Home + Leertip | Oefenen met rekenen

Leertip | Oefenen met rekenen

Rekenen is een belangrijk onderdeel in het basisonderwijs. Ik weet nog dat wij iedere ochtend een zo’n 20 sommen op het bord hadden staan die wij dan binnen een bepaalde tijd uit moesten rekenen. Ik heb daardoor goed hoofd leren rekenen. Hoofdrekenen kan ik nog altijd goed, maar vraag mij geen breuken op te lossen. Dat laat ik wel over aan onze oudste die deze dan weer zo oplost. Toch zijn deze sommen niet altijd even makkelijk en zijn er ook genoeg sommen waar onze oudste meer moeite mee heeft. Getallen herkennen, leren optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Oefenen met rekenen loont en is misschien nu even een investering, maar op de lange termijn heeft je kind hier heel veel plezier van. In dit blog vertel ik je daar meer over.

Hoe rekenen oefenen?

Ik zei het net al: oefenen met rekenen loont. Tenminste, zeker als je dit op een leuke manier, spelenderwijs oefent. Een van de methodes waarmee je dat kan doen is Squla. Een online leerplatform dat speciaal is ontwikkeld voor kinderen op de basisschool. Kinderen kunnen verschillende vakken en vaardigheden oefenen die aansluiten bij de lesstof in de klas. Zo kan ieder kind op zijn of haar eigen niveau en oefenen. En dat oefenen wordt op een leuke manier gedaan met diverse quizzen en games.

Wat jullie misschien niet weten is dat ik een aantal jaar geleden heb geblogd voor de website van Squla en zo kennis maakte met het platform waar onze oudste zoon toen mee kon oefenen. Sindsdien zijn we fan. Inmiddels maakt hij al lang geen gebruik mee van Squla, maar als het nodig is voor onze jongste, zullen we er meteen weer gebruik van maken. Het is oprecht heel leuk en ook op school werd er gebruik van gemaakt.

Oefenen met breuken

Toen onze zoon rekenhuiswerk met breuken mee naar huis kreeg en ik met hem mee keek, begreep ik er even helemaal niets meer van. Ik moest heel diep graven. En heel eerlijk? Ik heb Pat mee laten helpen ☺️, want ik kwam er echt niet uit en wil hem juist wel helpen in plaats van in de war brengen. Ik kijk het begrijpend lezen dan wel weer na, haha.

Nu kan ik mij heel goed voorstellen dat wanneer het rekenen ingewikkelder wordt, het handig kan zijn deze sommen te oefenen. En als het ook niet jouw sterkste punt is, is het fijn dat er een platform als Squla bestaat. De kracht van de herhaling klinkt heel erg cliché, maar zo werkt het wel. Zeker bij jonge kinderen.

Oefenen rekenen Cito

Onze zoon heeft zijn Cito toets al achter de rug en zijn definitieve schooladvies in the pocket. Zo stond ik onlangs – na 20 jaar -weer in de gangen van mijn oude middelbare school. De tijd vliegt! Je zou denken dat hij nu klaar is, maar dat is niet het geval. Eind deze maand is de Grote Rekendag op school en dan volgt de eindtoets nog. Sterker nog, zijn meester zei dat de eindtoets nog een kleine invloed kan hebben op het advies. Lager kan uiteraard niet meer, maar als je op bepaalde vlakken in de eindtoets toch hoger scoort dan tijdens de Cito’s, dan kan havo/vwo alsnog definitief vwo worden. Dat verwacht ik niet en dat hoeft ook niet, maar het geeft aan dat deze toets niet voor niets wordt gemaakt.

Mochten er Cito’s of toetsen op de planning staan en kan je kind wel wat zelfvertrouwen gebruiken? Oefen dan nog even en je zal zien dat je kind veel relaxter deze toetsen tegemoet gaat.

Oefen jij schoolwerk met je kind(eren)? Zo ja, hoe doen jullie dat dan? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *