Home + Wat kost onze kleuter per maand?

Wat kost onze kleuter per maand?

Er zijn al tig blogs geschreven over wat een baby kost. Toch ben ik van mening dat je een baby net zo duur kunt maken als je zelf wilt. Koop je die gloednieuwe Bugaboo, koop je er één tweedehands of ga je voor een nieuwe kinderwagen die een stuk goedkoper is? Koop je een babykamer van bijna €1000,- of knap je oude meubels op?

Natuurlijk heb je een basisuitzet nodig en moet alles er gewoon zijn, maar ook daarin heb je een keuze wat betreft prijsklasse. Ook wat betreft luiers en voeding (al vind ik dat je op voeding niet mag besparen). Kortom, je hebt een keuze en mijn ervaring is dat het later pas flink duurder wordt.

Daarom wilde ik jullie eens laten zien wat een kleuter per maand kost. In grote lijnen, maar het geeft wel een indruk en is misschien een eye-opener.

Wat kost onze kleuter per maand?

Kleding en schoenen

Het is geen geheim dat ik gek ben op kinderkleding en dat ik dat liever koop dan kleding voor mijzelf. Het is altijd een goede mix van budget, tweedehands merkkleding en wat duurdere merkkleding. Een paar weken terug schreef ik deze blog al over wat wij het afgelopen jaar hebben uitgegeven aan kinderkleding. Als ik daar een gemiddelde van neem kom ik uit op zo’n €45 per maand. Dat kan wel kloppen inclusief schoenen en jassen.

Hoe groter je kind wordt, hoe duurder de kleding. Kleding moet ook tegen een stootje kunnen op school en je hebt ook gymkleding en schoenen nodig. Daarbij groeien kinderen van deze leeftijd minder hard, maar als ze dan een flinke groeispurt hebben kost het wel degelijk een hoop geld. Vergeet ook accessoires niet als een rugtas, regenjas, fietshelm etc. Die reken ik voor het gemak even onder kleding.

Schoolgeld

Waar we wel op vooruit zijn gegaan is het schoolgeld. De ene school is de andere niet, maar wij betalen €50 schoolgeld voor een heel schooljaar en dan hoeven we ook het schoolreisje niet te betalen. Even ter vergelijking; de peuterspeelzaal kostte €60 per maand voor twee ochtendjes per week. Omgerekend kost school nu zo’n €4 per maand. Dat scheelt toch een hoop geld!

Boodschappen

De boodschappen zijn wel duurder geworden. Er gaat gewoon meer doorheen en je haalt nu ook snoepjes in huis. Verder is Milan geen fruiteter, maar pers ik wel iedere ochtend sinaasappels voor hem uit. We kopen dus meer groente en fruit, brood, snoepjes, liga etc. Per week tussen de €10 en €15 meer, dus per maand zo’n €60 extra.

Speelgoed

Zodra je kind van baby naar dreumes gaat merk je het al. Die berg speelgoed wordt steeds groter! Goed en duurzaam speelgoed hoort bij de ontwikkeling van kinderen en je zult merken dat het niet alleen meer, maar ook duurder wordt. Het wordt minder van alles en nog wat en meer van één thema of een verzameling zoals de LEGO® bij ons. Per maand geven we zo’n €10 uit aan speelgoed. Soms ook helemaal niets, maar dit is een gemiddelde. Het kan zijn dat hij bij een bijzondere gelegenheid eens een keer wat extra’s krijgt.

Fiets

Ja, kinderen groeien en een fiets moet mee groeien. Nu kosten de nieuwe fietsen rond de €100 en we hebben er ieder jaar één nodig. Een goede tweedehands is ook prima. Per maand zou dat rond de €8 kosten.

Sport en zwemles

Voor zwemles betalen we rond de €60 per kwartaal. Per maand dus €20. Milan zit nog niet op een andere sport. Eerst dat diploma maar eens halen. Verder doen we ook heel veel voor de blog en heeft hij ook nog veel speelafspraakjes. Hij heeft het dus al druk zat. Wil je meer lezen over wat zwemles gemiddeld kost, ik heb er eerder al een blog over geschreven.

Cadeautjes

Geen grote kostenpost, maar wel iets om rekening mee te houden. Kinderfeestjes, cadeaus voor de juffen etc. dit zijn toch extra kosten en kunnen behoorlijk oplopen. Ik reken hier ongeveer €12,50 per maand voor.

Het valt nu dus allemaal nog wel mee, maar vanaf nu wordt het alleen maar duurder. Nu kun je niet alles plannen in het leven, maar sparen kan geen kwaad. We hebben het er vaak wel over dat studerende kinderen veel kosten, maar de middelbare school is ook niet goedkoop. Kijk dus ook goed naar de korte termijn.

Wij sparen voor Milan, maar dat doen we al vanaf zijn geboorte. Dit zijn nu geen extra kosten, maar we gaan dit jaar het maandbedrag wel verhogen.

Herkennen jullie je een beetje in deze bedragen of juist helemaal niet? Laat het me weten in de comments hieronder!

Liefs, Marisca

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. 4 januari 2017 / 09:58

  Voor mijn gevoel doe je dat heel netjes. Schrik er in ieder geval niet van.

 2. 7 januari 2017 / 12:18

  Goedkope zwemlessen hoor! Wij betalen hier 39,00 per maand (als we hem op zwemles doen) nogal een verschil dus

  • 11 januari 2017 / 07:40

   Ik ook nauwelijks, maar toch kan het geen kwaad om je er soms wat meer bewust van te zijn.