Home + Carrière | Dit heb ik geleerd van en tijdens mijn werk

Carrière | Dit heb ik geleerd van en tijdens mijn werk

Oké, waarschijnlijk ben je nu op vakantie of ga je nog weg en is je werk wel het laatste waar je aan wilt denken. Voor mij is de vakantie echter ook een moment van bezinning. Wat zou ik eventueel anders willen? Zit ik nog wel op mijn plaats? Waar ga ik mij de komende periode mee bezig houden etc. Nu heb ik het heel erg naar mijn zin op mijn werk, maar er zijn ook momenten geweest waarbij ik mij afvroeg of het allemaal wel goed kwam of waarbij ik mij heel erg dom voelde. Inmiddels werk ik nu zes jaar op kantoor en heb ik er een hoop geleerd. Daarbij stilstaan is ook bezinning helpt je nadenken over hoe je het na de vakantie eventueel anders aan wil pakken.

Fouten maken hoort erbij

Dit zal een werkgever niet zo snel willen horen, maar we werken echt niet allemaal foutloos. Zo nu en dan een klein foutje maken is echt niet zo erg en het maakt je bewust van hoe het in het vervolg anders kan. Kijk, het wordt gekker wanneer je de ene na de andere fout maakt of je het bedrijf onbedoeld schade berokkent, maar over het algemeen zijn kleine foutjes echt niet perse erg.

Uit je comfort zone stappen levert je soms mooie dingen op

Die ene presentatie geven, adviezen geven, in gesprek met managers, directeuren of bestuurders. Het kan allemaal voorbij komen en soms doodeng zijn. Toch zijn dit de kansen die je met beide handen aan moet grijpen, want zo ben je zichtbaar en je leert er heel erg veel van. Niet alleen van hen, maar ook van de situatie, de voorbereiding, de vragen die je terug krijgt etc. En juist die ervaring levert je een hoop op.

Vraag om dingen, want je leidinggevende kan geen gedachten lezen

Gebruik je functioneringsgesprek om dingen kenbaar te maken. Vertel welke kant je op wilt en welke wensen je hebt. Misschien is er een training die je wilt doen. Je moet het allemaal zelf aangeven, want jouw leidinggevende kan geen gedachten lezen. Ik durfde dat in het begin ook niet, maar op jouw werk willen ze ook dat jij je blijft ontwikkelen. Een goede werkgever biedt jou die mogelijkheden echt wel.

Wees eerlijk en stel je open en kwetsbaar op

Ik had altijd de neiging mij beter voor te doen dan dat ik was. Ik wilde niet dat iemand dacht dat ik iets niet zou kunnen. Tegenwoordig zeg ik het ook als ik het niet weet en geef ik het aan als ik even niet meer weet welke kant ik op moet. Juist wanneer je om hulp durft te vragen en je kwetsbaar op durft te stellen krijg je begrip én de hulp die je nodig hebt om verder te gaan.

Leuke collega’s zijn zo onwijs belangrijk

Tot slot misschien wel allerbelangrijkst en dat zijn je collega’s. Je werk kan nog zo leuk zijn, maar als je collega’s dat niet zijn ga je het niet naar je zin krijgen. Gelukkig heb ik de allerleukste collega’s van de hele wereld en dat maakt mijn werk nog leuker. Alles valt of staat echt met je collega’s vind ik.

Dit zijn de belangrijkste punten die ik de afgelopen jaren heb geleerd. Het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar dat is het lang niet altijd.

Wat zijn de belangrijkste dingen die jij hebt geleerd van je werk? Laat het me weten in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *