Home + Geld & Budget | Hoe gaat het met onze spaarchallenges?

Geld & Budget | Hoe gaat het met onze spaarchallenges?

Wie ons een beetje volgt, weet dat we druk aan het sparen zijn. Dat deden we al, maar nu hebben we er een concreet doel bij: ons nieuwe huis. We hebben een nieuwbouwhuis gekocht en alle kosten worden steeds meer concreet. Dat betekent dat er steeds meer spaardoelen bij zijn gekomen in de afgelopen periode. Om een aantal van die spaardoelen leuker te maken én om de kinderen erbij te betrekken, maken we voor sommige van die spaardoelen gebruik van spaarchallenges. Welke we doen én hoe het daar nu mee gaat, lees je hieronder.

100 enveloppen challenge

Dit is de grootste challenge die we momenteel doen: de 100 enveloppen challenge. Ik heb hier de afgelopen periode wel vaker over geschreven, maar inmiddels zijn we over de helft! We proberen deze challenge in 50 weken vol te krijgen, dat zijn dus twee vakjes per week. We zijn op 6 oktober begonnen dus hoopten in september van dit jaar klaar te zijn. We zijn nu 27 weken bezig en omdat we vrij hard gaan (deze foto is ook niet heel actueel meer), verwachten we in week 44 van de challenge klaar te zijn. Dat is over 17 weken en dat betekent dat we uiterlijk 11 augustus de challenge vol moeten hebben. Dit tel ik aan de hand van het aantal vakjes die nog open zijn.

Het bedrag dat nu in de pot van deze challenge zit is €2974,- Als hij vol zit hebben we €5050,- gespaard en dit bedrag leggen we bij de keuken. Voor het resterende bedrag doen we een andere challenge, daarover vertel ik zometeen meer.

1,5K challenge

Deze challenge doen we maandelijks. Iedere maand kiezen we welk bedrag we afstrepen van deze challenge. Dit rekenen we mee bij de vaste lasten. Als deze vol zit hebben we €1500,- gespaard, maar als je de bonus erbij doet, heb je €1650,-. Daar gaan we voor! Het bedrag van deze challenge houden we apart en is bedoeld voor de bezoekjes aan de bouwmarkt en boodschappen die we tussendoor doen. Bijvoorbeeld een patatje halen voor de mensen die ons helpen, of broodjes terwijl we aan het klussen zijn. Of een bedankje voor de klussers. Het is in ieder geval een bedrag dat we graag achter de hand hebben. Als het goed is, hebben we eind juni deze challenge vol. Wie weet gaan we hem daarna opnieuw doen. We hebben nog genoeg bestemmingen.

Huisjes challenge

Dan de huisjes challenge. Ieder huis staat voor €50,- en als deze vol zit, hebben we €2200,- gespaard. Ook dit leggen we bij de keuken. Deze foto is actueel en zoals je kan zien, zitten we bijna op de helft en hebben we dus bijna €1100,- gespaard. Ook deze proberen we wekelijks te doen. Bijvoorbeeld van ons weekbudget. Het is niet altijd gemakkelijk, maar tot nu toe is het nog iedere week gelukt.

Karwei bonnen

Tot slot de Karwei bonnen. Dit is van de spaarchallenges degene waarbij we geen geld sparen. Omdat dat de enige bouwmarkt in de buurt is, kopen we iedere maand alvast bonnen. Die gaan straks zeker van pas komen en het scheelt tegen die tijd toch weer flink wat geld. Bijvoorbeeld wanneer we verf en benodigdheden willen kopen.

Aan het einde van het jaar hebben we dan €500,- aan bonnen. Samen met het bedrag van de 1,5K challenge, hebben we dan toch een fijn bedrag achter de hand. Eerst maken we de bonnen op aan klusspullen en daarna komen we pas aan het geld. Ik verwacht hiermee een heel eind te komen.

Waarom spaarchallenges?

Ik begrijp het als je je nu afvraagt waarom we deze spaarchallenges doen in plaats van de bedragen gewoon over te maken. Dit heeft alles te maken met het feit dat je dit lekker kan afstrepen. Dat motiveert enorm en het is een leuke manier om de kinderen erbij te betrekken. Dit is overigens ook wat we extra proberen te sparen. We sparen en beleggen een vast bedrag per maand, ook voor de kinderen, en dat wordt geautomatiseerd overgemaakt aan het begin van de maand.

Ik realiseer mij ook dat dit lang niet voor iedereen haalbaar is en ook wij vinden het soms lastig. We moeten hier ook veel voor laten en we weten dat we dit doen voor ons nieuwe huis. Iedere euro heeft een bestemming en zolang het lukt is het fijn.

Doen jullie ook aan spaarchallenges? Of juist helemaal niet? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

Bol AlgemeenBol Algemeen

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *