Home + DIY | De plank achter de bank!

DIY | De plank achter de bank!

Met deze nieuwe DIY maak je in een handomdraai (zelfs voor onervaren klussers) een super toffe plank áchter de bank in plaats van erboven. Dat betekent dat je bank iets naar voren komt en het lijkt alsof de plank achter de bank zweeft. Het voordelen hiervan zijn dat je woonkamer breder lijkt en je geen gaten in de muur hoeft te boren. Mocht je de bank nog een keer verplaatsen, dan verplaatst de plank gewoon mee. Kijk je mee?

Een plank achter de bank. Hoe, wat en waarom?

Een paar weken terug waren we bij mijn zus thuis, want zij hadden ook een compleet nieuw interieur. Mijn zwager had een plank gemaakt achter de bank en wij vonden dat idee zo ontzettend leuk dat we dat hebben overgenomen. Juist met kleine kinderen lijkt het vaak alsof je woonkamer is overgenomen door een invasie van speelgoed. Dat is hier niet anders, maar dat hebben we inmiddels opgelost met de nieuwe speelhoek. Ik houd van een opgeruimd huis, mooie accessoires en dat alles bij elkaar past. Voor onze woonkamer make-over, werd ik onrustig van alle spullen die er stonden; de box, een kinderwagen, een wipstoel, de Maxi Cosi, Milans LEGO® etc. Ik wilde weer ruimte voor mijn eigen leuke spulletjes, maar dan wel zo veilig mogelijk voor kleine kinderhandjes.

De plank was hier de perfecte oplossing voor!

Het idee is heel simpel: je kies een mooie plank uit (wij kozen voor een gladde plank van steigerhout, want we willen splinters voorkomen én je moet hem wel schoon kunnen maken en kunnen stoffen). Vervolgens heb je nog hout nodig voor de poten en je bent er al bijna!

Wat heb je nodig voor de plank achter de bank?

Gereedschap

Je hebt om te beginnen wel goed gereedschap nodig:

 • Een schroefmachine
 • Schroeven
 • Een handzaag
 • Een rolmaat

Hout en andere benodigdheden

 • Een plank van steigerhout. Wij kochten een plank van 235 cm en hebben hem af laten zagen tot 220 cm. Dat is de lengte van de bank.
 • Hout voor de poten. De plank is iets lager dan de bank (het scheelt ongeveer 3 cm, dit hebben we bewust gegaan anders wordt het niet mooi) We hebben de poten af laten zagen op 75 cm en we hadden drie poten nodig.
 • Houten latjes voor de extra stevigheid van de poten. Deze zaag je zelf af naar wens.
 • Hoekstukjes (6 stuks, twee voor iedere poot) om de poten aan de plank zelf te bevestigen zodat ze goed stevig staan.

Hoe maak je de plank?

Als alles op maat is, is het heel simpel. Je kiest welke kant van de plank je het mooist vindt en dat wordt dan de bovenkant. Wij hadden drie poten. De buitenste twee zetten we ieder 30 cm vanaf de kant vast. Zo zie je de poten nauwelijks en lijkt het alsof de plank zweeft. Het vastzetten doe je met de hoekstukjes, schroeven en de schroefmachine. De derde poot hebben we in het midden vastgezet van de buitenste twee.

tot slot schroef je de latten vast aan de poten zodat deze extra stevig staan. Daarna zet je de plank rechtop en achter de bank! Easy peasy!

Pat en ik hebben dit samen gedaan en ik denk dat we met 20 minuten klaar waren!

Inrichten!

Hier had ik mij op verheugd! Ik zocht allemaal leuke en bijzondere accessoires uit die goed passen bij ons nieuwe, industriële interieur.

 • Een oude baksteenmal > gekocht bij Heb ik Via in Gouda voor zo’n €13,-
 • Twee oude, glazen colaflesjes met kegeltje erin > gekocht bij Heb ik Via in Gouda voor €3,50 per stuk
 • Posters > 16 stuks in verschillende maten voor €3,50 bij Kwantum. De poster van het melkmeisje is in A4 formaat en die met de bloemen in 13 x 18 cm.
 • Fotolijstjes > Action €2,25 en €1,95
 • Oude houten schoenmallen > Zo gaaf! Deze kocht ik voor €19,95 bij Hallo XL in Waddinxveen.
 • Draadcijfers > €1,75 per stuk bij Kwantum
 • Oud, groen luik > gekregen voor mijn verjaardag van mijn ouders! Gekocht bij Heb ik Via in Gouda.
 • Zwart, industrieel lampje > €25,- bij Kwantum.
 • Retro globe lamp > €4,99 bij Action.

Totaal: €81,14 aan woonaccessoires.

Kosten voor de plank

De plank steigerhout die wij hebben gekozen was €27,95. Het hout eronder kun je zo duur maken als je zelf wilt, want dat ziet toch verder niemand. Dat is ook het leuke aan deze plank, je stelt hem zelf samen, passend bij jouw interieur. Daarnaast kun je hem zo duur maken als je zelf wilt!

Wij zijn er ontzettend blij mee! Ook handig om een kopje thee op te zetten met kleine kinderen. Wat vind je ervan?

Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

 

mamablogger, samenwerking, samenwerken, disclaimer

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 Reacties

 1. Linda
  23 januari 2018 / 19:06

  Super gaaf! Sowieso vind ik je woonkamer super mooi geworden!
  Ik vroeg me af of je onder de plank nog spullen hebt staan voor opslag o.i.d. of is dat nu een “loze” ruimte?

 2. Gertine
  11 mei 2018 / 13:44

  Kijk, hier hebben we iets aan! Dank je wel. Groet van Gertine

  • Lisa
   31 maart 2021 / 07:24

   Het is ideaal een plank achter de bank. Wij hadden in ons oude huis een schouw en mochten die er niet uit halen van de woningcorporatie. Maar nergens anders kon ons net nieuw gekochte bank staan, die hadden we gekocht voordat we wisten dat we gingen verhuizen. Dus dmv een plank de schouw verlengd, we hadden hem wel aan de voorkant ook dichtgemaakt, kwam er ook geen stof in. Op die manier kreeg de schouw een mooie functie.

 3. Daisy
  27 september 2018 / 14:29

  Hoe breed is de plank? Ik twijfel tussen 20 en 30 cm..

 4. Bianca
  17 februari 2020 / 23:42

  Heel leuk, precies wat ik zoek!
  De sidetables zijn allemaal breder, dat is voor onze woonkamer te groot.
  Ik dacht zelfs aan 15 cm aangezien we een smalle woonkamer hebben, maar er moeten natuurlijk ook nog wel spulletjes op kunnen staan 😉
  Dank voor deze goede tip. Groetjes, Bianca

 5. Cato
  24 september 2020 / 10:44

  Leuke tip!
  Maar… hoe ziet het er aan de zijkant uit?

  • Angela
   14 maart 2021 / 11:13

   Was ook benieuwd hoe het er vanaf de zijkant uitziet.

   • Marisca
    Auteur
    14 maart 2021 / 11:49

    Hoi!

    Sorry, die foto’s heb ik denk ik niet en kan ik ook niet laten zien, want we zijn inmiddels verhuisd en de plank kon niet mee… ☺️

    Ik zal het proberen te omschrijven: je zag uiteraard de plan vanaf de zijkant en de poten stonden wat meer naar binnen. De planken sloten de zijkanten dus niet af bij de bank, dat gaf een zwevend effect. Dat maakte bij ons echter niet uit, omdat rechts een verwarming zat (het hout daar tegenaan leek ons ook geen goed idee) en links stond de eethoek. Het viel dus niet op. Als je dat niet mooi vindt zou ik de poten aan de buitenkant doen.

 6. 19 augustus 2021 / 10:13

  wat leuk, precies wat ik zocht!!! Dank voor het delen, ik ga er meteen mee aan de slag. Maar eerst een mooie “bovenplank”vinden