Home + Floris praat opeens stukken meer en beter! Tijd voor een update!

Floris praat opeens stukken meer en beter! Tijd voor een update!

Een tijdje terug deelde ik met jullie dat Floris met zijn 2,5 jaar niet of nauwelijks praatte. De woordjes “mama” en “nee” waren heel duidelijk, maar verder zei hij niet veel. Laat staan een paar woorden achter elkaar. Omdat Milan ook laat begon met praten, maakte ik mij niet echt zorgen, maar we hielden het wel in de gaten. Het consultatiebureau was inmiddels ook al begonnen over logopedie en we realiseerden ons dat er nu wel verbetering moest komen, anders was de gang naar logopedie sowieso onvermijdelijk. We zijn bijna twee maanden verder en het gaat inmiddels stukken beter. Het is nog lang niet wat het zou “moeten” zijn, maar het gaat wel degelijk de goede kant op. Tijd voor een update!

Floris praat steeds meer en beter, dit zijn de nieuwe woordjes

Laat ik beginnen met de nieuwe woordjes die hij nu zegt. Het zijn korte woordjes als “oké”, “tein” (trein), “kjoe” (barbecue) en “tikkie”, maar ze zijn wel nieuw. Ook zet hij een aantal van die woordjes achter elkaar. Ik vraag hem dan bijvoorbeeld om zijn schoentjes te pakken en dan antwoordt hij met “oké mama”. Of wanneer hij iets wil laten zien zegt hij “kom mee”. Superleuk en ontzettend schattig. Ook probeert hij wat namen te noemen van tekenfilmfiguren. Sky van Paw Patrol heet bijvoorbeeld “Kai” en Chase heet “Tees”.

Het lijkt wel alsof hij wat tijd heeft opgespaard en nu van alles achter elkaar gaat zeggen. Eigenlijk net als Milan destijds, al was Milan nog wel wat later.

Klanken nadoen

Ook doet Floris steeds meer klanken na. Eerst was de trein een “hoe hoe” (het geluid dat een stoomtrein maakt) en nu is het een “hoe hoe tein” of “tein”. Een auto is een “hing hing” en een aapje een “oe oe ah ah”. En onze kat Bobby wordt aangesproken met “miauw” en als Bobby iets doet wat niet mag dan is het “nee, miauw”. Ook hierin merken we dat hij steeds meer klanken maakt en dat ze steeds moeilijker worden. Het zijn dus niet alleen de makkelijkere klanken.

Positief

Hoewel we ons nog niet zoveel zorgen maakten waren we er wel mee bezig, want we wilden natuurlijk wel dat hij vooruit zou gaan en hoopten dat logopedie niet nodig zou zijn. Wat betreft dat laatste hebben we natuurlijk nog steeds geen garantie, maar we zijn positief. Er is wel degelijk vooruitgang, de peuterspeelzaal doet hem goed, we blijven veel voorlezen en praten natuurlijk veel tegen hem en benoemen zoveel mogelijk woordjes.

We zijn er nog lang niet, maar het gaat de goede kant op. Hopelijk kletst Floris ons straks de oren van het hoofd, en praat hij net zoveel als zijn grote broer.

[shopr_shopthepost collection=”mamas-favoriete-kinderboeken” size=”large” title=”Leuke boekjes om voor te lezen”]

Meer informatie over een vertraagde spraakontwikkeling en logopedie? Klik dan hier.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. 29 mei 2020 / 07:42

    Mijn zoontje was ook laat met praten, hij is wel naar logopedie gegaan en moest uiteindelijk naar een speciale groep om aan zijn taal te werken. Het gaat nu hartstikke goed, na de zomer mag hij starten op school. Wel iets later dan normaal, maar hij kan zich nu tenminste goed redden. Mijn dochter is net twee geworden. Een poos geleden zei ze nog wel wat woordjes, maar die laat ze nu (op een paar na) bijna nooit meer horen. Ben hier ook nog wat meer bezig met taal dan voorheen. Veel voorlezen en ik heb leuke woordkaartjes aangeschaft. Hopelijk komt het hier ook niet zover dat wij weer wekelijks bij logopedie zitten.