Home + Geld & Budget | Dit doen wij om geld te besparen en iets meer geld over te houden

Geld & Budget | Dit doen wij om geld te besparen en iets meer geld over te houden

Iedere dag zie ik diverse berichten voorbij komen over de stijgende kosten: van benzine tot gas en de dagelijkse boodschappen. Alles wordt in een rap tempo duurder en hoewel wij beiden een goed inkomen hebben, zijn onze vaste lasten hoog waardoor ook wij best op moeten letten. Zeker omdat we ook zoveel mogelijk willen sparen. We kijken daarom heel kritisch naar waar we kunnen besparen. Iedere euro is er tenslotte één. Zo pakken dit aan en besparen we op de dagelijkse kosten.

Besparen op abonnementen

Vorige week namen we onze abonnementen onder de loep. Ik had een abonnement op de Consumentenbond voor Mamablogger, maar deed er nauwelijks iets mee. Door deze op te zeggen besparen we €7,50- per maand. Ook hadden we een Spotify gezinsabonnement terwijl we alleen Spotify gebruiken in de auto. We hebben nu gekozen voor een ander abonnement wat een besparing van €5,- per maand oplevert. Ook hebben we Disney+ weer opgezegd omdat de kinderen er nauwelijks naar keken. Ook dit bespaart ons €8,99 per maand. We moeten nog kijken of Netflix goedkoper kan en we denken erover om het gewone tv-abonnement de deur uit te doen aangezien we via NLZiet ook live tv kunnen kijken. Je hoeft dus niet alles de deur uit te doen, sommige dingen kunnen ook wat goedkoper. We hebben ook twee loterijen. Als we die opzeggen zou dat €30,- per maand schelen, maar op de één of andere manier durf ik dat niet. Stel nou dat er daarna een prijs op valt? Deze houden we voorlopig nog even aan…

Gas- en stroomverbruik

Dit voelt niet helemaal eerlijk, want we hebben een gasloos nieuwbouwhuis. We hebben een warmtepomp en acht zonnepanelen. We betalen daarom maar weinig voor ons stroomverbruik, maar hier letten we wel goed op. Zo laten we niet onnodig lampen aan staan, ventileren we goed zodat er ook weer goed verwarmd kan worden en opladers in het stopcontact laten zitten terwijl er niets aan hangt of het al vol is, is echt een no go in huis. Zo zonde!

Ook hang ik vaak de was op op zolder of buiten zodat de droger minder vaak aan hoeft. Alle beetjes helpen. Afgelopen januari kregen we voor het eerst de eindafrekening in dit huis. Dat geld zetten we apart.

Vervoer

We hebben ieder een auto: Pat moet iedere dag voor zijn werk naar Rotterdam, maar krijgt een heel ruime reiskostenvergoeding. Dat is een flinke geruststelling. Ik werk in onze woonplaats dus krijg geen reiskostenvergoeding. Logisch ook, maar soms pak ik wel de auto. Vooral bij slecht weer of een afspraak buiten Gouda voor mijn werk. In dat laatste geval kan ik de kilometers wel declareren, maar dat doe ik eigenlijk nooit. De rest van de tijd ga ik gewoon op de fiets naar mijn werk.

En dat geldt eigenlijk voor heel veel dingen. Naar de stad ga ik het liefst ook op de fiets. Het is ongeveer een kwartier fietsen en het scheelt enorm veel parkeerkosten. Wel haal ik vaak de jongens uit school met de auto terwijl dat heel dichtbij is. De reden? Dan moet ik de bakfiets weer uit de tuin halen, accu erin door de poort etc. Niet heel praktisch met een bakfiets voor zo’n klein stukje. De auto is dan sneller, zeker als ik thuis werk en weer snel door moet. Daar is nog wel wat winst te behalen, want in dat geval kies ik voor gemak.

Verder hebben we een app waarop we kunnen zien waar je het voordeligst kan tanken.  Nog even over de parkeerkosten: die betalen we altijd via Parkmobile. Super handig, maar je betaalt daar extra administratiekosten voor. Denk daar dus goed over na. Het is super handig, maar bedragen lopen snel op.

Besparen op boodschappen

Dat is een kostenpost die voor bijna iedereen duurder uitvalt. Ook voor ons. We hebben ons boodschappenbudget opgeschroefd naar €150,- per week. Dat is inclusief de koopzegels, maar exclusief de kaas die ik haal bij de kaasboer. Vooralsnog lukt het voor dit bedrag. En is er nog wat over van dat budget? Dan maken we dat over naar het potje van de 52-weken spaarchallenge.

Kunnen hobby’s goedkoper?

Ik heb geen dure hobby’s eigenlijk, behalve lezen. Daarom heb ik geïnvesteerd in een e-reader. Dan lees ik in ieder geval een stuk goedkoper én het bespaart ruimte.

In en om het huis

In ons vorige huis gaf ik veel meer geld uit aan woonaccessoires of spullen voor onze, destijds, nieuwe tuin. Dat doen we hier veel minder. Ik ben veel kritischer en we hebben hier maar één kleine vensterbank waardoor ik er helemaal niet zoveel op kan zetten. Ook is deze tuin een stuk kleiner en ik ben blij met hoe de tuin er nu uitziet. Niet te vol en makkelijk netjes te houden. Dit scheelt bij elkaar al een hoop geld.

Ook geef ik minder geld uit aan schoonmaakspullen. Ik heb heel veel en ben een enorme zeikerd in huis, maar ik dweil de vloer bijvoorbeeld met ammoniak. Geen dure laminaatreiniger. Die had ik overigens wel, maar de vloer werd er juist heel vet van.

Vaatwastabletten en wasmiddel kopen we vaak in een grote bulk bij de Sligro, meestal in de aanbieding en dan kunnen we weer maanden vooruit.

No spend weekend

Er zijn mensen die denken dat we ieder weekend gaan lunchen of dure uitjes ondernemen. Mocht ik willen, maar dat is zeker niet het geval. Omdat we allebei veel werken trekken we er graag op uit met de jongens in de weekenden. De ene keer naar een gratis boerderij of maken we een wandeling en de andere keer gaan we een weekendje weg. Er zijn ook genoeg weekenden dat we thuis blijven zoals afgelopen weekend. Ook houden we zo nu en dan een no spend weekend waarin we alleen betalen voor de boodschappen. Zo proberen we de balans erin te houden.

Meer geld verdienen

Deze laatste is een beetje flauw, maar hier denken we vaak het laatst aan. We denken namelijk eerst aan besparen en denken daarna pas verder. Is het binnenkort tijd voor je functioneringsgesprek? Misschien kun je er wat meer voor jezelf uithalen? Wellicht is er een cao verhoging op komt? Die van ons gaat ongeveer 6% omhoog; dit jaar 3,25% en volgend jaar 3%, dat is mooi meegenomen! Patrick heeft een “nieuwe” baan met een veel beter cao dan bij zijn vorige werkgever. Overuren krijgt hij nu uitbetaald tegen 130%. Dat extra geld gaat ook weer naar de spaarrekening.

Of misschien kun je denken aan iets extra’s naast je werk. Een side hustle zoals dat zo mooi heet. Denk aan bloggen naast je baan ;-). Zo zijn er meer manieren te bedenken om meer geld te verdienen. Kijk daar vooral eens naar.

Welke manieren zetten jullie in om geld te besparen? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

 

liefs

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Deel op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Christine
  7 april 2022 / 05:43

  Dat bedrag van de Consumentenbond zal wel een foutje zijn denk ik voor zo’n abonnement ?
  Leuk om nog even te lezen dat je overgestapt bent van vloerreiniger want ik weet nog dat je ‘met de handen in het haar zat’ voor een goede reiniger toen je vloer er als ‘vet’ op reageerde. Zo had ik een duurdere vlekverwijderaar voor kleding met een klein aandeel ossengalzeep. Ik maakte vlekken al jaren schoon met een blokje ossengalzeep en dacht op de één of andere manier dat het beter schoon zou maken als het gecombineerd zat in een meer fancy verpakking.. mooi niet, het werkte veel slechter dus ik ben weer overgestapt op zo’n relatief goedkoop blokje waar ik jaaaren mee kan doen ?

  Wij hebben samen Sander en de Kloof gekeken over het ongelijk belasten van inkomen uit arbeid versus inkomen uit beleggingen en schenkingen/erfenissen. Het is een mini serie van zes afleveringen die je terug kunt kijken via NPO Start, ik moest me even door de eerste aflevering heen worstelen, maar daarna zat ik erin en vind het echt een aanrader om stil te staan bij de steeds grotere ongelijkheden in ons land, niet alleen maar in ons belastingstelsel. Alhoewel ik wel genoeg vertrouwen in onze overheid heb om via datzelfde stelsel een oplossing te vinden.. in ieder geval zou meer gaan werken en je inkomen proberen te vergroten als antwoord op de huidige inflatie logisch zijn als het ook loonde, maar tegenwoordig kun je beter gaan beleggen. En laat ik daar nou weer veel te onzeker voor zijn, ik vind het veel te werkt om de controle daarover los te laten, zeker wanneer je wat risicovoller voor de lange termijn zou investeren. Jonathan heeft het een aantal jaren geleden gedaan, voor we ontdekten dat we liever aflossen met ons ‘extra’ geld op de hypotheek. Nu gaan de spaarcenten daarheen en voelt dat voor ons als de beste investering die we momenteel met ons geld voor onszelf kunnen doen. Ik probeer het inkomen af en toe te laten groeien via een sidehustle (in mijn geval verkopen wat je niet nodig hebt via marktplaats) maar ik ben de laatste tijd ook vaak bezig met de term die gebruikt wordt op (volgens mij ons beider favoriete geldblog Porterenee): leefstijlinflatie. En daar kan bij ons, als ik de hand in eigen boezem steek ?, nog best wel een tandje vanaf wat we in al die jaren normaal zijn gaan vinden maar echt luxe uitgaven zijn geworden omdat het nu eenmaal ook kon met twee salarissen en kinderen die nog relatief weinig kosten. Maar we denken er nu over na om de beide meisjes te gaan laten sporten én kennis te laten maken met muziek en twee van dat soort hobby’s voor twee kinderen kan best een aardig maandbedrag geven op onze vaste lasten, dus hier ben ik ook weer bewust bezig de uitgaven onder de loep te nemen en te kijken waar het anders kan.. zo is en blijft het ook een onderwerp wat je bezig houdt, hè, financiën ?

  • Marisca
   Auteur
   7 april 2022 / 07:11

   Hi Christine,

   Bedankt voor je reactie! Wat betreft de vloer, dat was inderdaad een dingetje, we hebben toen zoveel geprobeerd. Uiteindelijk was de goedkoopste oplossing de beste. Ossengalzeep is ook zo’n voorbeeld inderdaad. Hebben wij hierboven ook liggen bij de wasmachine en tot nu toe krijgen we alle vlekken ermee uit. Ideaal!

   ‘Sander en de Kloof’ hebben we niet gezien, maar ik ken het wel en heb zo her en der wat stukjes gezien. Die lijkt mij ook heel interessant en moet ik nog steeds terugkijken. Wat betreft meer werken en dat inkomen beleggen. Helemaal mee eens, maar ik zie dat meer als sparen (voor de lange termijn) in plaats van besparen en voor nu wat meer geld hebben waarmee je je vaste lasten iets gemakkelijker kunt betalen en/of kan sparen voor de korte(re) termijn.

   Wij beleggen nu €150,- per maand bij Meesman en dat durven we wel aan, al moet ik zeggen dat we er niet zoveel verstand van hebben hoor. Ik las over Meesman bij Porterenee (onze favoriet haha) en heb er wel vertrouwen in. Maar extra aflossen op de hypotheek is natuurlijk altijd een goed idee en brengt altijd je maandlasten naar beneden.

   En wat betreft de hobby’s en sport van de kinderen; kan er over meepraten, het kost echt een hoop geld. Het blijft inderdaad een onderwerp dat ons bezig houdt…