Home + Wanneer wordt het moederschap echt leuk?

Wanneer wordt het moederschap echt leuk?

Toen ik een onderzoekje deed naar nieuwe onderwerpen om over te bloggen, onderzocht ik ook het woord ‘moederschap’ en het blijkt dat er regelmatig wordt gegoogeld op vragen als ‘wanneer wordt moederschap leuk?’ en ‘vanaf wanneer moederschap makkelijker?’. Enerzijds schrok ik daarvan, maar toen ik erover nadacht begreep ik deze vragen wel. Ik besloot er daarom over te schrijven.

Kleine kinderen, kleine zorgen?

Ik kan mij namelijk echt voorstellen dat je jezelf dit afvraagt wanneer je een baby hebt die vaak huilt. Ik kan mij de wanhoop nog goed voor de geest halen, omdat je (zeker bij een eerste kindje) geen idee hebt wat je aan het doen bent en je soms echt niet weet waarom je baby huilt. Je voelt je dan zo machteloos. Dat breekt je, in combinatie met de korte nachten, op den duur op. Toen dacht ik ook dat wanneer deze fase over zou zijn, het moederschap alleen maar makkelijker zou worden. Wat zat ik er naast…

De nachten werden na 1,5 jaar weliswaar beter en het huilen minder, maar het klopt wat men zegt; ‘kleine kinderen, kleine zorgen en grote kinderen, grote zorgen’. Er komen namelijk andere zorgen voor terug. Denk aan situaties op school bijvoorbeeld. Ik vind dus niet dat het moederschap makkelijker wordt. Ja, je kind wordt zelfstandiger, kan zichzelf aankleden en vertellen wat er aan de hand is, maar hij heeft je nog steeds keihard nodig in andere situaties. Het is immers ook nog steeds een kind.

Maar ik vind het moederschap wel heel erg leuk en zou het voor geen goud willen en kunnen missen.

Anders, maar niet gemakkelijker

Het moederschap veranderd, maar het wordt niet perse makkelijker. Ik denk dat dat ook geen doel op zich zou moeten zijn. Of iets waar je naar aftelt. Ik denk dat je het moet zien als een rol waarin je groeit. Daardoor voelt het misschien makkelijker. Het wordt vertrouwd, er ontstaat een routine en je leert je kind steeds beter kennen. Praktische dingen worden gemakkelijker, maar het moederschap zelf niet. Althans, dat is mijn ervaring na 10 jaar moederschap.

Het ervaar jij dat? Vind jij dat het moederschap makkelijker wordt of deel je mijn mening? Ik ben heel benieuwd! Klets mee in de comments hieronder of op social media.

liefs

 

 

 

SpeelgoedSpeelgoed

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *