Home + Nieuwbouwhuis | Welk budget nodig voor nieuwbouw?

Nieuwbouwhuis | Welk budget nodig voor nieuwbouw?

Laatst realiseerde ik mij dat we al bijna een jaar bezig zijn met ons nieuwbouwhuis. Detail: we zijn dus een jaar bezig en er zit nog steeds geen paal in de grond 😉 Toch is er al een hoop gebeurd en hebben we achter de schermen al een hoop keuzes gemaakt. De hypotheek is afgesloten (we hebben inmiddels ook al ‘dubbele lasten’) en omdat we al een hoop keuzes hebben moeten maken, is het steeds meer duidelijk wat alles gaat kosten. En daar zijn we best van geschrokken eerlijk gezegd. Daarom vandaag een open en eerlijke blog waarin ik deel welke kosten wij gaan maken voor onder andere de vloer, keuken en het meerwerk.

Budgetten bepalen en kleine werkzaamheden

Van tevoren hebben we geprobeerd budgetten vast te stellen, maar dat vonden we heel erg lastig. Je kan het natuurlijk zo duur maken als je zelf wil, maar we hadden geen idee van wat alles precies kost. We hebben het daarom maar een beetje over ons heen laten komen. Wel hebben we een financieel plan gemaakt voor de dubbele lasten. Daar kom ik zo nog op terug.

Nu we steeds meer concreet hebben wat alles kost, hebben we per doel een digitaal spaarpotje gemaakt en daarvoor ook weer een plan gemaakt.

Het moeilijkst te bepalen budget is dan ook het budget voor de kleine(re) werkzaamheden. Die kunnen we nu namelijk nog niet inschatten. Zo willen we de trap laten doen, maar we willen ook horren en het liefst rolluiken bij de slaapkamers om deze koel te houden in de zomer. In het nieuwe huis komt, net als in dit huis, een warmtepomp. Hiermee kunnen we ook wel wat koelen, maar de ervaring is hier dat het dan ook wat vochtiger wordt in huis. Zeker wanneer de luchtvochtigheid in de zomer hoog is. Rolluiken zijn duurzaam en houden ook veel warmte buiten. Dat slaapt een stuk lekkerder! Want één ding is zeker: in een goed geïsoleerd huis, blijft de warmte ook langer hangen.

Om dit soort kosten in te kunnen schatten, kijken we bij veel bedrijven op de website. Toch blijft het inschatten van dit soort klussen, lastig. Datzelfde geldt voor de tuin en bijvoorbeeld het laten doen van alle wanden.

Kosten spreiden en alvast wat klaarzetten

Daarom zetten we wat geld opzij en kopen we iedere maand bonnen van de bouwmarkt om de hoek. Dat scheelt straks weer een hoop geld als het huis wordt opgeleverd. Verder proberen we de kosten te spreiden. We hebben al veel nieuwe meubels en een dure televisie gekocht toen we hier kwamen wonen. Floris heeft in oktober nieuwe meubels gekregen, wij kochten een nieuw bed (wat zullen wij lekker slapen in combinatie met de rolluiken, haha), maar bijvoorbeeld ook een heel goede koffiemachine. Dit gaat voorlopig nog wel even mee en scheelt straks in de kosten.

Lees ook: alle dagboek delen van ons nieuwbouwavontuur

Kosten keuken nieuwbouw

Dan de echte budgetten. De eerste afspraak die we hadden voor het nieuwe huis, was met de keukenleverancier. Deze is gekoppeld aan ons project, maar je bent natuurlijk vrij ook elders de keuken te kopen. Wij hadden echter een goed gevoel bij deze leverancier en vonden een mooie keuken. En omdat zij gekoppeld zijn aan ons project, beschikken ze over veel informatie en is het lekker snel schakelen.

Bij de koopsom van het huis zat een standaard keuken. Deze stelde echt heel weinig voor. Volgens mij heeft niemand daarvoor gekozen. Dat betekent dat je het bedrag van de standaard keuken als korting kreeg op de nieuwe keuken.

Totale kosten keuken: €11.790,65 – €4500,- korting = €7290,65

Kosten sanitair

Na de keuken werden we uitgenodigd voor een informatieavond wat betreft het sanitair. Ook dit zat namelijk inbegrepen bij de koopsom en tijdens deze avond kregen we het basissanitair te zien. Ook kregen we uitleg over hoe het bestelportaal werkte en konden we een rondje lopen door de showroom. De basis was goed, maar niet onze smaak. Omdat alles zo duur was hebben we wel een combinatie gemaakt van basis en eigen keuze. In het toilet hebben we een andere wc pot gekozen, net als een andere wasbak en accessoires. Wel hebben we daar voor de basis tegels gekozen (kom ik zo op terug). Voor de badkamer hebben we wel gekozen voor de basis toiletpot, omdat al het andere behoorlijk prijzig was. Zo hebben we geprobeerd de kosten iets te drukken en het toch naar onze smaak te maken. De korting die we kregen was overigens heel minimaal.

Totale kosten sanitair: €5812,18

Kosten tegelwerk

Hierna gingen we op pad voor de tegels. Op de rechterfoto hierboven zie je de basistegels die bij de koopsom waren inbegrepen. Deze hebben we gekozen voor het toilet. De grote donkere tegel links met een rechthoekige, wit glanzende tegel op de wanden. Er zou echter getegeld worden tot 120 cm hoog. Wij hebben ervoor gekozen de hele wanden te laten betegelen. Dit omdat de wanden boven de tegels anders gespoten zou worden met een korrel. Dat wilden we niet, maar de muur vlak houden mocht ook niet. Kon dat wel, dan zouden we die bijvoorbeeld willen behangen. Daarom de keuze om dan toch maar te gaan voor geheel betegelde wanden, maar ook dat kost natuurlijk extra (denk er nu even een kassageluidje bij).

Op de foto links zie je de tegels die we voor de badkamer hebben gekozen. De zwarte tegels voor de vloer, de grijze voor op de wanden en de blauwe komen in visgraatmotief achter de wasbak. Dit alles wordt gecombineerd met een zwarte douchecabine en een zwarte wasbak. Strak, stijlvol en redelijk tijdloos vonden wij. We zijn benieuwd hoe dit er straks in het echt uitziet.

Totale kosten tegelwerk: €3435,- 

Kosten vloer

 

Bij de tegelleverancier hebben we meteen een mooie vloer uitgekozen. We hebben gekozen voor een pvc vloer door het hele huis in de kleur die je op de foto links ziet. Beneden gaan we niet voor een visgraat, maar voor de Weense punt (zie de rechter vloer op de foto rechts). Boven wordt de vloer recht gelegd. De kosten zijn inclusief het egaliseren van de vloeren, het lijmen en het leggen zelf.

Totale kosten vloer: €8990,- (volgens mijn nieuwbouwhandboek zijn dit normale kosten, wij moest even flink slikken)

Kosten meerwerkopties

Met al deze keuzes en kosten ben je er nog niet. Bij nieuwbouw moet je over werkelijk alles nadenken en dus ook over elektra, loze leidingen, data aansluitingen voor het internet, wel of geen buitenkraan, een schakelaar voor de zonwering en noem maar op. Dit alles valt onder de noemer meerwerk. Van een ombouw voor de verdeler van de warmtepomp tot het verplaatsen van lichtpunten. En van afwijkende vensterbanken tot de keuze voor dichte deuren in plaats van deuren met raampjes (bovenlichtjes) erboven. Dit hebben we allemaal meegenomen in het meerwerk. Net als een extra groep in de stoppenkast voor de droger. Sommige dingen zie je niet eens, maar moeten wel worden geregeld en je moet erover nadenken. Dit heeft mij vooral heel veel stress opgeleverd. Uiteindelijk liepen ook deze kosten behoorlijk op.

Totale kosten meerwerk: €6340,- 

Let op: verwar meerwerk niet met de ruwbouwopties. Ruwbouwopties zijn de grote opties die je eventueel toe laat voegen aan het huis. Zo hebben wij gekozen voor een aanbouw, een extra slaapkamer op zolder en een trappenkast beneden. Dit betalen we vanuit het bouwdepot en is meegefinancierd. Meerwerk en alle kosten hierboven hebben wij niet mee gefinancierd en moeten we betalen uit eigen middelen.

Dubbele lasten nieuwbouw

En dan zijn er nog dubbele lasten, want we betalen sinds half januari al hypotheek. Die kosten konden we voor een groot deel meefinancieren, dat scheelt enorm. We hadden anders niet geweten hoe we dit alles hadden kunnen betalen. Het leven an sich wordt natuurlijk ook steeds duurder. Binnenkort vertel ik meer over die dubbele lasten.

Overige kosten en keihard sparen

Er zullen ongetwijfeld nog flink wat kosten bij komen, wat dacht je bijvoorbeeld van een waterontharder? We hebben immers gekozen voor zwarte spoelbakken. Zo zullen er nog tal van voorbeelden zijn waar we later achter gaan komen.

Zoals ik al zei hebben we voor ieder doel een aparte spaarpot gemaakt en een bijbehorend spaarplan. We zijn heel blij dat we beiden in loondienst zijn en we allebei dit jaar meer gaan verdienen. “Iedere euro is er één” blijft ons motto en zullen we gewoon heel hard nodig hebben voor dit huis. Dat betekent heel goed opletten en ons echt aan het plan houden. Daarom gaan we dit jaar ook niet op zomervakantie bijvoorbeeld.

Ik ben benieuwd wat jullie van deze bedragen vinden.

Tip: Wil je meer tips over het kopen van een huis of heb je al een koophuis? Neem dan eens een kijkje op de website van de vereniging Eigen Huis. Wij zijn daar lid van geworden en hebben nu al heel veel gehad aan de tips die zij delen. Ook willen we bij de oplevering van het huis gebruik maken van één van hun bouwexperts om te controleren op gebreken.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Reacties

 1. Christine
  23 maart 2024 / 08:48

  Wat is het veel als je het zo op een rijtje ziet! Daar schrik je inderdaad wel van.. goed dat jullie ook lid zijn geworden van de VEH, wij hebben bij hen ook de aankoopkeuring van ons huis laten doen en daar kwam een heel praktisch rapport uit wat direct noodzakelijk gedaan moest worden tot wat er binnen 1 tot 10 jaar gedaan moest worden. We wonen er nu 10 jaar en hebben vrijwel alles afgevinkt ????
  Natuurlijk zal het bij nieuwbouw anders gaan maar wel heel fijn dat een professional de bouwkwaliteit voor je gaat beoordelen.
  En fijn om weer wat van je te lezen, Marisca!! Hopelijk doet het rust nemen je op dit moment goed.. er komt heel veel op je af deze tijd, ik wens je toe dat je manieren mag vinden om in je hoofd daar toch even afstand van te nemen.. zodat het je alles ook niet al teveel stress geeft in de komende tijd en je er gezond doorheen komt.. goed weekend!!

  • Marisca
   Auteur
   25 maart 2024 / 07:18

   Dankjewel Christine voor je lieve bericht! Ik ben ook blij de energie weer een beetje te hebben om zo nu en dan weer wat te delen, maar ik moet ervoor waken niet overmoedig te worden. Prioriteit is nu weer de oude worden (of beter gezegd, de oude in een nieuw jasje, want zo kon het ook niet doorgaan) en weer lekker aan het werk te gaan voor mijn werkgever. Ondertussen is het fijn zo en nu en dan hier wat van mij af te schrijven.

   Wat betreft het onderwerp: wij zijn nu al blij met de informatie vanuit de VEH, kan het iedereen aanraden. Fijn om te horen, dat ze jullie ook goed hebben ondersteund. Wat een lekker gevoel moet dat zijn om bijna alles afgevinkt te hebben. Dat verhoogt vast en zeker het woongenot!

   Nogmaals bedankt voor je berichtje!

   Groetjes!

   • Ilse
    26 maart 2024 / 18:08

    Ik miste je berichten al een tijdje, maar had niet mee gekregen wat de reden was. Wat naar voor je! Let goed op jezelf en hopelijk vind je een goede balans tussen gezin, werk en rust.

 2. Janine
  24 maart 2024 / 10:51

  Wij zitten ook vollop in de aankoop van onze eerste nieuwbouw woning en ik vond de kosten ook echt intens, echt veel meer bijkomende kosten dan verwacht. Voor ieder stopcontact dat je wil verplaatsen toeslagen en ieder extra punt is bizar duur. Daarnaast wordt voor alle afwijkingen tov de standaard bij onze bouwbegeleider ook nog een extra toeslag gerekend. We kunnen het allemaal financieel wel dragen maar de kosten zijn meer en hoger dan vooraf verwacht

  • Marisca
   Auteur
   25 maart 2024 / 07:13

   Hoi!

   Klopt inderdaad, en het is heel lastig hier van tevoren een schatting van te maken. Daarom deel ik dit nu ook. En dan nog is iedere situatie en ieders budget anders, maar je ziet zelden echt concrete bedragen. Jullie succes met het hele proces!

   Groetjes,
   Marisca

 3. Caro
  24 maart 2024 / 18:53

  Ik vindt de kosten meevallen hoor. We wonen er nu bijna twee jaar (nog steeds met peertjes ????) op sommige plekken. We hadden veel hogere kosten met alle opties incl sanitair, keuken etc. Onze vloer was alleen al 15.000 euro voor het hele huis????. Dubbele lasten waren in het begin heel weinig. De rente op de rekening van het bouwdepot was extra spaargeld.

  • Marisca
   Auteur
   25 maart 2024 / 07:09

   Hoi,

   Dat kan inderdaad en de kosten zijn dan ook van meerdere factoren afhankelijk. Zo hebben wij een rijtjeshuis gekocht en hebben wij wellicht minder vierkante meters waardoor de vloer goedkoper is. Ook hebben wij een vrij kleine keuken waar maar één praktische opstelling mogelijk bleek. Ook dan ben je al snel goedkoper uit, dan wanneer je nog kiest voor een kookeiland bijvoorbeeld. Dat ging in ons huis simpelweg niet passen. Daarnaast is ieders budget anders.

   Wat betreft de dubbele lasten; ook dat is bij iedereen anders. Jij geeft aan dat je nu twee jaar in jullie huis woont. De rente was toen nog een flink stuk lager dan de rente die wij hebben (4,8%). Ook wij krijgen uiteraard rente terug van het bouwdepot, maar dan nog betalen wij nu al €1000,- extra per maand bovenop de hoge huur die we in onze huidige, tijdelijke woning, betalen. Je kan dat niet altijd met elkaar vergelijken.

   Groetjes,
   Marisca

   • Caro
    26 maart 2024 / 07:01

    We hebben ook een rijtjeshuis met uitbouw. Onze keuken is een grote L vorm die kost wat…. ben geen fan van kookeiland ????. We hadden totaal geen berekening gemaakt van de kosten en blind ingestapt misschien waren onze kosten daardoor wel meer. De kosten zijn echt al hoog terwijl er nog niks staat. Eerlijk is eerlijk onze rente percentage is durf het bijna niet te schrijven 1.85 procent.

    • Marisca
     Auteur
     26 maart 2024 / 07:22

     Hoi,

     Hier ook een uitbouw, maar die is meegerekend met de ruwbouwopties. Verder ook een L-vormige keuken, al is die niet groot, want hij is vooral heel smal. En wat een lekker rentepercentage, daar kan ik alleen maar jaloers op zijn 😉

     Groetjes!