Home + We hebben midden in de zomer Sinterklaas om zeep geholpen…

We hebben midden in de zomer Sinterklaas om zeep geholpen…

De intocht, versieren, cadeautjes kopen en inpakken, de geheimzinnigheid, alle uitstapjes en de hele mikmak, ik houd ervan! Rond half november word ik pas echt gezellig haha, want dan begint wat ons betreft de leukste tijd van het jaar. Tot eind december is het één en al gezelligheid, maar het werd wel tijd om de waarheid te vertellen over Sinterklaas. Ik vond het echt heel erg jammer, maar Milan wordt dit jaar negen dus we vonden het wel tijd worden. Hoe dat ging vertel ik je vandaag…

Het goede moment bepalen

Ik heb tig keren op het moment gestaan om het te vertellen, maar dan kreeg ik een boze blik van Patrick omdat hij toch nog even wilde wachten. We besloten dat we eerst nog één laatste keer Sinterklaas zouden vieren zonder dat hij het wist. We hebben er, zonder dat Milan het wist, een extra feestje van gemaakt en hebben toen nog wat Sinterklaas gerelateerde uitjes gepland waaronder een bezoek aan Pakjesboot 12. Uiteindelijk hebben we gewacht omdat we niet zo goed wisten wanneer we het dan moesten vertellen. Totdat er nieuws kwam over waar de intocht dit jaar plaatsvindt. We hadden het erover en toen kwamen de vragen. Waarom bepaalt de NPO waar Sinterklaas aankomt en niet Sinterklaas zelf en hoe zit het dan met de demonstraties tegen zwarte Piet? Dit was hét moment, we gingen het Milan vertellen…

Maar hoe vertel je zoiets dan?

We besloten hem vragen te stellen waar hij dan zelf antwoord op kon geven. Hoe denk je zelf dat het zit? Hij twijfelde en vroeg voorzichtig of Sinterklaas dan niet echt was. We hebben hem toen verteld over Sint Nicolaas en dat hij werd gezien als de beschermheilige van jonge mensen. Het verhaal is dat hij een echte kindervriend was die heel veel goeds deed en dat we dat zo mooi vinden dat we dat nog steeds vieren.

Ik zette mij al schrap voor de vragen over waarom we hier dan al die jaren over hadden gelogen, maar die vragen kwamen juist niet. Milan vroeg zich vooral af hoe het zat met de cadeautjes 😉 Wie kocht die dan? Dat zijn wij. Hij vond het vooral heel erg lief en er viel ook wel veel op zijn plaats voor hem. Sinterklaas had anders wel erg veel geld en op school hoorde hij weleens dat het ene kind meer kreeg dan het andere. Nu komt Milan helemaal niets te kort, maar hij vond het dan zo sneu als hij dat hoorde en hij begreep het ook niet, want Sinterklaas vond alle kinderen toch lief?

We hebben hem verteld dat ouders dit feest heel graag met hun kinderen vieren en dat wij het vroeger ook zo vierden met onze ouders. We hebben hem ook verteld dat hij het geheim wel voor zich moet houden, want we blijven het natuurlijk nog heel wat jaren vieren. Floris is nog heel klein en het duurt nog wel even voordat we het aan hem vertellen.

Milan was eigenlijk niet boos of verdrietig, maar hij werd wel stilletjes. Hij had echt even tijd nodig om het te laten bezinken denk ik. Wij hadden heel erg de neiging om alles uit te leggen, maar Milan zei op een gegeven moment dat hij het er niet meer over wilde hebben. Ook prima, als hij later nog vragen heeft mag hij die altijd stellen.

Toch wel een dingetje…

Noem mij maar sentimenteel, maar ik vond het toch een dingetje. Ze worden echt snel groot en het is weer iets dat je afsluit. Gelukkig kunnen we met Floris nog een keer in de herkansing haha. Uiteindelijk vonden wij het meer een ding dan Milan denk ik.

Hebben jullie het, net als wij, ook halverwege het jaar verteld of hebben jullie juist gekozen voor een ander moment? Laat het me weten in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Sandra
  12 juli 2019 / 07:40

  Nou twee jaar geleden op 4/12 kwam sint en piet bij ons thuis en 1 minuut voor die tijd zegt Thijs waar zijn nichtjes bij zijn van hij bestaat niet. Dus ik hem snel mee naar boven genomen en zegt dat we later er op terug kwamen want toen stond ze voor de deur. De volgende dag na de viering op school maar de waarheid gezegd

 2. MarjonS
  12 juli 2019 / 08:43

  Onze dochter, 8, volgend schooljaar gr5 weet het geheim nu een maandje. Er kwam iets te spraken over namaak mensen. Zo twijfelde ze bij Sint. Ik heb het geheim met haar gedeeld. Ook zij was even stilletjes. Daarna zei ze Wow, oma koopt dan voor 4 kindjes? (Onze 2 kids en 2 neefjes). Ze heeft er verder weinig over gezegd. Zolang ze nog cadeautjes krijgt is het volgens mij prima.

 3. Leonie
  12 juli 2019 / 11:43

  Laat het hier nog even lekker een geheim… kids nu 6 en 3… ga er nog even van genieten?
  Overigens weleens benieuwd naar leuke sinterklaas tradities en of je het wel kan vieren ver voor of na 5 december…. mijn kids zijn 4 en 13 dec jarig dus moet al veel plannen. Tot nu toe steeds ervoor gevierd of net een dag erna maar op de dag zelf lijkt mij toch een heel ander sfeertje hebben.