Home + We zijn serieus begonnen met onze spaardoelen en extra aflossen op de hypotheek

We zijn serieus begonnen met onze spaardoelen en extra aflossen op de hypotheek

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat geldt voor ons zeker, want we hebben nog heel veel wensen. Wensen waar veel geld voor nodig is en daarom zijn we begonnen met digitale spaarpotjes. Ook zijn we nu begonnen met het extra aflossen van de hypotheek. Geen grote bedragen, maar we hebben wel minimale bedragen met elkaar afgesproken die iedere maand ingelegd moeten worden. In dit artikel vertel ik jullie over de digitale spaarpotjes, waar we voor sparen en hoeveel we uiteindelijk nodig hebben.

Digitale spaarpotjes

Bij een groot aantal banken kun je online (in je account) digitale spaarpotjes maken. Wij hebben er vier: vrij spaargeld, keuken, gevel + ketel en nieuwe auto.

Nieuwe auto
De nieuwe auto is voor over een paar jaar, dan wil ik een gloednieuwe Mazda kopen. Ik ben helemaal verliefd op de Mazda CX5, maar ja, die kost zo’n €35.000. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb geen potje met €35.000. Die wil ik natuurlijk wel haha, maar daar gaat tijd overheen. Ik heb dat bedrag dus als spaardoel op dat spaarpotje gezet met als einddatum juni 2022. Dat is nog ambitieus, maar misschien zijn we dan wel een heel eind. In ieder geval wordt er vanaf nu flink gespaard voor een mooie, nieuwe auto.

De gevel en de ketel
Deze spaardoelen zitten in één potje omdat ze beiden niet zo heel duur zijn en ze beiden voor het huis zijn. Hier heb ik in totaal €4000,- opgegeven als spaardoel. De ketel gaat rond de €1700,- kosten en de gevel rond de €2000,- We hebben dus een marge genomen en dit doel willen we eind dit jaar gerealiseerd hebben.

De keuken
De keuken is een heel ander verhaal. Dit willen we zo snel mogelijk bij elkaar gespaard hebben, maar daar hebben we wel meer dan €4000,- voor nodig. We hebben geen grote keuken en wat betreft opstelling kunnen we deze niet veranderen. De winst zit hem voor ons in de te realiseren vaatwasser (want die hebben we nu niet!), nieuwe apparatuur (de huidige apparatuur is 20 jaar oud), een andere indeling en de gehele uitstraling die meer bij deze tijd past. Eigenlijk willen we hiervoor een tijdloze keuken. Onze keuken is nu namelijk blauw. Dat was 20 jaar geleden misschien even hip, maar nu al heel lang niet meer haha. We zijn ons daarom aan het oriënteren op deze landelijke keukens. Deze zijn niet alleen tijdloos, maar deze stijl past ook bij ons oude huis. Omdat onze keuken niet heel groot is willen we hier €8000,- voor sparen.

Vrij spaargeld
Dan hebben we nog de post ‘vrij spaargeld’. Hier willen we een kleine buffer op hebben voor wanneer er iets stuk gaat, voor een vakantie etc. Het doel van deze post hebben we nog niet bepaald. 

De hypotheek extra aflossen

Ik vertelde in de intro al dat we ook zijn begonnen met het extra aflossen van onze hypotheek. We willen iedere maand minimaal €50,- extra aflossen bovenop het bedrag dat we al aflossen. Dat klinkt niet veel, maar alle beetjes helpen. Ik zeg ook bewust minimaal, want we willen natuurlijk meer extra aflossen. Dit zijn bedragen die je niet snel mist, maar waar we over tig jaar heel veel profijt van zullen hebben.

Dit zijn onze spaardoelen en de bedragen die we zo snel mogelijk willen sparen. Doen jullie het ook op deze manier? En lossen jullie ook extra af op de hypotheek? Zo ja, hoeveel? Laat het mij weten in de comments dat kunnen we elkaar motiveren om lekker door te sparen.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Roos
  5 juli 2019 / 20:26

  Zo dat wordt flink sparen. 47000 euro in 3 jaar betekent dat je ongeveer 16000 euro per jaar moet sparen. Wij hebben net een andere auto gekocht en hebben nog ongeveer 28.0000 euro over. Wij houden van een hoge buffer en durven niet zo snel iets uit te geven. Ik wil al heel lang een mooi houten speelgoed kast kopen (bij de winkel waar jij wel eens over blogt), maar stel dit telkens uit. Wel knap dat jullie makkelijker meubels en dergelijke kopen. Wij zijn veel voorzichtiger en dat is ook niet altijd goed. Wij zouden overigens echt geen 16000 euro per jaar kunnen sparen. Wij redden een paar 1000 per jaar. Daarom durven wij misschien ook niet zo goed grote uitgaven te doen. Het sparen duurt langer dan het uitgeven namelijk. Overigens begrijpt mijn man heel goed waarom je een nieuwe Mazda wilt, ha ha. Heel veel succes met het behalen van jullie spaardoelen!

  • 6 juli 2019 / 06:21

   Oh jee, als je het zo uitrekent… Maar je hebt gelijk, het is heel ambitieus en het is inderdaad maar de vraag of dat gaat lukken. Bij de auto zeg ik dat ook, want het is inderdaad een flink bedrag. De andere doelen zijn noodzakelijk en de auto (nog) niet dus de andere doelen hebben voorrang.

   Jeetje, wat een goede buffer hebben jullie, heel knap! Wat betreft het kopen van meubels en geld uitgeven, daar heb je gelijk in. We hebben echter een periode gehad waarbij we dat niet of nauwelijks konden en nu het beter gaat genieten we daar ook echt van. En het klinkt heel cliché, maar we eten ook als geen ander dat het leven heel kort kan zijn en willen er daarom ook van genieten. Sparen is heel goed en noodzakelijk, maar je mag ook van het leven genieten.

 2. Roos
  5 juli 2019 / 20:27

  Ik bedoel 28000 euro. 280000 is wel heel veel.