Home + Eerlijk over mijn eigen smartphone gebruik. Het mag wel wat minder…

Eerlijk over mijn eigen smartphone gebruik. Het mag wel wat minder…

Iedere week krijg ik een melding op mijn telefoon met daarop mijn gemiddelde schermtijd van de afgelopen week en iedere week verbaas ik mij er weer over hoeveel het eigenlijk is: gemiddeld 2 uur en 14 minuten per dag! Dat is toch bizar veel?! Nu kan ik natuurlijk zeggen dat ik mijn smartphone het merendeel gebruik voor werkgerelateerde dingen, maar laten we eerlijk zijn, dat is misschien maar de helft van de tijd. En daar baal ik flink van…

Mijn telefoon wat vaker wegleggen

Mijn smartphone gebruik moet drastisch minder. Ik wil af van het doelloos scrollen en mijzelf vergelijken met een ander. Dit doe ik nog steeds veel te veel en die tijd besteed ik liever aan de jongens. Daarnaast zit ik thuis negen van de tien keer achter de computer te werken voor Mamablogger . Milan weet waarom ik dat doe, maar ondertussen vindt hij het ook wel jammer. En daar heeft hij gelijk in, want ik baal er soms ook van. Ik wil niet dat wanneer de jongens aan mij denken, ze tegelijkertijd mijn laptop of telefoon voor zich zien. Ik wil vaker met ze spelen zonder mijn telefoon in mijn handen om foto’s te maken. Het moet gaan om de dingen die écht belangrijk zijn en dat zijn zij.

Onderzoek van Simyo

In de intro vertelde ik al dat mijn gemiddelde schermtijd 2 uur en 14 minuten per dag is. Uit onderzoek van Simyo is gebleken dat ik 1 minuut onder het dagelijks gemiddelde zit. Het dagelijks gemiddelde smartphone gebruik ligt op 2 uur en 15 minuten per dag. Omgerekend is dat ruim een maand per jaar! Het kan nog erger: Nederlanders tot 30 jaar zitten gemiddeld 3 uur en 21 minuten op hun telefoon. Dit is ruim 50 dagen per jaar. Ik vind dat besef heel heftig.

Hoewel we zeggen dat het minder kan, kunnen we ook niet zonder onze smartphone. 58% vindt deze namelijk een verrijking van het leven. Ik behoor ook tot die 58% omdat het je leven op veel manieren gemakkelijker maakt. Zo gebruikt 71% zijn/haar smartphone om te navigeren en gebruikt 63% hem om de financiën te beheren.

onmisbare_telefoon_tablet_laptop_accessoires_moeders_mamablogger_

Feiten en cijfers

Oké, ik besteed dus gemiddeld 2 uur en 14 minuten per dag aan de smartphone, deze week was dat zelfs 3 uur en 10 minuten (dat had met wat andere dingen te maken, al is dat natuurlijk geen excuus), maar wat doe ik dan eigenlijk? Dit is mijn top 5 van afgelopen week en die is behoorlijk confronterend…

 • Ik zit het meest op Facebook: 6 uur en 49 minuten per week.
 • Instagram: 4 uur en 18 minuten.
 • Safari: 2 uur en 20 minuten.
 • Whatsapp: 1 uur en 4 minuten
 • Mail: 57 minuten

Ik krijg gemiddeld 72 meldingen per dag. Zo krijg je toch nooit rust?

De onderzoeksresultaten van Simyo zijn samengevat in een heel leuk filmpje dat ik ook ga gebruiken voor het social media plan dat ik aan het schrijven ben voor mijn werk. Je kunt het filmpje hieronder bekijken:

Ik ga het anders doen

Ik wil dit anders, want het moet gewoon anders. Voor de jongens, maar ook voor mijzelf. Anders lopen mijn werkzaamheden teveel in elkaar over en kan ik mij straks nergens echt goed op concentreren. Daarom laat ik op mijn werk steeds vaker mijn telefoon in mijn tas zitten. Ik heb een vakje aan de achterkant waar ik hem dan in doe. Mocht ‘ie gaan omdat school belt over Milan bijvoorbeeld, kan ik hem gewoon horen en opnemen, maar verder pak ik hem nauwelijks. Als hij op mijn bureau ligt pak ik hem toch veel vaker.

Ook wil ik er ’s avonds minder op kijken en hem alleen als wekker gebruiken. Verder heb ik al zoveel mogelijk meldingen uitgezet. Toch zijn het er nog steeds 72 per dag, het aantal meldingen moet dus nog omlaag.

Tot slot wil ik een goed voorbeeld zijn voor de jongens. Het is natuurlijk slecht te verkopen als ik tegen Milan zeg dat hij zijn tablet weg moet leggen en zelf mijn telefoon pak. Kinderen groeien op met schermpjes, dus we moeten ze helpen daarin te doseren. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen oogklachten kunnen krijgen door smartphone en tabletgebruik. Ook dat is een goede reden om hen er nu al bewust van te maken.

Wat doen jullie om het smartphone gebruik te minderen? Of vind je het juist niet noodzakelijk om te minderen?

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

 1. 31 augustus 2019 / 07:14

  Ik zat eerst aan 3u per dag! Schaam me diep. Inmiddels is dit terug naar 2u per dag.
  Op mijn vrije dagen besteed ik duidelijk meer tijd op mijn iPhone dan op werkdagen.
  Maar ook ik ga me weer voornemen om te minderen!