Home + Waarom zou je als moeder meer willen werken?

Waarom zou je als moeder meer willen werken?

Een tijdje terug vertelde ik al dat ik graag meer zou willen werken dan de 20 uur die ik nu werk. En dat met een baby… Ik krijg daarom weleens verbaasde blikken als ik dat vertel. Helemaal wanneer ik dan vertel dat ik er best 32 zou willen werken. Bijna het dubbele terwijl Milan nu 7 is en we Floris er bij hebben gekregen. En oh ja, dan heb ik ook nog een heel goed gelezen blog waar ook iedere dag artikelen op online komen die ik zelf heb geschreven… Daarom vandaag wat uitleg over waarom ik graag meer wil werken.

Hoewel we heel hard roepen dat wij vrouwen gelijke rechten hebben etc. is de rolverdeling binnen de meeste gezinnen nog behoorlijk traditioneel. Moeder werkt parttime of niet en vader werkt fulltime. Nu kwam laatst in het nieuws dat het soms voordeliger kan zijn dat vaders (ook) parttime gaan werken. Onderaan de streep zou je dan meer overhouden omdat opvang goedkoper is of je meer recht hebt op toeslagen etc. En soms verdient de moeder simpelweg meer per uur dan de vader en is het voordeliger wanneer zij meer gaat werken.

En dat zette mij aan het denken. Mijn uurloon is hoger dan dat van Patrick en hoewel wij geen kosten hebben aan kinderopvang, zou het toch kunnen lonen wanneer ik meer zou gaan werken. Nu willen we graag een schoonmaakster in huis, omdat ik steeds minder tijd heb om alles goed te doen. Denk dan aan de grote dingen zoals het schoonmaken van de badkamer, de keukenkastjes, ramen zemen etc. Ik werk 20 uur op kantoor, werk dagelijks aan de blog en heb een gezin met twee kinderen waarvan één van 7 met een drukke agenda en een baby die natuurlijk veel zorg nodig heeft. Ook ik heb maar 24 uur in een dag dus zal keuzes moeten maken en de rest door moeten schuiven naar het weekend zodat we dat samen kunnen doen. Maar ja, in het weekend willen wij er ook weleens op uit, even bijkomen en hebben we uitjes voor Mamablogger.

Misschien zou het dan toch voordeliger zijn als ik meer ga werken en Pat wat minder. Ik zou graag meer willen werken, maar waarom eigenlijk? Je hoort immers niet vaak dat een moeder meer wil werken.

Redenen waarom ik best meer zou willen werken

 • Het heeft niets te maken met dat ik het moederschap niet leuk vind, integendeel. Maar ik zou het Pat ook zo graag gunnen om meer betrokken te kunnen zijn bij school etc. Nu gaat dat niet vanwege zijn werktijden.
 • Ik wil aan de kinderen meegeven dat ook ik er alles aan heb gedaan om hen een goed leven te geven. Dat ik ook keihard heb gewerkt voor hun toekomst.
 • Stel nu dat Pat wat overkomt en ik zou geen vast inkomen hebben. Met een koophuis heb ik dan wel een enorm probleem. Dan ga ik het ook niet redden met 20 uur.
 • Ik vind mijn werk heel erg leuk en met meer uur kan ik meer en grotere projecten doen. Ik heb dan ook meer tijd om gedegen onderzoek te doen. Tijd die ik nu niet heb…

Misschien zegt het jullie niet zoveel en staan jullie er anders in, maar dat kan. Het was de berichtgeving die mij aan het denken zette en wie weet wat 2018 ons brengt…

Werk jij en zou je meer in loondienst willen werken? Laat het me weten in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Christine
  2 december 2017 / 23:27

  Ben toch wel benieuwd hoe je gratis kinderopvang voor Floris wilt regelen dan.. 😉
  Hier zijn we aan het kinderdagverblijf na teruggave van de belastingsdienst zo’n €25,- per dag kwijt en als één van onze moeders oppast €35,- waar we uiteraard niets voor terug krijgen van de belastingsdienst. Indertijd berekend adhv het Nibud wat redelijk is om te geven voor een dag opvang bij de grootouders, daar kwam toen zo’n €50,- uit. Dat vonden beide partijen toen te veel, zodoende zijn we bij dit bedrag uitgekomen, de beide moeders werken nog, dus als ze niet zouden oppassen en zouden werken op die dag zouden ze meer verdienen, dit dekt in ieder geval de onkosten van brandstof, voeding en uitjes die ze maken, de rest is dan een klein bedankje eigenlijk voor hen.

  Wat het puntje betreft dat je partner iets overkomt: daarvoor hebben wij voor €8,- pmnd een levensverzekering afgesloten op elkaars leven. Komt er een te overlijden, dan vervalt de hypotheek en kan de ander in het huis blijven wonen zonder de grootste kostenpost van de hypotheek nog op te hoeven hoesten..

  Overigens heb ik ook een 20urig contract. Wij hebben het schoonmaken zo geregeld dat ik eens in de 14 dagen een dag daarvoor heb (en ook voor kleine klusjes in en aan het huis). Dit betekend 6 dagen per 14 dagen opvang waarvan ik er 5 werk en er eentje als schoonmaakdag aan huis heb. Zo’n kdvdag voor €25,- dus.. een schoonmaakster zou nooit een dag voor €25,- kunnen komen werken, dus deze oplossing is ook veel goedkoper voor ons dan een schoonmaakster in de arm nemen! En de andere v twee dagen in de week ben ik er dan helemaal voor m’n dochter :p
  Iets wat mijn man ook belangrijk vind omdat hij carrière aan het maken is en zijn werkweken zo 50u zijn. Zijn salaris is het drievoudige van het mijne, dus ik kan wel meer gaan werken en hij minder, maar wij gaan er dan juist financieel op achteruit. Natuurlijk merk ik dat ik minder grote klussen doe op m’n werk als toen ik er nog 40u werkte, maar dat hoop ik in te gaan halen als m’n dochter naar school gaat. Wat mij betreft gaat zijn carrière nu voor op de mijne (en daar heb ik geen moeite mee, mijn tijd komt wel en dan heb ik tot m’n 74e om carrière te maken zeg ik tegen mezelf (dat staat nu althans op m’n pensioenoverzicht als pensioenleeftijd, maar dat moet je uiteraard nog maar afwachten ;))).

  • 3 december 2017 / 07:41

   Wat een uitgebreid antwoord Christine, leuk! Wij hebben op beide huizen ook een levensverzekering op elkaars leven afgesloten. Toch zou ik het dan alsnog niet redden. Ik verdien dan simpelweg te weinig voor de andere vaste lasten, kosten voor de kids en om dan nog een beetje leuk te leven en te sparen.

   Wij hebben het geluk dat opa en oma willen oppassen zonder kosten. We bedanken hen echter wel met etentjes, uitjes en cadeautjes etc. Willen ze niet perse, maar wij vinden dat niet meer dan logisch, ze doen heel veel voor ons.

   Wat betreft de schoonmaakster, goed doorgerekend! Ik zou deze zo’n 2,5 uur willen. Dan zijn we rond de €30/€35 kwijt zijn, is nog redelijk. Als Pat minder zou werken is hij meer bij de kinderen dan ik en hoewel ik dat best moeilijk vind, is het ook fijn dat hij dan die tijd heeft. Ik heb de afgelopen 7 jaar die tijd gehad en vind het fijn voor hem dat hij dat dan ook mee kan maken. Mijn tijd komt dan wel weer 😉 Verder heb ik dan de avonden en weekenden vrij omdat hij veel werk uit handen neemt. Die tijd zijn dan lekker voor ons gezin. En wat scheelt is dat ik nog steeds parttime zou werken en niet fulltime.

   Als jouw man drie keer zoveel verdient als jij is het voor jullie inderdaad niet voordeliger.

   • Christine
    3 december 2017 / 15:53

    Oja, jullie hebben twee koophuizen hé?! Dat is niet niks nee.. toen wij indertijd op huizen jacht gingen verdienden we beiden met onze 40urige contracten hetzelfde. We hebben toen besloten om op de waarde van één contract een hypotheek aan te gaan. We hebben geluk gehad dat we als starters juist in het dieptepunt van de crisis een ruim en keurig onderhouden huis hebben kunnen kopen waar we nooit meer uithoeven.. Naast uiteraard kleine klusjes pakken we elk jaar een groot project van minstens €1000,- aan en zo houden we ook alles netjes bij. Nu, bijna vijf jaar later is mijn man’s inkomen verdrievoudigd dankzij de carrière die hij al heeft gemaakt. Als er iets gebeurd en hij zou na twee jaar een uitkering krijgen dan gaan we er op achteruit en worden vakanties en sparen moeilijk.. maar we zouden gewoon sober verder kunnen leven. Mijn salaris kan sowieso gemist worden, dus of ik ineens arbeidsongeschikt zal raken, daar maak ik me eigenlijk (financieel gezien) geen zorgen om.
    Lijkt me ook bijzonder als man zijnde om dagen thuis te zijn als huisvader.. zie bij mijn eigen broer hoeveel voldoening hem dat geeft! Al had dat wel véél voeten in de aarde op z’n werk en werkt hij de overige vier dagen alsnog zó tien uur per dag dus eigenlijk nog steeds ‘gewoon’ 1fte..
    Leuk je reactie zo, even kijken bij een ander hoe die dat aanpakt kan altijd vernieuwend werken;)

 2. 3 december 2017 / 14:29

  Helemaal gelijk heb je! Als je daar nood aan voelt zou ik ‘t zeker doen. Ikzelf werk nu 40 uren per week en manlief rond de 45 a 50. Ik zou graag maar 24 uren doen, maar zoals je zelf beschreef, als dan iemand wegvalt en je moet ‘t redden met een loon van 24 uur terwijl je een koophuis hebt.. Ahja, misschien als mijn baby Aimée naar school gaat overweeg ik het wel om even halftijds thuis te blijven. Maar voor altijd, dat denk ik niet. 🙂