Home + Wat kost mij energie en waar krijg ik energie van?

Wat kost mij energie en waar krijg ik energie van?

De laatste tijd vraag ik mij steeds meer af wat mij energie kost en waar ik energie van krijg. Hoe kan ik de dingen die energie kosten zoveel mogelijk uit mijn leven bannen en/of omzetten naar dingen waar ik energie van krijg. Het leven gaat behoorlijk snel en de weken, maanden en jaren vliegen voorbij. We krijgen dit leven maar één keer en ik ben mij er steeds meer van bewust dat ik daar alles uit wil halen. Dat ik wil genieten van het leven. Ik schrijf er steeds vaker over en ik lees er boeken over. Het laatste jaar heb ik geleefd met het volgende gezegde in mijn achterhoofd; ‘Het maakt niet uit wat je meemaakt, het maakt uit hoe je ermee omgaat’. En met die blik kijk ik nu dus kritisch naar wat anders kan en waar ik wel of geen energie van krijg.

Het leven is niet altijd een feestje

Laten we eerlijk zijn, ik ben geen positiviteitsgoeroe. Ik kan best wel met dingen zitten en er heel lang over nadenken. Regelmatig té lang. Tegelijkertijd weet ik dat het mij niet verder gaat helpen. We hebben inmiddels een hele hoop meegemaakt en we hebben het echt heel moeilijk gehad. Echte ‘grote mensen problemen’, maar ook die zijn er om opgelost te worden. We weten wat het leven voor je in petto kan hebben, maar we weten ook dat er echt wel weer betere tijden komen en sommige dingen zichzelf oplossen.

Toch denk ik dat het mij toen wel had kunnen helpen als ik positiever was geweest. We hebben altijd overal onze schouders onder gezet, maar ik zag het niet altijd positief in. Daarom wil ik dat nu anders doen. Laten we eerst eens kijken naar de dingen die energie kosten.

Wat kost mij energie?

  • Negativiteit van andere mensen (offline, online heb ik daar niet zo’n last van). Daar ben ik echt heel erg klaar mee! Ik heb het dan over mensen die je woorden in de mond leggen, dingen over je zeggen waar helemaal niets van klopt of mensen die je proberen dingen op te dringen. Ik heb besloten er niet meer op te reageren. Ik maak mijn eigen beslissingen en dat doe ik tot nu toe best wel aardig. Ik kan niets veranderen aan het feit dat ze over mij praten, maar ik probeer die frustratie om te zetten in heel hard werken. Daar krijg ik wel wat voor terug namelijk. Ik vraag mij overigens af of die mensen echt niets beters te doen hebben.
  • Wanneer mensen niet écht luisteren naar wat je zegt. Dit gebeurt dus weleens online. Dan komt er een artikel online die mensen vervolgens helemaal verkeerd interpreteren of die aanleiding geeft om hun mening te verkondigen. Zo staan er bijna 300 reacties op Facebook onder mijn blog over luiers. Volgens mij is de discussie over wel of geen wasbare luiers nog aan de gang. Ik heb in die reacties van alles zien staan. Ik was lui omdat ik de boodschappen thuis laat bezorgen etc. Nu kun je een hoop over mij zeggen, maar lui ben ik absoluut niet. In het begin voelde ik nog de behoefte op erop te reageren, maar ik doe dat niet meer. Het zegt meer over hen dan over mij, denk ik dan maar.
  • Mensen die denken dat je met iedere klik op je blog geld verdient. Over bloggers en het bloggen bestaan heel veel misverstanden. Een stukje typen is toch niet zo moeilijk? Nee, zeker niet! Iedere dag één of meerdere stukjes typen naast je gezin en je baan van 32 uur, is al wat lastiger. En dat al een aantal jaren achter elkaar. Bloggers krijgen vaak het verwijt niet meer vernieuwend te zijn en ergens begrijp ik dat wel. Ik zie bij veel grotere bloggers steeds vaker dezelfde onderwerpen voorbijkomen. Ik zal niet zeggen dat ik een originaliteitsprijs verdien, maar ik doe wel enorm mijn best. Iedere dag weer. Omdat ik het zelf erg leuk vind en voor jullie. Was het maar waar dat ik met iedere klik zou verdienen aan mijn blog. Dan zou iedereen wel gaan bloggen denk ik. Veel mensen beginnen overigens ook met bloggen omdat er zoveel misverstanden over bestaan, maar er zijn er maar weinig die het echt volhouden. Nee jongens, ik verdien niets aan de blog over het houten speelgoed van de HEMA of de Sinterklaas musthaves van Zeeman. Soms kun je mensen op hun woord geloven als ze uit enthousiasme iets schrijven. Zo, dat was mijn laatste beetje frustratie haha.

Waar krijg ik energie van?

  • Mijn kinderen! Lekker cliché, maar zij maken mij zo onwijs gelukkig. Hun onvoorwaardelijke liefde, gezelligheid, vrolijke gezichtjes, humor en creativiteit vind ik fantastisch. Ik geniet daar heel erg van en prijs mij iedere dag gelukkig dat ik hun moeder ben. Voor hen doe ik dit allemaal. Ik wil hen laten zien dat je met hard werken heel veel kunt bereiken. Ik wil ze laten zien dat de dingen je niet zomaar aan komen waaien. Ik hoop dat mij dat lukt. Zij zijn mijn drive.
  • Mijn ouders. We zijn gezegend met een heel lieve opa en oma die dichtbij wonen en waar we heel veel steun aan hebben. Ik zou niet weten wat we zonder hen zouden moeten. En omdat ze ons zo steunen wil ik ook goed presteren zodat zij weten dat ze het niet voor niets doen.
  • Mijn werk. Ik heb heel leuk werk. Zowel bij mijn werkgever als voor Mamablogger. Iedere dag is verschillend en op mijn werk heb ik echt de allerleukste collega’s. De sfeer is goed, we hebben het leuk met elkaar, we kunnen goede gesprekken voeren en het werk is oprecht leuk. Er zit nog steeds heel veel uitdaging in en de ontwikkelingen gaan snel. Het is gaaf om iets tot een goed einde te brengen.
  • Leuke dingen doen. Ik zeg altijd dat we zoveel mogelijk herinneringen willen maken. Spullen zijn niet belangrijk, mooie herinneringen wel. Die willen we ook zoveel mogelijk maken. Daarom doen we dat ook gewoon! We genieten en dat kan omdat we zo hard werken. Ik leef toe naar de weekenden en maak dan zoveel mogelijk foto’s. Het leven is al zo kort en je weet nooit wat je te wachten staat, geniet ervan!

Gelukkig zijn er meer punten waar ik energie van krijg dan de dingen die mij energie kosten realiseer ik mij net. De dingen die energie kosten proberen we zoveel mogelijk te laten gaan. Het is het niet waard. Het is zo makkelijk om over een ander te oordelen zonder dat je werkelijk snapt hoe iets zit. Het is zo makkelijk om een ander naar beneden te halen omdat je zelf blijkbaar heel verbitterd bent. En waarvoor? Je wordt er zelf geen leuker mens van en je hebt toch wel iets beters te doen? Dat geldt voor iedereen. Leef en laat leven. En als je wat wilt weten, vraag dan gewoon hoe het zit.

Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? En onthoud; ‘het maakt niet uit wat je meemaakt, het maakt uit hoe je ermee omgaat’.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *