Home + Zelf zeep maken | Waarom zou je dat doen en hoe doe je dat dan? *Winactie*

Zelf zeep maken | Waarom zou je dat doen en hoe doe je dat dan? *Winactie*

Zelf heb ik een redelijk gevoelige huid. Ik heb niet frequent last van eczeem, maar ik moet wel heel erg uitkijken met welke producten ik gebruik. Zo kan ik bijvoorbeeld geen gewone dagcrème op mijn gezicht smeren, maar kan ik alleen de blauwe pot Nivea verdragen. Als het koud wordt, wordt het echter wel erger en kunnen de plekken op mijn gezicht heel erg rood en schraal worden. Ik moet er dus gewoon goed op letten. In mijn omgeving is er een aantal mensen die flink last kunnen hebben van eczeem waardoor ze veel producten niet kunnen gebruiken. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen. Juist voor hen zou zelf zeep maken een grote uitkomst kunnen zijn. Als je maar weet hoe je dat dan kunt doen…

Zelf zeep maken

In de intro had ik het er al over dat wanneer het kouder wordt ik flink last kan hebben van schrale, rode plekken in mijn gezicht. Het is een keer zo erg geweest dat een oud klasgenootje, die ik al een tijd niet had gezien, dacht dat ik brandwonden had. Dat vond ik best heftig om te horen. Toch vond ik de jeuk en het branderige gevoel het meest vervelend. En of dat nu in het gezicht is of bijvoorbeeld op je armen, je kunt er flink last van hebben. En juist voor die mensen, waaronder moeders van kinderen met heel gevoelige huidjes, kan het een uitkomst zijn om zelf zeep te maken. En wat dacht je van écht goede zeep om de vlekken die je kinderen maken uit hun kleding te halen? Het is niet zo moeilijk als veel mensen denken en ja, het is ook veilig met de juiste instructies. Ik vertel je hoe!

Workshop zeep maken

Een tijdje terug werd ik benaderd door Eduard. Eduard kwam bij toeval in aanraking met het maken van zeep en werd zo enthousiast dat hij nu zelf workshops aanbiedt. Dat kan op drie manieren: online (in je eigen tempo en tijd door middel van diverse dor te lopen hoofdstukken en filmpjes), op locatie in Apeldoorn of op je eigen locatie (leuk als activiteit tijdens een vrijgezellen- of bedrijfsfeestje!). Hoe je de workshop ook volgt, Eduard is degene die jou begeleidt en dat doet hij vol enthousiasme. Ik had een telefonische afspraak met hem om meer te weten te komen over de workshops en het zeep maken in het algemeen en zijn enthousiasme en passie werkten aanstekelijk. Zelf had ik meteen weer nieuwe energie voor mijn eigen werkzaamheden die die dag gepland stonden 🙂

Voor dit artikel heb ik zelf de online workshop doorgelopen (je moet tenslotte wel weten waar je over schrijft) en er vielen mij een aantal dingen op:

 • Ik was een beetje bang dat de online workshop voornamelijk zou bestaan uit “taaie kost” omdat je veel moet lezen, maar dat was helemaal niet zo. Het is geschreven zoals iemand (Eduard in dit geval) tegen je praat en dat leest een stuk prettiger.
 • De hoofdstukken zijn opgedeeld in paragrafen. Als je klaar bent met een paragraaf, kun je deze markeren als gereed. Zo weet je voor een volgende keer precies waar je bent gebleven en bovenin zie je hoeveel procent van de workshop je al hebt afgerond.
 • Alles komt aan bod dus de workshop is mega uitgebreid. Je leert niet alleen over het zeep maken zelf, maar ook over de geschiedenis, de benodigdheden nu én in de toekomst, veilig werken (kom ik zo nog op terug), het berekenen van alle ingrediënten etc. Echt aan alles is gedacht!
 • De workshop is niet commercieel. Bij sommige aanbieders van workshops wordt veelvuldig verwezen naar bepaalde benodigdheden, gereedschappen, boeken etc. van specifieke, vaak dure, merken. Hier zit bijvoorbeeld een affiliatelink achter of de aanbieder heeft een samenwerking met die partij. Dat is natuurlijk niet perse erg, wij bloggers doen dat ook, maar wat ik juist zo charmant vind aan deze workshop is dat er veel wordt verwezen naar goedkope alternatieven. Dit maakt het voor iedereen haalbaar om hiermee aan de slag te gaan. En heel veel spullen heb je eigenlijk al in huis.
 • Het is ontzettend down to earth geschreven en dat maakt dat je meteen zelfvertrouwen krijgt.

Veiligheid

Veiligheid voor alles en dat geldt ook voor het maken van zeep. Vooral Amerikaanse sites raden het maken van zeep af omdat je moet werken met loog. Gelukkig zijn wij Nederlanders een stuk nuchterder, want zo lang je blijft wegen en de instructies volgt is het maken van zeep veilig. Deze workshop neemt je stap voor stap mee in het proces waardoor het uiteindelijk niet eng is om zeep te maken. In de workshop wordt letterlijk gezegd dat loog bijt, erg hard bijt. Maar daarna wordt met humor in gegaan op wat je moet dragen om veilig te werken. De humor haalt de angel eruit en als je die paragraaf doorneemt zie je dat het ontzettend meevalt.

Zeep wordt al 5000 jaar gemaakt op de traditionele manier zoals het ook in deze workshop wordt uitgelegd. Als ze het toen konden, kunnen we het nu ook.

Ik vind de workshop echt heel toegankelijk!

De verschillende zepen

Omdat ik nog helemaal niet bedreven ben in het maken van zeep, heeft Eduard mij zes verschillende soorten zeep gestuurd. Ik wist van tevoren niet wat ik kon verwachten, maar ze voelen en ruiken heerlijk. Ze zijn ook heel leuk om in te pakken en cadeau te geven. Hieronder de toelichting:

 1. Zeep op basis van olijfolie, kokosolie, cacaoboter, sheaboter, maanzaad (voor het zachtere scrubeffect), citroengrasolie en gemberolie
 2. Zeep op basis van olijfolie, kokosolie, cacaoboter, kaneel, havermout en kaneelolie. Deze maakt je huid heerlijk zacht. Ook bevat deze zeep castorolie als basisolie. Niet voor de geur, maar juist om het extra te laten schuimen.
 3. Uitermate huidvriendelijke en milde zeep op basis van olijfolie, kokosolie, sheaboter, bijenwas, honing en bergamotolie
 4. Vriendelijke handzeep op basis van olijfolie, kokosolie, cacaoboter, lijnzaadolie en ylang ylang olie.
 5. Frituuroliezeep: perfect om mee schoon te maken, zoals onze oma’s het vroeger deden. Je kunt eventueel met een rasp wat vlokken maken en die oplossen in warm water en je hebt een prima sop om schoon te maken. De olie is gezeefd en gereinigd door er gember in te koken, waardoor die ook prima voor handen etc. kan worden gebruikt. De aanslag is gewone soda (natriumcarbonaat, Na2CO3). Soms ontstaat dat, maar het kan totaal geen kwaad. Ook deze zeep bevat castorolie als basisolie, dit ook weer voor het schuimen. Fijn als je schoon wilt maken!
 6. Zeep op basis van olijfolie, kokosolie, sheaboter, kurkuma, palmsuiker en wierookolie (Frankincense) in combinatie met bergamotolie. Het laagje erop is maanzaad.

Natuurlijke producten

Ik ben de laatste tijd steeds meer bezig met duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke producten. Er valt nog heel veel winst te behalen hoor, maar ik denk er wel veel over na. Toen ik het rijtje hierboven las en zag welke ingrediënten voor de verschillende zepen werden gebruikt vond ik dat echt heel leuk om te lezen. Je staat er nauwelijks bij stil, maar met deze natuurlijke producten maak je een heel tof duurzaam product waar je ook echt wat aan hebt en wat je huid een flinke oppepper kan geven.

Ook de workshop zeep maken volgen?

Kijk voor meer informatie over de workshop zeep maken op de website. Je kunt de workshop nu ook kopen via SocialDeal voor maar €9,95!

Ik vond dit echt een heel leuk artikel om te schrijven en het een te gek onderwerp om mij in te verdiepen. Ik ben oprecht enthousiast en hoop dat ik dat over heb kunnen brengen op jullie. Heb je een kind met een gevoelige huid, dan is dit zeker het overwegen waard!

Winactie!

Ik mag twee keer de online workshop zeep maken verloten waarin je de basisbeginselen leert van het zeep maken op traditionele wijze, hoe leuk is dat?! Hiermee kun je zelf aan de slag en zelf je eigen zeep maken voor die gevoelige huid of omdat je met natuurlijke producten zelf iets wilt maken. Meedoen is heel eenvoudig; laat hieronder een reactie achter en vertel waarom je meedoet. Vrijdag 19 juli krijgen de winnaars van mij persoonlijk bericht. Leuk om te doen in de vakantie!

Maak alvast kennis met Eduard:

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties

 1. Helene
  12 juli 2019 / 09:18

  Wat leuk! Ik heb zelf een onrustige/eczeem huid…
  Ik heb een shampoo-zeep van Dille en Kamille, heel fijn!
  Daarom erg benieuwd naar de workshop!

 2. Marielle
  12 juli 2019 / 10:42

  Dit wil ik wel graag winnen. Leuk dat je duurzaamheid ook belangrijker gaat vinden. Hoop het vaker tegen te komen in jouw stukken.

  • 23 juli 2019 / 09:48

   Ha Marielle,

   Ook jij hebt een workshop gewonnen! Ik heb je een mailtje gestuurd. Alvast veel plezier!

   Groetjes,
   Marisca

 3. 12 juli 2019 / 11:37

  Wat een leuke actie! Ons zoontje van 16 maanden heeft een extreem gevoelige huid en lopen met hem in het ziekenhuis we kunnen bijna geen zeep gebruiken maar is toch wel fijn als je lekker ruikt.
  Duimen!

 4. Leonie
  12 juli 2019 / 13:07

  O super leuk! Ben mij sinds kort aan het verdiepen in producten die parabenen vrij zijn en meer op natuurlijke en duurzame wijze worden geproduceerd of die in gebruik beter zijn voor mijn lijf en het milieu.
  Dit is een te gekke aanvulling! Met vaak een droge huis en af en toe wat exzeem heb ik almaar aan producten geprobeerd. Zo heb ik een, zoveel mogelijk, rotzooi vrije zonnebrand van jetske ultee en dagcreme van Louis widmer. Dat prikkende en trekkende gevoel van mijn huid is daarmee echt weggegaan!

  • 23 juli 2019 / 09:46

   Ha Leonie,

   Jij bent één van de twee winnaars van de workshop! Ik heb je een mailtje gestuurd.

   Groetjes,
   Marisca

 5. Marjolein
  12 juli 2019 / 19:19

  Wat leuk!
  Ik heb zelf geen heel erg gevoelige huid maar mijn zoontje heeft wel erg snel vlekjes enzo. Had al eens eerder gelezen over zelf zeep maken en lijkt me erg leuk om te doen! Ook fijn dat het duurzamer is, vind ik toch best belangrijk! We proberen daar namelijk wel ons best voor te doen

 6. Kathy
  13 juli 2019 / 13:08

  Wat lijkt dit me super leuk om te doen. Ik ben best wel “nieuw” in de wereld natuurlijke en parabenen vrije producten.
  Maar ik wil graag duurzamer gaan leven. Ook heeft mijn dochtertje een gevoelige huid en dat is nog best wel lastig om daar wat voor te vinden.
  Dus ik ben erg benieuwd naar de workshop.

 7. Kathy
  13 juli 2019 / 13:11

  Wat een super leuke actie.
  Ik ben best wel “nieuw” in het leven van duurzaamheid en parabenen vrij.
  Maar sinds ik een dochtertje heb, ben ik me daar in gaan verdienen. Dus ben erg benieuwd naar het maken van eigen zeep.

  • Kathy
   13 juli 2019 / 13:14

   Oo sorry 2x geplaatst, hij liep de eerste keer vast?