Home + Waar doet ze het van? Mijn huishoudboekje!

Waar doet ze het van? Mijn huishoudboekje!

Stiekem vragen we ons vaak af van anderen waar ze het toch allemaal van doen. Verdienen ze dan zoveel? Dat kan toch helemaal niet? Geld is een onderwerp waar toch nog een taboe op heerst, maar wat ons wel allemaal dagelijks bezig houdt en ook gewoon heel erg belangrijk is. We zijn nieuwsgierig, willen toch vaak wel weten hoe het zit bij de ander en we hebben het er nooit over.

Daarom geef ik jullie een klein kijkje in mijn huishoudboekje!

Als je een opsomming van bedragen verwacht, ga je die niet vinden, maar ik wil je wel graag vertellen hoe ik het iedere maand regel, hoe ik het bijhoud en waar de knelpunten zitten. Waarom? Omdat ik over de dingen blog die een moeder bezig houdt en dit toch echt wel iets is wat daar bij hoort. Althans, bij ons wel hoor 😉

Laat ik voorop stellen dat het bij ons echt geen vetpot is, verre van. Ik werk 20 uur per week en manlief heeft wel een fulltime salaris, maar wel een modaal salaris. En ja, het is soms puzzelen, maar slecht hebben we het niet. Er zijn flinke crisisperiodes geweest, waarvan ik dacht dat het heel slecht was en misschien was dat het ook wel, maar we hadden een dak boven ons hoofd en te eten. Achteraf gezien relativeer je het gewoon beter en bedenk je je dat er mensen zijn die het nog slechter hebben. Al wil ik nooit of te nimmer meer terug naar die situatie hoor! Daar werk ik dan nu ook heel erg hard voor.

Want ik doe er natuurlijk nog wel dingen bij. Ik heb de webshop, mijn freelance werk en ik hoop ook ooit te kunnen leven van deze blog. Allemaal toekomstmuziek en geen vast inkomen. Daar kunnen we niet op bouwen dus.

Iedere maand hou ik op een simpel to do blok bij wat erin komt en wat daarvan betaald moet worden. Zowel de boodschappen als de automatische incasso’s, alles staat daarop. Ja, ik plan dus een vast budget voor de boodschappen. Ook betaal ik niet alles automatisch om toch overzicht te houden, al is dat tegenwoordig niet veel meer. Deze doe ik in een map en betaal ik één keer per maand.

Dus geen ingewikkelde Excel sheetjes of wat dan ook, al vind ik het wel heel knap als je het daarin kunt.

Maar hoe hebben we het dan samen geregeld? Wij gooien alles op de grote hoop, al vinden veel mensen dat ouderwets. Voor ons werkt dat heel goed. We vormen samen een gezin, zijn getrouwd, hebben samen een huis gekocht en dragen samen de verantwoordelijkheid voor M. Waarom dan niet voor ons geld? Ik zou het heel vermoeiend vinden als ik alles uit moet rekenen en manlief dan bijvoorbeeld geld moet terugbetalen of hij mij.

Ik reken iedere maand alles uit en manlief kan dan vervolgens op het blok kijken hoe het deze maand zit etc.

Verder doen we geen gekke dingen dus die zul je ook niet vinden in ons huishoudboekje. Ik rook en drink niet en manlief rookt wel, maar drinkt verder ook niet. Geen dure stapavondjes etc. dus. Wel vinden we het fijn om af en toe te lunchen met z’n drietjes of een hapje te gaan eten.

Het afgelopen jaar hebben we wel flink grote uitgaven gedaan aan o.a. een nieuw bed, een droger, een vriezer, een bakfiets, een wasmachine, een hoekbank en hebben we aan de voorkant van ons huis al het houtwerk opgeknapt en in de verf gezet. Dit jaar hoop ik dit een stuk minder te hebben 😉

Ook sparen we voor M en krijgt hij iedere week zakgeld. Vanwege mijn heimwee is vakantie lastig, maar we ondernemen heel veel met M en ook vind ik het leuk om nieuwe kleertjes voor hem te shoppen. En ach, de LEGO winkel hier vlakbij is ook zo leuk. Maar dat moet zo nu en dan best kunnen.

En als ik M dan zo blij zie of hij maakt weer een grappige opmerking, dan denk ik vaak ‘wat een rijkdom!’.

Heb jij een huishoudboekje? Of houd jij het op een andere manier bij? Ik ben benieuwd, laat het me weten in de comments hieronder!

Marisca, Kenter, mamablogger

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. 23 maart 2015 / 12:36

  Helemaal niet gek hoor een huidhoudboekje. Wij moeten ook eens zo iets gaan doen, het maakt je toch iets bewuster.

 2. ad van Stijn
  23 maart 2015 / 12:42

  Wij hebben ook zo,n huishoudboekje maar dan in onze gedachten…..Vaak dragen wij wel weer ergens aan bij en moet de aankoop voor ons zelf maar weer even wachten.

 3. Fransje
  23 maart 2015 / 16:37

  Hi Marisca,

  Wat schrijf je open en leuk!
  Ik gebruik zelf een online huishoudboekje om alles inzichtelijk te krijgen.

  Groet Fransje

 4. Johannes
  20 april 2015 / 04:23

  Wij hebben geen huishoudboekje, we houden niks bij (al zou dat wel wijs zijn, er kan nu zomaar geld ‘wegwaaien’ zonder dat ik het door heb, kijk zelden op m’n rekeningoverzichten). We zorgen gewoon dat er altijd genoeg geld ‘over’ blijft.
  Met een beetje buffer overwin je alles. En dan bedoel ik niet een buffer van €1000 want stel je voor dat de CV ketel ermee stopt en op hetzelfde moment moet ook ineens het dak vernieuwd worden…