Home + Geld & Budget | Dit hebben we gespaard in januari 2021

Geld & Budget | Dit hebben we gespaard in januari 2021

Zo, daar is ‘ie dan; mijn stok achter de deur om het sparen ook echt goed vol te houden. Begin januari deelde ik met jullie ons spaardoel voor de komende 1,5 jaar. Nu kan ik dat wel heel hard roepen, maar ik vond ook dat ik er dan een vervolg aan moest geven. Een doel hebben is leuk, maar om onszelf (en jullie misschien ook wel) te blijven motiveren, heb ik jullie beloofd iedere eerste van de maand een update te geven en te vertellen hoeveel we de afgelopen maand hebben gespaard. Ietsje eerder dan normaal vanwege de blogplanning. Ook deel ik iedere maand met jullie de opbrengst van de AH zegelboekjes. Dit alles doe ik in een dagboek vorm en dit hebben we in januari 2021 gespaard!

De afgelopen periode heb ik een aantal blogs in dagboek vorm geschreven zoals het verkoopproces van ons huis. Dit werd zo goed door jullie ontvangen dat ik de spaarupdates ook in diezelfde vorm wil schrijven. Daarnaast helpt het mij enorm, want zo kan ik iedere keer een stukje toevoegen en hoef ik achteraf niet alles uit te zoeken en een heel artikel te schrijven. Win-win!

Rare maand

Afgelopen maand was een rare maand. Enerzijds spaarden we, maar anderzijds hebben we wat van de spaarrekening gehaald, bijvoorbeeld voor de aanleg van de tuin en de oprit. Weliswaar ingecalculeerd, maar het voelde toch een beetje als vals spelen. We hadden in dit geval twee dingen kunnen doen: het spaargeld gewoon storten en hetgeen wat we nodig hadden er gewoon afhalen. We hadden het ook kunnen verrekenen. Dat zou betekenen dat we het bedrag van het te storten spaargeld af zouden trekken van het bedrag dat we van de rekening af wilden halen. Dan hoefden we minder geld van de spaarrekening te halen en het eindresultaat zou dan hetzelfde blijven. Snap je het nog? 😉

Dat laatste zou misschien makkelijker zijn, maar we hebben ervoor gekozen het eerste te doen. Het bedrag dat we nodig hadden voor de tuin was al ingecalculeerd en staat los van het spaardoel. Met verrekenen zou het te sparen bedrag minder inzichtelijk worden en uiteindelijk alleen maar verwarring opleveren. Gelukkig is dat alleen deze maand het geval en wordt het volgende maand makkelijker. Daarnaast motiveert het ook om geld naar de spaarrekening te storten en moet het een gewoonte worden.

Vrijdag 15 januari 2021

We denken al een beetje na over de zomervakantie en het zakgeld om mee te nemen. We openen een nieuw digitaal spaarpotje hiervoor en storten er al €100,- op. We rekenen dit aparte potje overigens niet mee in het totale spaardoel.

Totaal naar de spaarrekening voor de vakantie: €100,-

Zondag 17 januari 2021

Ik ben bezig met de administratie voor de komende maand. Nu het oude huis is overgedragen verandert er het één en ander wat betreft vaste lasten en ik breng de wijzigingen in kaart. Ook maak ik vast de begroting voor komende maand. Als ik dan toch bezig ben 😉 Er waren tijden dat ik enorm op zag tegen het doen van de administratie. Dat was de periode dat we te maken hadden met dubbele lasten (hoge vaste lasten, omdat de rentes van beide huizen hoog waren) en ik niet wist hoe ik het allemaal moest doen. Uiteindelijk kwam het allemaal goed en kreeg ik zelfs lol in het doen van de administratie. Het kan dus echt!

Om onze betaalrekening netjes af te ronden naar een rond bedrag, maak ik vast €145,- naar de spaarrekening.

Totaal naar de spaarrekening: €145,-

Maandag 18 januari 2021

Vandaag hebben we een behoorlijke meevaller! We hebben vorige week de eindafrekening (van ons oude huis) gekregen van de energieleverancier. We krijgen een lekker bedragje terug en deze is vandaag op de rekening gestort. We besluiten de helft op de betaalrekening te laten staan. De andere helft gaat direct door naar de spaarrekening, hoppa!

Totaal naar de spaarrekening: €232,-

Dinsdag 19 januari 2021

Oké, mijn mindset begint al te veranderen. Ik wil iets nieuws kopen voor op mijn bureau, maar dat kost €35,-. Heb ik het écht nodig? Nee, dat niet. Ik besluit daarom iets anders te doen. Ik open een nieuw spaarpotje in de bankieren app voor de nieuwe kamer van Floris. Denk een nieuw bed, een matras, beddengoed, aankleding, de hele mikmak. We kunnen dit wel van de spaarrekening halen, maar we vinden dat niet nodig. Ook dit staat los van het definitieve spaardoel, maar zo loopt het te sparen bedrag per maand wel op haha. Wat overblijft gaat weer terug naar de spaarrekening.

Totaal naar de spaarrekening voor de kamer van Floris: €60,- 

Vrijdag 22 januari 2021

Nog een spaarpotje: de AH zegelboekjes. We plakken ze niet meer in, maar sparen ze via de app. Zojuist zijn de boodschappen weer gebracht en dit is de huidige stand van zaken. Patrick en ik hebben nu het volgende bedacht: we sparen de boekjes tot aan onze zomervakantie. Vervolgens laten we ze uitbetalen en boeken we dit over naar het spaarpotje voor de vakantie. We leggen dit dus bij het vakantiezakgeld (gemiddeld rekenen we daar €100,- per dag voor. Let op, dit is alleen gedurende de periode dat we ook daadwerkelijk weg zijn). Dit jaar willen we twee weken weg dus hebben we €1400,- nodig. We moeten nog even verder sparen 😉 Wat eventueel overblijft hiervan na de vakantie, gaat weer naar de reguliere spaarrekening.

De vorige zegelboekjes hebben we gelegd bij spulletjes voor ons huis. 

Zaterdag 23 januari 2021

De jongens logeren bij opa en oma dus ik heb vanmorgen de tijd om de administratie weer te doen. Ik had vorige week (de 17e) al een overzicht gemaakt, maar deze klopt niet helemaal meer. Ik zet alles voor de komende maand weer op een rijtje en boek geld over naar de spaarrekening. Wat een lekker gevoel is dit toch! Dit betekent namelijk dat we al over ons spaardoel van deze maand heen zijn.

Totaal naar de spaarrekening: €300,- 

Zondag 24 januari 2021

Oké, ik word overmoedig en open nog twee spaarpotjes voor spaardoelen: een elektrische fiets voor Patrick en de aankleding voor de tuin (met name beplanting, gras, een afscheiding voor de bakfiets en containers en wat aankleding). De elektrische fiets voor Patrick is niet meteen nodig, maar alle beetjes helpen. De aankleding van de tuin willen we wel in de zomer afgerond hebben. We gaan zien of dat lukt.

Meer spaarpotjes openen is leuk, maar dat betekent ook dat er iedere maand meer geld naar de spaarrekening moet en dat moet wel haalbaar zijn. Daarom storten we hier zo nu en dan gewoon wat kleine bedragen op en scheelt dat straks weer als we het daadwerkelijk gaan aanschaffen. Dan hebben we er al (deels) voor gespaard. Normaal zouden dit soort bedragen opgaan aan een lunch, aan spulletjes bij de Action ect. Dat kan nu niet dus hoppa, naar de potjes op de spaarrekening!

Maandag 25 januari 2021

Ik wil toch nog wat overmaken naar de spaarrekening en rond het bedrag dat op de betaalrekening staat, af. Ja ja, we hebben de smaak te pakken haha. Ik boek dus €17,21 over naar het potje voor Milan. We sparen inmiddels op twee verschillende manieren  voor de jongens (vertel ik later nog wel over) en dit gaat dus naar Milan.

Patrick is vandaag vrij en doet nog wat extra boodschappen bij de Albert Heijn. Dat levert extra koopzegels op.

De balans, dit hebben we gespaard in januari 2021

 • Overgeboekt naar de spaarrekening (saldo houd ik voor ons): €677,- (€121,- boven het spaardoel)
 • Overgeboekt naar het extra potje voor Milan: €17,21
 • Overgeboekt naar het spaarpotje vakantiezakgeld: €100,-
 • Overgeboekt naar spaarpotje kamer van Floris: €60,-
 • Saldo zegelboekjes: €118,10

Dit was een heel goede maand wat betreft sparen, maar we hadden dan ook een meevaller. Verder waren er nog wat kleine afrekeningen nu ons huis definitief verkocht is en ook die konden we direct overboeken. Dat is komende maand echt wel anders en februari wordt dan ook een uitdaging.

Ik realiseer mij ook dat ik best open ben hierin. Voor sommigen misschien té, maar ik hoop vooral dat we elkaar kunnen motiveren (meer) te sparen. Ik vind het leuk hiermee bezig te zijn en het is een goede stok achter de deur.

Boekentips over geld

Hebben jullie afgelopen maand ook wat gespaard? Ik hoop het wel!

liefs

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 Reacties

 1. Leonie
  30 januari 2021 / 08:48

  Leuk om te lezen. Hierdoor druk met spaardoelen. Gebruik de planner ook en heb digitaal een jaarbegroting. Deze pas ik aan als maandelijks blijkt dat we minder uitgeven aan bepaalde categorieën. Die deel,ik trouwens in op dezelfde manier als de categorieën in mijn Rabo app. Hoe fijn. Ik vraag nu vaker om de bon en ben meer met de administratie bezig. Wat een inzicht.

  Ook heb ik 100 euro in bitcoins geïnvesteerd. Eens kijken hoe dat werkt. Dit om er een beetje in thuis te raken en het aan te voelen. Blijft een soort risico maar wel erg leuk!

 2. 30 januari 2021 / 09:30

  Goed kunnen sparen deze maand!
  Wij hebben deze maand gekozen voor een weekend weg ipv sparen. Beide Corona gehad, 2,5week thuis moeten zijn.
  Dus even uitwaaien met de kinderen aan zee vinden we ook fijn!

  Benieuwd naar februari. Ga zo door!

  • Marisca
   Auteur
   30 januari 2021 / 15:27

   Snap ik helemaal! Even opladen, er lekker tussenuit en genieten! Soms is dat belangrijker dan sparen.

 3. Debby
  30 januari 2021 / 10:39

  Ik vind dit een heerlijke rubriek en leeg graag verder mee :):)

  • Marisca
   Auteur
   30 januari 2021 / 15:26

   Leuk om te horen komt goed uit, want ik ga maandelijks een verslag doen 🙂

 4. Charlotte
  30 januari 2021 / 10:40

  Leuk om te lezen hoe anderen het sparen aanpakken. Wij kijken zelf altijd rond de 25ste van de maand wat de inkomsten zijn. Mijn man heeft een vast en variabel deel. We weten wat de vaste lasten zijn en wat we maandelijks voor de kinderen sparen en wat we standaard aan ‘weekgeld’ overmaken. Dit weekgeld houden we ruim aan zodat hier nog ruimte is om wat extras te doen.

  Het verschil hiertussen maken we over naar de spaarrekening. En verdelen we t over de spaardoelen/potjes.

  Ik ben wel benieuwd hoe t straks gaat als de winkels weer open gaan. Eenmaal op de spaarrekening blijf ik het ‘zonde’ vinden om t weer terug te boeken ?

 5. Car
  30 januari 2021 / 13:16

  Wat leuk om te lezen. Alleen al die spaarpotje etc vindt ik zelf een soort doolhof van geld wegzetten. We hebben overzichtelijk vindt ik twee spaarrekening een voor de vakantie en een algemeen voor alles. Deze heerlijk kunnen sparen 758 voor de vakantie en 1770 voor de spaar. Vanaf mei wordt dit wel minder dan krijgen we dubbele hypotheek lasten. Eigen keuze hoor we kijken uit naar ons huis.

  • Marisca
   Auteur
   30 januari 2021 / 15:29

   Het is leuk om te te lezen hoe jullie allemaal sparen en zo zie je maar, ieder doet het op zijn eigen manier. Voor ons werken die potjes juist heel goed. Een grote voor het nieuwe huis en de rest kleintjes voor de verschillende doelen. De bedragen die je noemt, heb je die deze maand kunnen sparen? Zo ja, wauw, wat fijn dat je zoveel kunt sparen!

   • Car
    30 januari 2021 / 17:01

    Dat zijn echt de bedragen wat we maandelijks opzij zetten. Ik werk met in en uitgave in exel zo weet ik precies wat we over houden. Meteen als het salaris gestort is gaat het naar de spaar/vakantierekening. De bedragen zijn door de lockdown wel hoger omdat we geen luxe uitgaven hebben van uitjes etc. Echter zien we nu dat we zonder dit soort dingen ook een leuk leven hebben. Ik denk dat onze maandelijkse kosten voor vaste lasten laag zijn.

 6. 31 januari 2021 / 13:06

  hoi, heb een vraagje? Waarom je meevaller maar de helft op spaarboek stort en niet direct volledig? Is de andere helft 232€ dan ook op de spaarboek geraakt, of is hij opgegaan aan andere dingen? Is niet duidelijk of je nu echt van je inkomen extra gespaard hebt of het grote deel van het sparen van de 2de helft van de meevaller komt. Ben gewoon nieuwsgierig. Uiteindelijk een mooi eindbedrag bijeen gespaard. mvg 🙂

 7. Christine
  1 februari 2021 / 22:04

  Wat ben je goed bezig!! Ik geniet de laatste week elke dag als ik op je blog kom kijken, volgens mij heb je weer helemaal de smaak te pakken! Nieuwe rubrieken, persoonlijke input, wordt er helemaal door aangestoken door dat enthousiasme! Nou had ik gezegd dat ik 1 februari ook met je zou delen wat we gespaard hebben. Dus vandaar dat ik vandaag even bij je terug kom. Wat heerlijk dat jullie zo ijverig hebben kunnen sparen deze maand! Is de kinderbijslag ook op de grote hoop van inkomsten gegaan deze maand?
  Bij ons hebben we, zoals voorgenomen, €500,- afgelost op het huis maar verder helaas €0,- gespaard. Eigenlijk ging het deze maand niet zo goed met dat sparen.. Ik kocht veel aanbiedingen en salekleding, met name lokaal, en naast alle vaste posten hadden we extra uitgaven aan de studie van mijn man (het lesgeld voor de universiteit werd geïncasseerd, meerdere boeken moesten aangeschaft worden waarvan eentje €129,- was, nieuwe uitgave en nog nergens tweedehands te vinden ?) we kregen de zorgkosten van het laatste kwartaal 2020 op de mat (met een MRIscan en röntgenfoto was dat geen goedkope) en we deden alvast een aanbetaling voor de zomervakantie (yup, een grote gok, maar anders wordt het maar omgezet naar een voucher voor 2022). Dankzij de kinderbijslag (die hier op de grote hoop gaat) was de maand daarmee zo goed als rond.. toch heb ik geen spijt van de extra uitgaven aan bijvoorbeeld een prachtige regenjas voor mijn man met 75% korting en fijne Teva sandalen voor de helft voor de kinderen. Dat soort uitverkoop ligt hier natuurlijk ook nog even te wachten tot het zomer wordt, maar liever zo dan straks de volle mep te betalen! Dus deze maand ook weer besparingen gedaan voor het komende jaar.. ?
  De AH zegeltjes waren er 74 deze maand, meer boodschappen bij andere supermarkten gedaan. Maar hier gaan ze ook als zakgeld straks mee op vakantie als het aan mij ligt. Mijn man niet, die wil er gewoon de boodschappen van betalen.. je gaat een volgende keer nog wel horen wat het is geworden??