Home + Must do in de vakantie | Het Zuiderzeemuseum

Must do in de vakantie | Het Zuiderzeemuseum

Voor het zuiden van het land zit de eerste week zomervakantie er bijna op. Het noorden krijgt morgen vakantie en wij moeten nog een weekje langer wachten. Maar of je nu al vakantie hebt of het nog moet krijgen, jullie hebben in ieder geval wat nog wat heerlijke weken in het vooruitzicht. Deze vakantie deel ik wat fijne ‘must do’s’ met jullie voor de zomervakantie. Bijzondere uitjes voor het hele gezin die te leuk zijn om niet te delen zoals het Zuiderzeemuseum!

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Het was voor ons zo’n 1,5 uur rijden, maar ik vind dat nooit zo erg. We hebben dat wel over voor een leuk uitje. We hebben de auto geparkeerd en liepen vanaf de parkeerplaats zo naar het museum. Je kunt echter ook de auto aan de andere kant parkeren en met de veerboot naar het museum varen.

De leukste uitjes vinden wij de uitjes waar je in een totaal andere wereld terecht komt. Dan voelt het alsof je écht helemaal weg bent. Dat is bij het Zuiderzeemuseum het geval. Het is een museum dat uit twee delen bestaat: een binnenmuseum die je kunt zien als de schatkamer van het museum met unieke stukken en tentoonstellingen. Aan de andere kant ligt het buitenmuseum en daar kom je dus terecht in die totaal andere wereld. Je komt namelijk terecht in een dorp waar de tijd heeft stilgestaan. Een dorp pal naast het IJsselmeer, voorheen dus de Zuiderzee. Wij nemen je mee naar het buitenmuseum. We hebben er heel wat uurtjes doorgebracht en wat was het leuk!

Het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum is een openluchtmuseum en is behoorlijk groot. Je bent er dus niet zomaar uitgekeken. Sterker nog, hier kunnen jullie gerust een hele dag met het gezin doorbrengen! Wij waren er vlak na openingstijd en toen was het nog lekker rustig. Gedurende de dag werd het behoorlijk druk, maar omdat het zo groot is heb je dat helemaal niet zo in de gaten. Dat kun je ook wel zien aan de foto’s. Als ik op pad ga voor Mamablogger let ik er altijd op dat ik andere mensen niet (te) herkenbaar in beeld breng (met uitzondering van de medewerkers natuurlijk) en dat was totaal niet lastig. Hierdoor heb je voldoende ruimte om overal op je gemak te kijken en de verhalen van de voormalige bewoners te lezen.

Zoals ik in het begin al zei waan je je in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in een compleet andere wereld. Een tijd waarin het leven heel moeilijk was. De mannen vaarden op de Zuiderzee met alle risico’s die daarbij hoorden en de vrouwen zorgden voor de grote gezinnen. Er was veel armoede en onzekerheid. Voor Milan was dit een behoorlijke eye-opener. Hij geloofde bijna niet dat er zulke grote gezinnen leefden in zulke kleine huisjes. En dat zonder tv en internet 😉 Hij was vooral onder de indruk van het verhaal van een vader die ging vissen met zijn twee zoons. Op zee gebeurde er een ongeluk dat ze overleefden, maar ze werden niet meteen gered. Sterker nog, ze dreven weken rond op zee. De vader en één van de twee zoons overleden gedurende die weken en één zoon bleef over. Uiteindelijk is hij gered, maar zonder zijn vader en broer. Wat zal die jongen bang en verdrietig zijn geweest. In het museum vind je de gedenksteen hiervan en zo zijn er nog heel veel bijzondere verhalen te vinden in het dorp.

Zelf ervaren en spelen

In het Zuiderzeemuseum zijn een heleboel enthousiaste medewerkers te vinden die de kinderen heel graag vertellen over vroeger en hen ook echt dingen willen leren. Het blijft dus niet alleen bij kijken en lezen.

Zo leerde Milan netten knopen, deden we de was op de ouderwetse manier (“Mam, hadden ze toen echt geen wasmachines?”) schreef hij een kaart naar opa en oma in het oude postkantoor en vertelde de lompenboer wat hij precies deed.

Op een gegeven moment kwamen we bij een huisje waar een schilder allerlei naambordjes maakte. Ik vind het echt ontzettend knap als iemand dat uit de losse pols kan dus we bleven even kijken waarop Milan vroeg of we geen bordje konden laten maken voor het speelhuisje. Ons huisnummer is 71 en voor het speelhuisje hebben we 71A laten maken, hoe leuk is dat?! Ook zochten we wat lekkers uit bij de bakker en kocht in een speculaas mal van Sinterklaas.

Milan vond het plein met de oud-Hollandse spelletjes wel heel erg leuk. We hebben er gekegeld en nog meer spelletjes gedaan. Eigenlijk is het best jammer dat zulke spelletjes niet meer gespeeld worden buiten.

Eten en drinken

Tussendoor hebben we lekker wat gedronken en gebakje gegeten en daarna hebben geluncht. De prijzen voor eten en drinken zijn hier niet duurder dan ergens anders en er is volop keuze. Bij mooi weer is er buiten een groot terras met uitzicht op het dorp.

Zoveel te zien

Je hebt het al kunnen zien, maar overal waar je kijkt zie je wel iets bijzonders. Van de kerk tot de bijzondere huisjes en van de school tot dijk en de molen. Het dorp is ontzettend uitgebreid en je mag overal naar binnen om een kijkje te nemen.

Onze conclusie

We hebben de hele dag vertoefd in het buitenmuseum. De rust en de sfeer zijn heerlijk en wat is het Zuiderzeemuseum prachtig! Als je binnenkomt zie wel dat het mooi is, maar je hebt geen idee wat er nog meer te zien is. Pas als je het dorp binnenkomt zie je het en dan nog kom je ogen tekort.

Wij kunnen dit museum van harte aanraden. Zeker met kinderen in verschillende leeftijden. Floris heeft namelijk ook genoten en lekker kunnen spelen.

Waar wij het meest van genoten hebben en het leukst vonden? Voor Milan waren dat de oud-Hollandse spelletjes en het oude postkantoor. Voor Pat en mij waren dat de oude woningen en winkeltjes en de prachtige omgeving. Juist daarom is het denk ik zo leuk, er is voor ieder wat wils.

Volgend jaar is Floris weer wat ouder en begrijpt hij ook wat meer. Dan zouden we graag weer een keer terug willen in de zomervakantie en gaan dan uiteraard met de veerboot. Dat zou dan in 2020 zijn en gaan we 100 jaar terug in de tijd om meer te leren over de bewoners die er woonden rond 1920.

Kortom, een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is echt de moeite waard, maar ga op tijd, want anders heb je niet de tijd om alles te zien.

Kijk voor meer informatie en de diverse activiteiten van het Zuiderzeemuseum op www.zuiderzeemuseum.nl.

Veel plezier!

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Christine
    13 juli 2019 / 11:44

    Wat een prachtig uitje! Je waant je echt in een andere tijd, hé?
    Ben hier voor mijn opleiding ooit geweest en het is helemaale terecht dat dit uitje voor alle leeftijden is!!
    Schitterende foto’s ook, erg leuk om zo mee te genieten van jullie leuke dagje uit!