Onze zoon zit nu zo’n drie weken in de brugklas en alle clichés zijn waar. Je kind wordt opeens zo groot en de dingen worden echt anders. Ze worden zelfstandiger, maar ook thuis veranderen er dingen. Al is het alleen maar vanwege het wisselende rooster. Loslaten, maar nog niet teveel zullen we maar zeggen. De afgelopen weken hebben we al een hoop geleerd, kennis gemaakt met nieuwe apps en spookte er van alles door ons hoofd. Wat zoal? Dat lees je hieronder.
Naar de brugklas
1. Geduld is een schone zaak
Het begon al met de communicatie vanuit school. Onze zoon moest op dinsdag voor het eerst naar school, dat wisten we al. Verder wisten we vrijwel niets. De planning van de eerste weken? We hadden geen idee. Voor iemand die alles graag vooruit plant en leeft op lijstjes, is dat een dingetje haha. Van mijn collega’s met kinderen op de middelbare school, begreep ik dat dat heel normaal was. ‘Het komt vanzelf’ zeiden ze. Dat was ook zo. Op de vrijdag ervoor, haha. In diezelfde brief stond overigens ook dat we de week erop op vrijdag rond 16.45 uur welkom waren op school voor een voorstelling. Konden we meteen even regelen op het werk en ook dat is normaal begreep ik van collega’s. Gelukkig weten zij hoe het gaat 😉
2. Loslaten is veel lastiger dan je denkt
En dan is die eerste schooldag opeens zo ver: een flink stuk fietsen en een heel nieuwe omgeving. Ik vond het spannender dan hij en hoewel het erbij hoort en je je kinderen steeds wat meer los moet laten, is dat toch een stuk lastiger dan ik van tevoren dacht. Ik was vooral bezig met vragen als ‘heeft ‘ie het wel naar zijn zin?’ en of hij wel aansluiting zou vinden. Gelukkig lijkt dat wel goed te zitten.
3. Die rugtassen zijn nog steeds heel erg zwaar
Na een introductieweek en het brugklaskamp begon het echte werk. Hoewel hij veel vakken heeft, dacht ik dat de tassen nu niet meer zo zwaar waren als die van ons destijds. Zeker nu ze ook een laptop hebben. Maar naast die laptop moeten er nog best wat boeken mee naar school net als de lunch, een volle fles drinken en allerlei andere schoolspullen. Nou, die tas is nog steeds loodzwaar.
Lees ook:Â wat kost de brugklas?
4. Er zijn wel heel veel apps, die hadden wij vroeger niet 😉
Voorafgaand aan dit schooljaar kregen we wel een informatieboekje met praktische informatie, waaronder over alle apps. Zermelo, Som Today, de mailapp en de gewone schoolapp. In het begin duizelde dat een beetje, maar inmiddels weten we precies waar wat voor is. Die apps betekenen ook dat we veel meer inzicht hebben in hoe het op school gaat, dan dat mijn ouders vroeger hadden. Te laat komen, absent zijn en cijfers. We kunnen het allemaal inzien. Enerzijds heel fijn, anderzijds blij dat mijn ouders dit vroeger niet hadden 😉
5. Wat is een eerste indruk toch belangrijk!
Inmiddels zijn we zelf ook al een paar keer op school geweest. Tijdens de voorstelling in de introductieweek, tijdens een infoavond met alle ouders van deze klas en komende week hebben we een soort tien minutengesprek met onze zoon, de mentor en wij. Heel fijn, want dat geeft niet alleen een goed gevoel, maar je kan ook een beetje sfeer proeven. En dan blijkt dat je eerste indruk vaak wel de juiste is, want het voelt nog steeds heel goed. Ik hoop heel erg dat dat de komende jaren zo blijft.
Heb jij al kinderen op de middelbare school? Zo ja, is jouw kind ook naar de brugklas gegaan of zit hij/zij al wat langer op de middelbare school? Of misschien vielen jou andere dingen op? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.