Home + Kleuters en zakgeld, waarom wij het M (4) wel geven

Kleuters en zakgeld, waarom wij het M (4) wel geven

Kleuters en zakgeld, de meningen zijn er over verdeeld en ook wij hebben er lang over nagedacht. Zouden we M (nu 4 jaar) wel of geen zakgeld geven. Ja, het is vroeg, het Nibud adviseert geloof ik zelfs pas zakgeld te geven vanaf  6 jaar, maar toch hebben wij ervoor gekozen het al wel te doen. In deze post leg ik je uit waarom wij het nu al geven.

Er was namelijk een periode dat onze kleine man dacht dat wij onbeperkt toegang hadden tot geld met onze pinpas en zolang de speelgoedwinkel speelgoed heeft, had hij dus ook onbeperkt toegang tot dat speelgoed 😉

M is, zoals jullie misschien wel weten, ons enige kind. Verder doen wij geen gekke dingen en gaan we nauwelijks op vakantie. Daar staat tegenover dat wij wel graag dagjes weggaan (maar ook echt niet iedere week!), ik M graag in het nieuw steek en we hem ook weleens een extraatje geven wat betreft speelgoed. Dan heb ik het niet over het zoveelste plastic beestje wat zoveel herrie maakt, dat ze het in de straat hierachter nog kunnen horen, maar over duurzamer speelgoed. Denk inderdaad bijvoorbeeld aan LEGO. En ja, dat is meteen wat duurder. Tel daarbij op dat M gezegend is met een gulle opa en oma en ook bij andere familie komt meneertje niets tekort.

Ik geef toe, M wordt verwend. Gedraagt hij zich zo? Nee, integendeel, hij is heel dankbaar en ook wanneer hij iets niet krijgt (wat natuurlijk nog vaker gebeurd) trapt hij geen scene in de winkel. Toch vonden we wel dat we hem al wat bij konden brengen wat betreft geld. We vinden het belangrijk om hem nu al mee te geven dat je hard moet werken voor je centjes en dat je eerst moet sparen voordat je wat duurs kan kopen. Tijd voor zakgeld dus!

Uiteraard sparen wij zelf ook voor M, maar met het zakgeld moet hij zelf sparen. Hij krijgt iedere zaterdag een euro. Deze moet in zijn spaarpot en de spaarpot gaat pas open als hij helemaal vol zit (hij is niet zo heel groot). Dit is nu één keer gebeurd en er zat op een cent na €100 in (dit was ook te danken aan familieleden die af ent toe wat in zijn spaarpot stopten).

De afspraak is dat we dan samen met M het zakgeld bij de bank gaan storten. De helft boeken wij vervolgens naar zijn spaarrekening en van de andere helft mag hij kopen wat hij wil. Al proberen wij hem wel wat te sturen zodat hij er ook echt wat aan heeft 😉

En wat was M trots toen hij met zijn volle spaarpot naar de bank ging om zijn centjes te storten. Vol trots gooide hij alle munten in de automaat en hij keek vol verwondering toe hoe snel de automaat telde. Dat was nog leuk totdat hij doorhad dat het geld er ook in bleef 🙂 Gelukkig begreep hij wel hoe het werkt, maar ik denk wel dat we het van tevoren beter uit hadden moeten leggen.

Wat ons opviel was dat hij meteen heel bewust was van het geld dat hij uit mocht geven. Hij was zich heel bewust van wat hij kocht en liep extra veel rondjes zodat hij zeker wist dat hij niets over het hoofd zag. Hij kocht er uiteindelijk de dinosaurus treinbaan van Thomas de Trein van. En dat was een heel bewuste keuze. Nu spaart hij weer verder en hij zeurt niet of hij zijn geld al uit mag geven. Hij weet dat dat pas mag als het spaarpotje vol zit en hij weet ook dat hij dan iets kan kopen wat duurder is. Zoals het er nu uitziet wordt het een garage van LEGO.

M is zich steeds meer bewust van sparen en weet precies wat zakgeld inhoudt. Misschien verschilt het per kind, maar wij zijn blij dat we het toch hebben gedaan.

Wanneer ben jij je kind(eren) zakgeld gaan geven? En waarom vanaf die leeftijd? Ik ben heel benieuwd, laat het weten in de comments hieronder!

Marisca, Kenter, mamablogger

Hier overigens de tabel van het Nibud, zij hebben onderzocht wat kinderen gemiddeld aan zakgeld kregen in 2015.

Leeftijd

Zakgeldbedrag (per week)

*5 jaar€0,50
*6 jaar€1,- tot €2,-
*7 jaar€1,- tot €2,-
*8 jaar€1,20- tot €2,-
*9 jaar€1,20- tot €2,-
*10 jaar€1,70- tot €2,-
*11 jaar€2,- tot €2,50
*12 jaar€3,- tot €4,60
◊13 jaar€3,50 tot €4,60
◊14 jaar€4,60 tot €4,95
◊15 jaar€4,95 tot €5,75
◊16 jaar€4,85 tot €5,95
◊17 jaar€5,- tot €6,90
◊18 jaar€5,95 tot €9,25
Bron:
*Nibud Kinderonderzoek 2013
Nibud Scholierenonderzoek 2013
Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties

 1. 1 februari 2015 / 17:45

  Ella is nu 7 en krijgt 50 cent per week en Sam krijgt dan ook iets van 20 cent. Wanneer hij 5 word starten we echt met zakgeld. Ella krijgt als ze 8 word een 1 euro. Elk jaar word dat wat meer.

 2. 1 februari 2015 / 19:24

  Mijn zoon krijgt geen zakgeld, maar doet regelmatig een klusje voor me (boodschapje doen hier in de straat bijvoorbeeld, 2 huizen verderop) en dan krijgt hij een centje, dat in zijn spaarpot gaat.

  • 2 februari 2015 / 07:01

   Dat is heel goed Amanda, zo leren ze dat ze wel iets moeten doen voor hun geld. Hoe oud is jouw zoon eigenlijk?

 3. Ciska
  1 februari 2015 / 19:56

  Ik vindt het geweldig dat jullie M zo leren met geld om te gaan

 4. 1 februari 2015 / 22:44

  Wat leuk dat jullie hier al mee bezig zijn. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit over na gedacht. Ons enigskind wordt ook straalverwend ja (ook nog het enige kleinkind van één oma ;-)), maar ik kan zo met haar door de intertoys zonder dat ze ook maar bedenkt dat ze zelf iets wil. Misschien als ze dat wel krijgt dat ik dan begin met zakgeld.

  • 2 februari 2015 / 07:04

   Hoi Sophie,

   Dank voor je reactie! Ik zei altijd dat ik M niet zo zou verwennen, maar doe het stiekem toch 😉 Ik vind het wel fijn dat hij altijd zo dankbaar blijft. Fijn dat jouw dochtertje ook zo is! Toch denkt M dat je altijd toegang hebt tot geld haha, daarom moesten we hem toch al wel gaan leren dat dit echt niet zo is. Hoe oud is jouw dochter eigenlijk?

 5. Jessica
  14 april 2018 / 10:38

  Mijn oudste zoon is gisteren 4 jaar geworden en hebben samen een kinderrekening voor hem geopend. Hij kreeg daar een pinautomaatje (spaarpot) bij waar hij ook een spaardoel kan instellen.
  Hij kan al een beetje rekenen en erg goed tellen, dus denk er aan om hem zakgeld te geven. We sparen voor hem en zijn broertje ook iedere maand voor later (eventuele studie of start bij eigen huis of zo)
  Denk er aan om hem af en toe, als hij me ergens bij helpt, hem te belonen met wat geld voor zijn spaarpot. Of ben ik te vroeg hiermee? Ik hoor niemand in mijn omgeving die dat nu al doet met hun jonge kleuter.

  • 24 april 2018 / 20:45

   Nee hoor, ik vind dat je zeker wel kunt beginnen als je kind al goed kan tellen. Wij deden dat bij Milan ook en die is zich nu echt wel bewust van geld en het belang van sparen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen denk ik dan. Het gaat immers om de bewustwording.