Home + Wat kost zwemles?

Wat kost zwemles?

Eigenlijk stelde ik het iedere keer een beetje uit. Ik vond het lastig een geschikte dag en tijdstip te vinden en leuk leek het mij ook niet om iedere week in het zwembad te zitten. Volgens mij vindt geen enkele ouder dit het leukste uitstapje van de week. Ik heb het natuurlijk over zwemles. Een noodzakelijk kwaad voor veel ouders, maar wel met de nadruk op noodzakelijk. Zeker in een waterrijk land als Nederland vind ik het niet meer dan normaal dat je je kinderen leert zwemmen.

Ja, dan doen ze er maar lang over en dan kost het maar geld, maar je moet er toch niet aan denken dat je kind verdrinkt en dat dit voorkomen had kunnen worden als hij maar had leren zwemmen?

Milan is nu zo’n 2,5 maand bezig en hij vind het erg leuk. Hadden we niet verwacht, want we hadden gedacht dat hij het vreselijk zou vinden. Toch gaat hij er iedere week met plezier naartoe en hebben we nog geen enkele keer gehoord dat hij er geen zin in had. En dat Patrick hulpouder is bij het zwemmen, is natuurlijk helemaal feest.

Maar wat kost zwemles nu eigenlijk?

Ik had zo her en der al een beetje gekeken, maar een echt duidelijke prijs vond ik niet. Veel zwemverenigingen hanteren namelijk een prijs per klokuur, maar een zwemles duurt over het algemeen zo’n drie kwartier. Nu moet ik ook eerlijk bekennen dat ik mij niet zo in de kosten had verdiept. De keuze voor deze zwemvereniging is gemaakt op basis van de dag en het tijdstip, de wachtlijst, de goede naam en het feit dat een ouder er kan helpen. Doordat Patrick zich kon aanbieden als hulpouder kregen we voorrang op de wachtlijst en doen Patrick en Milan iedere week iets echt samen. Een vader en zoon uitje dus!

Weer even terug naar de kosten. Deze waren voor ons niet helemaal duidelijk, maar toen ik laatst de factuur kreeg heb ik er echt verbaasd naar gekeken!

Klopte die factuur wel? Ik vond het namelijk erg… goedkoop!

Bron: Shutterstock

We moesten voor een kwartaal €66 betalen. En dan hebben we iedere week een les die drie kwartier duurt. Ik dacht eerst dat we misschien een korting kregen omdat Patrick helpt, maar dan had dat erop moeten staan. Toen ik wat ging speuren bleek het echt te kloppen. Deze zwemvereniging staat als één van de beste aangeschreven, maar zijn ook bijna de goedkoopste in onze regio!

Het loont dus echt om te “shoppen” als je je kind op wilt geven voor zwemles. Gemiddeld kost een les €10 per keer. Daarbij betaal je vaak nog inschrijfkosten en diplomageld. Dit ligt beiden gemiddeld tussen de €20 en €25. Bij Milan is het inschrijfgeld €17 en je betaalt geen diplomakosten. Dit kan dus ook erg verschillen.

Nu gaat het er natuurlijk om dat je kind goed zwemles krijgt, maar goed hoeft dus niet altijd duurder te betekenen.

Wat kost zwemles bij jullie? Ik ben heel benieuwd, laat het me weten in de comments hieronder.

Liefs, Marisca

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Reacties

 1. 9 november 2016 / 08:31

  Poeh geen idee. Weet wel dat de zwemles voor babyzwemmen erg duur was. En om eerlijk te zijn heb ik geen zin om meer dan een half uur te rijden voor zwemles. Dus dan ben je toch genoodzaakt beetje in de buurt te kijken. We zien wel.. over een paar jaar, dan is het toch weer veranderd!

 2. 9 november 2016 / 10:10

  Wij betalen voor 10 lessen (=1 blok) 107,50 Dus voor 1 les van een uur is dat 10,75
  In de vakanties is er geen zwemles.
  Onze dochter heeft er nu bijna haar 2e blok opzitten en mag naar badje 3 (5 badjes bij ons, maar badje 3 duurt meestal wel 2 a 3 blokken)

  Fijn dat Milan het iig leuk vindt!

 3. Renate
  9 november 2016 / 10:14

  Wij hebben gezocht naar zwemles vanaf 3 jaar erg lastig te vinden maar een privé zwemschool in de buurt doet dit, wel prijzig 17,50 voor een half uur per keer. Maar ze zou er dan ook minder lang over doen. Ze is nu bijna 3 maanden bezig en het gaat goed

 4. Kim
  9 november 2016 / 14:38

  Wij wonen in belgie en buiten het feit dat ze school een eigen zwembad heeft waar de kindjes 1x per week 50 minuten zwemmen vanaf groep 3 kost zwemles op eigen initiatief 75,00 voor 10 lessen van 1 uur de meeste kindjes halen hun diploma binnen de 10 lessen behalve bij de 4 jarige is dit gemiddeld 15 lessen dit komt door de zeer kleine groepjes max 5 kindjes en het strenge beleid maar ik ben gier heel tevreden over

  • 11 november 2016 / 20:18

   Binnen 10 lessen hun diploma? Wauw, ik teken ervoor! Streng zijn vinden wij ook goed, het is gewoon belangrijk dat ze het goed leren.

   • Leenore
    9 februari 2020 / 00:03

    Belgische diploma is niet te vergelijken met een Nederlands diploma. Kindjes kunnen en moeten minder kunnen dan diploma a

 5. Marian Zw.
  9 november 2016 / 15:26

  Wij hebben een zwemvereniging met allemaal vrijwilligers en betalen 2 x per jaar 36€. Kindjes zwemmen dan 1 x per week een half uur. Wel een lange wachtlijst, meestal een jaar wachten. Kids mogen met 5 jaar gaan zwemmen en staan dus vaak vanaf 4 jaar op de wachtlijst.

  • 11 november 2016 / 20:17

   Jeetje, dat is helemaal goedkoop! Kan mij ook best voorstellen dat er dan een lange wachtlijst is.

 6. 9 november 2016 / 20:36

  Een leskaart van 8 lessen kost bij ons 65 euro. Iets meer dan 8 euro per les dus. Als je niet kunt, ben je je geld wel kwijt, dat schuift niet door. Aislynn is in januari dit jaar begonnen en zwemt in badje 2. Ze maakt wel goede vorderingen en het is een klein groepje, vandaag zelfs maar 4 kindjes (normaal 6).

  • 11 november 2016 / 20:17

   Dat is bij ons ook zo, je betaalt en als je niet komt betaal je gewoon voor de lessen die je niet bent gekomen. Wat goed dat ze al in badje 2 zit!

 7. 11 november 2016 / 20:23

  Wij hebben na lang zoeken en vergelijken gekozen voor een privezwembad waar mijn zoon met maximaal 6 kindjes tegelijk zwemt. Dit is wel flink prijzig 12 euro voor 40 minuten. Maar als je op tijd afzegt mag je alle lessen die je mist inhalen zolang je bij hen zwemt (dus lessen die je voor je a diploma mist kan je ook bij je b diploma nog inhalen). Daarnaast vindt ik het erg fijn dat er alleen een diep bad is en dat de kinderen dus bij de eerste les al echt gaan zwemmen en niet alleen over de bodem lopen. Daarnaast zijn er geen badjes maar wordt er binnen de groepjes gedifferentieerd. ieder kind zwemt op zijn eigen niveau en de vorderingen worden online bijgehouden. Hierdoor blijf je ook tot je a diploma bij dezelfde leerkracht. We zijn pas net begonnen en tot nu toe erg enthousiast. We zien grote ontwikkelingen bij onze zoon.

 8. 15 november 2016 / 18:28

  Mijn zoontje zwemt bij de Reddingsbrigade, die werken met vrijwilligers. Ik betaal, schrik niet, 129 euro PER JAAR. Dat wist ik niet vooraf maar dat verklaarde wel de enorme wachtlijst, ik had geen idee en dacht dat het bij de Reddingsbrigade alleen maar duurder zou zijn omdat het anders is dan anders. Hij zwemt 1x per week 3 kwartier en ik moet zeggen dat ze er wel erg de tijd voor nemen, ik denk dat je op een andere zwemvereniging sneller diploma’s bij elkaar zwemt. Vinden wij prima, we zien het ook echt als zijn hobby/sport moment van de week en hij heeft er veel plezier in, het gaat allemaal heel spelenderwijs!

 9. Justine
  19 november 2016 / 11:10

  Wij betalen €8 per les van drie kwartier. Als je tenminste een 10-rittenkaart neemt, want los kosten de lessen €10.