Home + 15x geld besparen binnen het gezin, zo doen wij dat

15x geld besparen binnen het gezin, zo doen wij dat

Althans, we proberen het. Als je niet oplet, vliegt het geld er namelijk uit. Nou ja, als je wel oplet eigenlijk ook, want het leven is enorm duur en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn zal veranderen. Daarom letten wij ook kritisch op onze uitgaven en proberen we zoveel mogelijk te sparen en te beleggen. Om dat te bewerkstelligen proberen we op verschillende manieren geld te besparen binnen het gezin en betrekken we de jongens daar ook bij. Hoe we dit precies doen, lees je hieronder.

1. Iedere maand een begroting

Om te beginnen maken we iedere maand een begroting zodra onze salarissen zijn gestort. We plannen de uitgaven vooruit en berekenen wat er precies overblijft. Rekeningen die niet automatisch worden geïncasseerd (al zijn dat er niet veel meer), worden meteen betaald. Zo beginnen we iedere maand met een schone lei en hebben we overzicht voor de komende maand. Zo zien we ook waar er op te besparen valt.

2. Kleding na één keer dragen voor het raam hangen om te luchten

Als kleding vies is of niet lekker ruikt, dan gaat het natuurlijk meteen de was in, anders niet. Dat is echt niet nodig. Wel hang ik het dan een dagje voor het raam om lekker te luchten. Ook kinderkleding. Heerlijk vind ik dat en het bespaart was.

3. Kinderkleding shoppen via Vinted

Vooral voor onze jongste shoppen we tweedehands via Vinted en dat scheelt echt bakken met geld. Zo ben ik alvast het één en ander aan het inslaan voor de zomervakantie. Ik heb al wat korte broekjes en shirtjes gekocht en bewaar dat voor de zomer. Dat scheelt straks een hoop geld. Ook is in Gouda een winkel geopend met tweedehands (merk)kinderkleding: Studio KieWie. Aanrader!

4. Uitgaven bijhouden en shoppen met cashback

Dé tip om geld te besparen is om je uitgaven bij te houden. Dat klinkt als een schot voor open doel, maar wat een eye-opener is dat zeg! En als je het bijhoudt vind je het ook zonde om nog meer geld uit te geven. De ultieme bespaartip haha. En als je dan toch bezig bent met het bijhouden van je uitgaven, check dan of je cashback terug kan krijgen op de uitgaven die je wel doet. Met een cashback app kun je weer een paar cent terugkrijgen van je aankopen. Geld besparen met cashback kost je totaal geen moeite en iedere cent en iedere euro is er één.

5. Werken met budgetten

Budgetteren doe je niet perse omdat het moet, maar juist om het overzicht te bewaren en niet onnodig geld uit te geven. Je kan je geld immers maar één keer uitgeven. Wij hebben een boodschappenbudget en een weekbudget. Deze verdeel ik meteen – zodra we de administratie doen – over de verschillende digitale potjes per week. Per week hebben we dan een goed overzicht van hoeveel we hebben uitgegeven en hoeveel we nog te besteden hebben. Wil je geld besparen, werk dan met budgetten. Wij houden opeens veel meer geld over dan voorheen.

6. Heel goed opletten als iets opgeladen moet worden

Onze tiener heeft de gewoonte iets te lang in de oplader te laten zitten of zijn telefoon gewoon uit de lader te halen en de oplader zelf in het stopcontact te laten zitten. Dit zorgt in huize Mamablogger voor de nodige discussies. We letten daarom goed op of iets in de lader moet en zodra het is opgeladen, halen we het eruit. Ik zal dus niet snel iets aan de lader doen als we niet thuis zijn.

7. Goed kijken naar waar we kunnen besparen

Geld besparen waar we kunnen. Zo hebben we laatst iets aangepast aan ons televisieabonnement, maar proberen we ook te besparen op boodschappen etc. En wacht dacht je van een coupon van Social Deal voor de wasstraat? Zo betalen we nog maar de helft voor het wasprogramma welke we altijd kiezen. Het helpt echt om kritisch te kijken naar je vaste lasten, maar ook naar je boodschappen. Zo hebben wij in onze voorraadkast een lijst hangen met daarop alle producten die we geregeld bestellen bij de boodschappen. Een goede manier om niets te vergeten, maar ik heb ook de prijzen erachter gezet. Als iets duurder wordt, zien we het nu meteen en kijken we of het goedkoper kan.

8. Verspilling vermijden

Zijn er bananen over, dan bakken we daar een bananenbrood van. Fruit gaat op en zo kijken we naar verschillende manieren om verspilling tegen te gaan. Niet alleen wat betreft eten, maar dus ook energieverspilling. Als het niet nodig is, verspillen we het niet.

9. Budget uitjes

Ik schrijf al heel wat jaren over budget uitjes. Eerst uit noodzaak en al snel merkten we dat deze uitjes net zo leuk zijn als veel duurdere uitjes. In veel gevallen misschien wel leuker als je je bedenkt dat je voor sommige uitjes heel veel entreegeld moet betalen om vervolgens ook lang in wachtrijen te staan. Nederland biedt ontzettend veel leuks voor weinig. Ik bundelde de 168 leukste budget uitjes in een e-book die je gratis kan downloaden.

10. No Spend Weekend

Zo nu en dan plannen we een ‘No Spend Weekend‘. Tijdens deze weekenden geven we geen geld uit, behalve aan boodschappen. De uitdaging is soms ook om juist geld te verdienen door spullen op te ruimen. Een leuke challenge om de kinderen bij te betrekken.

11. Minder geld uitgeven aan eten afhalen en bestellen

Gezellig lunchen met het gezin of iets lekkers bestellen op een regenachtige zondag. Ik kan daar zo onwijs van genieten! Toch moest ook dat minder toen ik besloot af te willen vallen. En als ik heel eerlijk ben, mis ik het eigenlijk niet. Gelukkig maar, want het scheelt een hoop geld. En als we toch willen, dan kan dat, maar we houden dit wel binnen de perken.

12. Energieverbruik in de gaten houden

Ook dit doen we nu heel vaak. Ik bekijk de Eneco app dagelijks, trek stekkers uit het stopcontact van apparaten die niet gebruikt worden (bijvoorbeeld van mijn wekkerradio) en we hebben verschillende stekkerdozen die uit kunnen. Bijvoorbeeld voor Milans PlayStation.

13. Prijzen vergelijken

Dit doen we niet alleen met de boodschappen, maar ook bij grote uitgaven én we checken natuurlijk Marktplaats of Vinted als we iets willen kopen. Toen we vorig jaar Patrick zijn auto kochten hebben we ook een uitgebreid onderzoek gedaan. Net als met de wasmachine die we onlangs moesten kopen. Dit loont enorm. Laat je goed informeren en ga bij grote aankopen niet over één nacht ijs.

14. Inkopen doen in Duitsland

In januari zijn ze naar Duitsland geweest om inkopen te doen bij de DM. We hebben een hele voorraad deo’s, luchtjes en heel veel andere dingen gekocht. Zelfs zonnebrand en aftersun voor de zomervakantie. Dit scheelde aanzienlijk met de prijs hier in Nederland en we waren in de buurt. Over een paar maanden willen we er weer heen. Misschien zijn we dan ook in de buurt en anders maken we er een dagje uit van. Win-win!

15. Geld besparen? Betrek het gezin erbij

Tot slot deze tip. We zijn binnen het gezin open over geld en vinden geld ook een leuk onderwerp om mee bezig te zijn. We vinden het belangrijk de jongens de waarde van geld mee te geven, maar willen hen ook al vroeg leren over hoe je geld kan besparen en hoe je geld voor je kan laten werken door het te beleggen. Dit doen wij voor hen laagdrempelig in Peaks, maar dat werkt wel voor de bewustwording. Ook de begroting die we maandelijks maken, doen we aan de eettafel en ook daar overleggen we open over. Milan mag ook gerust meekijken als hij wil.

En een ‘No Spend Weekend’ is sowieso leuk om met elkaar te doen.

Op welke manieren proberen jullie geld te besparen binnen het gezin? Klets mee in de comments hieronder of op Instagram en Facebook.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Danielle Beuker
    9 maart 2023 / 12:39

    Als je naar de DM gaat,zoek er dan 1 in de buurt van bv een kaufland.De normale boodschappen zijn namelijk ook stukken goedkoper.Denk aan pasta, frisdrank,kruiden, tomatenpuree etc…alles wat lang goed blijft!