Home + Wie mag er bij jullie uitslapen in het weekend?

Wie mag er bij jullie uitslapen in het weekend?

Afgelopen weekend zag ik een vraag voorbij komen op een Facebookgroep; wie van jullie mag in het weekend uitslapen en wie gaat er vroeg uit met de kinderen? Ik had nog nooit bij deze vraag stilgestaan. Ik zou best eens uit willen slapen, heel graag zelfs, maar we gaan er eigenlijk altijd tegelijkertijd uit. De antwoorden onder deze vraag verbaasden mij dan ook. In veel gevallen gingen de moeders eruit en mochten de vaders blijven liggen. Sommige vaders blijven dan wel liggen tot 14.00 – 15.00 uur ’s middags. Ik vond dat eigenlijk best gek, het weekend is toch hét moment om iets leuks te gaan doen met het hele gezin?

Niet iedereen werkt doordeweeks overdag. Er zijn ook heel veel mensen met verschillende diensten en wisselende werktijden. Als jij op vrijdagavond een pittige avonddienst hebt gehad begrijp ik heel goed dat je op zaterdag even uit wilt slapen. Dat heb je dan ook gewoon nodig om goed en gezond te blijven functioneren. Voor Patrick en mij geldt dat niet. Wij werken allebei doordeweeks en zijn ’s avonds gewoon thuis. Een enkele keer werkt Pat over of in het weekend, maar die keren zijn op één hand te tellen. Ik werk op kantoor en werk ook een enkele keer ’s avonds vanuit huis, maar als dat één keer in de twee á drie maanden gebeurt, is dat veel. Kortom, misschien heb ik wel makkelijk praten, maar ik vind het dus gek als ik hoor dat moeders dan zeggen dat ze hun man in het weekend gerust tot in de middag laten slapen. Je hebt toch samen kinderen? In mijn optiek maakt het niets uit of een moeder doordeweeks thuis is of ook werkt, een moeder heeft het sowieso ontzettend druk.

Het is toch gezellig om samen op bed te kroelen, de dag alvast door te nemen, samen te ontbijten (doen wij iedere zondag uitgebreid met afbakbroodjes en gekookte eieren) en er dan met elkaar een leuke dag van te maken?

Ik had het hier met Patrick over en hij grapte dat ik hem best eens kon laten liggen 😉 Daarna zei hij dat ook hij wat aan het weekend wilde hebben en het juist heerlijk vindt om vroeg op pad te gaan, want dan duurt de dag nog zo lekker lang. Juist dat voelt als weekend.

Kijk, ieder gezin moet natuurlijk doen wat voor hen goed voelt. Misschien vinden jullie onze kijk hierop wel belachelijk. Maar het zette mij aan het denken en omdat ik schrijf over gezinnen, hoe wij de dingen doen etc. leek het mij een interessant onderwerp voor Mamablogger en ben ik heel benieuwd hoe jullie dit doen? Misschien hebben jullie een verdeling gemaakt waarop de één op zaterdag mag blijven liggen en de ander op zondag? Praat mee in de comments hieronder of op social media!

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Reacties

 1. Prscll
  17 maart 2019 / 08:41

  Ik slaap op zaterdag uit (tot 9 uur half 10) en zondag mijn man (tot uiterlijk half 11 meestal ook half 10) daarna hebben we nog de hele dag. 🙂 soms heb ik het niet nodig en laat ik mijn man liggen dus mag hij 2x uitslapen. Werkt goed voor ons.

 2. 17 maart 2019 / 09:16

  Wij hebben een verdeling. Ik mag zaterdag blijven liggen en mijn vriend zondag.
  Maar lang uitslapen? Dan doen we niet. De kinderen 5 en 8 zijn rond 7u wakker. Ze zouden alleen naar beneden kunnen, maar er gaat altijd iemand mee.
  Ik sta op zaterdag tussen 8:00-8:30 op en mijn vriend op zondag rond 9:00. Dus meer dan genoeg weekend.
  Ik zou het persoonlijk ook niet leuk vinden wanneer 1 van ons 2 zou uitslapen tot de middag!

 3. Mariska
  17 maart 2019 / 10:34

  Hahaha onze kids slapen inmiddels langers als wij… niet dat wij niet langer zouden kunnen slapen maar alle beesten willen wel graag ontbijt, naar buiten, een schone stal… en als we dan binnen komen maken we de kids wakker (die slapen dus wel uit !) en gaan we heerlijk uitgebreid ontbijten ❤️

 4. Nadine
  17 maart 2019 / 11:21

  Even helemaal of-topic. Waar is het kleedje/plaid/dekentje van?

  • 17 maart 2019 / 19:28

   Hoi, dat is mijn vest 😉 Ik maakte deze foto toen ik longontsteking had en op bed lag. Ik had het heel koud en dacht dat het zou helpen als ik mijn vest over het dekbed zou leggen haha.

 5. Rebecca
  17 maart 2019 / 15:08

  Wij slapen beiden een dag uit in het weekend. Tot max 10.00. Soms komt het niet uit, soms wel. Even lekker uitrusten.

 6. 18 maart 2019 / 01:22

  Ik ben de nachtraaf in onze familie en lig er meestal pas tegen 2u/3u in. In de week sta ik met mijn man mee op die vrachtwagenchauffeur is en meestal tussen 4 en 5u opstaat, ik kruip daarna nog een uurtje of twee in de zetel. Ik geef mijn jongens huisonderwijs, dus we hebben een hele drukke dag en zodra iedereen in bed ligt, begin ik aan mijn werk (ik schrijf fictie). In het weekend heb ik dan ook nood om uit te slapen, terwijl mijn man juist zijn ritme van vroeg opstaan gewend is. Als hij om 7u wakker wordt, heeft hij uitgeslapen, ik kom er meestal tussen 10 en 11 uit. Dat werkt voor ons. Weekends waarin we uitstappen hebben gepland ben ik meestal wel vroeger wakker.

 7. 18 maart 2019 / 07:35

  Hier is er een natuurlijke verdeling. Als onze kleuter wakker is voor wij wakker zijn komt hij altijd naar mij toe. We gaan dan samen nog even in zijn kamer rustig verder wakker worden en papa slaapt verder. Maar vaak is manlief al wakker en op (hij is vaak vroeg wakker) en als de kleuter dan wakker wordt stuur ik hem ook naar beneden en blijf ik nig even liggen.
  Maar ‘uitslapen’ is hier voor ons beiden meestal tot 9:00 of soms 9:30. Dan zijn we echt wel klaar met in bed liggen.