en we sparen voor leuke reisjes (onlangs New York), en een nieuwe auto( ook Mazda). Je ziet mensen soms denken, waar doen ze het van? Gewoon goed plannen, hard werken, sommige dingen niet, en sommige dingen juist wel doen. Ik wens je veel succes met behalen van je spaardoelen voor dit jaar. Go for it!

 5. 19 januari 2020 / 20:29

  Dat moet een pittige tijd zijn geweest zeg! Mooi om te zien dat je al een aantal dingen van de lijst hebt kunnen afstrepen. Ik vind de keuken straks gebudgetteerd. Of €3500 haalbaar is voor de kozijnen/ramen ligt voornamelijk aan de grote. In deze tijd is het inderdaad moeilijk om vakmensen te vinden die tijd hebben, laat staan ook nog goed en enigszins betaalbaar. Heel veel succes!