Home + Peuters | Floris is 2,5 jaar en praat nog steeds niet…

Peuters | Floris is 2,5 jaar en praat nog steeds niet…

De geschiedenis lijkt zich te herhalen: net als zijn grote broer praat Floris heel laat. Milan was al 3,5 jaar toen hij echt duidelijk begon te praten. Hij zei wel woorden, begreep alles en wij begrepen hem, maar dat was natuurlijk niet voldoende. Het consultatiebureau had het over een spraakgebrek (ben ik nog heel boos over geweest) en we waren al begonnen met logopedie. Uiteindelijk is het meer dan goed gekomen. Milan houdt nu zijn mond niet meer, heeft een woordenschat waar je ‘u’ tegen zegt en hoewel hij in groep 5 zit, zit hij op school in een +-groep van spelling. Hoezo taalachterstand? Oké, daar zit nog wat persoonlijke frustratie van mijn kant, want het ging destijds niet heel fijn, maar ik had gehoopt dat het met een tweede kindje anders zou zijn. Niet dus…

2,5 jaar en nog steeds niet praten

Floris lijkt wat betreft uiterlijk niet alleen als twee druppels water op zijn grote broer, ook dit hebben ze blijkbaar gemeen en net als toen krijg ik er steeds vaker opmerkingen over. Ik leg dan altijd uit dat dat met Milan ook zo was etc. en dat we ons vooralsnog niet zoveel zorgen maken.  Doen we ook niet, althans niet echt… Het wordt nu namelijk wel lastiger. Dit is één van de redenen dat we eerder zijn begonnen met de peuterspeelzaal, maar dat ligt nu ook stil. Op een paar woordjes na zegt hij niets. Hij maakt heel goed duidelijk wat hij wel en niet wil, maar dat doet hij verder voornamelijk met geluiden en gebaren.

Hij begrijpt wel alles

Net als destijds bij Milan, begrijpt Floris wel alles. Als ik hem vraag iets weg te gooien bijvoorbeeld, of wanneer hij op moet ruimen. Ook lees ik hem vaak voor en ik heb laatst een oud boek van mijzelf gevonden. Dit is een voorleesboek, maar ook een aanwijsboek. Ik vraag hem dan bijvoorbeeld de hark of het cadeautje aan te wijzen. En dat doet hij. Het zijn maar voorbeelden, maar we merken aan alles dat hij het allemaal wel begrijpt, maar praten? Ho maar…

En nu?

We kijken het nog even aan, blijven de dingen benoemen en blijven voorlezen. Als alles weer normaal is kijken we even hoe we ervoor staan en zullen we ook overleggen met de peuterspeelzaal. Als hij dan nog steeds nauwelijks praat, zullen we ongetwijfeld weer naar de logopedist gaan. Eens kijken of het dan wellicht sneller gaat als destijds met Milan. We hebben er nog steeds vertrouwen in dat het goed komt. We hebben immers een voorbeeld, maar stiekem knaagt het soms toch een beetje…

Hebben jullie ervaring met een kind dat laat praat of is gaan praten? Dan ben ik benieuwd naar jullie verhaal. Laat het me weten in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 Reacties

 1. 9 april 2020 / 08:20

  Maddox is bijna drie en begon ook pas met 2.5. De logopedist op zijn kinderdagverblijf zei dat ‘ie achterliep, maar hij begon pas laat en we vinden het prima. Komt allemaal wel goed!

 2. Stephanie
  9 april 2020 / 08:51

  Allereerst wat een leuke blog! Als ik wakker word is dit het eerste waar ik even naar kijk. Mijn complimenten hoe je het allemaal combineert.

  Gezien de herkenbaarheid van je verhaal, wilde ik toch voor het eerst reageren. Ons zoontje had precies hetzelfde rond 2/2,5 jaar. We zijn toen gestart met 1 dag opvang en logopedie (op advies van het CB). Wij vonden het zelf wel meevallen gezien hij motorisch erg snel is, echter spraken ze over een “taalachterstand”. Inmiddels is hij bijna 3 en gaat het steeds beter. Hij loopt nog wat achter maar maakt inmiddels geregeld zinnen van 4 woorden. We weten natuurlijk niet of dit ook was gebeurd zonder logopedie, maar baat het niet dan schaadt het niet dachten wij.

  Fijn om jouw ervaring ook te horen met Milan, ik ben er van overtuigd dat de één gewoon wat sneller is als de ander en het bij ons zoontje ook goed gaat komen.

  • Joyce V.
   26 februari 2022 / 14:58

   Ik herken mij in dit verhaal – peuter is 2,5+ en roept veel korte 1 lettergreep woordjes, soms ook korte zinnetjes; papa daar, miauw daar, lara niet moe, etc. We zijn gestart met logopedie en audiologische onderzoeken (met evt Psycjo en logopedisch onderzoek voor intensievere peuter dagopvang voor spraak problemen) maar hoop enorm dat het eigenwijsheid gedrag is en ze straks met 3 ineens wel gaat praten. Werkwoorden / imiteren van ons / nazeggen, Gaat het bij jullie nu goed?
   Hoop op wat verhalen dat het geen Tos is.

 3. Miranda
  9 april 2020 / 09:25

  Onze zoon was ook laat, toen ik met zijn zus bij de kno arts was voor haar controle vd keel neus amandelen operatie, vroeg ik of ze bij hem ook even wilde kijken in zijn keel omdat ik daar ook zeer grote keel amandelen zag deed hij dat en bleek dat hij ook geopereerd moest worden, bij de operatie bleek dat zijn oren helemaal dicht zaten, schoongemaakt tijdens die operatie. Wat een wereld van verschil Daarna kletste hij de oren van ons hoofd. De kno arts vertelde dat zij zo goed als doof was voor de operatie.

  • Nicole
   26 augustus 2021 / 04:49

   Hi Miranda
   Hoe oud was je zoon toen hij de operatie nodig had?

 4. Veronique
  9 april 2020 / 09:46

  Heel herkenbaar! Mijn zoontje van nu net 4 begon ook heel laat. Met anderhalf zei hij voor het eerst mama, en verder dan trein en aap kwam hij niet. Ook hij begreep wel echter alles wat we zeiden en vroegen.
  Met drie zijn we begonnen met logopedie maar ik merk toch vooral dat sommige kindjes nu gewoon eenmaal wat later zijn en het op hun eigen tempo doen. Ik ben er van overtuigd als ze alles snappen dat er niks mis is met ze.
  Hij praat nu de hele dag door, maar een aantal woorden spreekt hij nog niet helemaal goed uit. Dit komt vast goed en maak me er geen zorgen meer om. Het is een slim mannetje en ik laat hem lekker op zijn eigen tempo ontwikkelen.

 5. 9 april 2020 / 10:38

  Hi, Allereerst wat staat de TYGO & vito sweater hem fantastisch! Echt super cool. Verder: Onze Thijs sprak ook nauwelijks met 2.5 jaar en wij zijn daar destijds wel actief mee aan de slag gegaan. Maar goed ook want het was wel degelijk een ontwikkelingsstoornis. Thijs heeft DCD en heeft daar nu hij 21 is nog steeds erg veel last van. Overigens denk ik dat je als moeder (of vader) heel goed aanvoelt of dat zo is of niet. Laat je dus vooral ook sturen door je eigen gevoel 🙂

  • Marie
   15 oktober 2021 / 18:21

   Hallo, wat is DCD?
   Bedankt

 6. Eveline
  9 april 2020 / 14:43

  Sven zei tot 2 jaar echt geen woord…. Doordat we bij de kno liepen kregen we een hoortest en bleek hij aardig doof…. Na 2 keer buisjes…. En een jaar lang elke week logopedie gaat hij met sprongen vooruit… Inmiddels 4 jaar en hij praat…. Het gaat super goed maar nog niet zoals vele andere 4 jarigen

  Het is lastig…. Sven begreep ons ook, maar wij hem soms echt niet… En driftig dat hij dan werd ?
  Gelukkig de leukste logopediste voor kinderen ontmoet en zij had heel snel zijn vertrouwen want hij had zelf ook door dat hij niet begrepen werd…
  Hij is altijd 2 dagen naar het kdv gegaan en daar heeft het hem nooit problemen opgeleverd gelukkig

  • Isha
   10 april 2020 / 10:06

   Goede dag,

   Mijn zoontje van 2 jaar en 10 maanden zegt ook nog bijna geen woorden. Maar begrijpt wel alles wat we zeggen
   Wij zijn afgelopen jaar doorverwezen voor een onderzoek bij een audiologisch centrum.
   Uit de onderzoeken kwa eruit dat hij een taalontwikkeling stoornis (TOS) heeft.
   We staan nu op een wachtlijst voor een behandelgroep hiervoor.
   Tot die tijd gaat hij naar een peuterspeelzaal, met een vve verklaring. (behalve in deze periode dan)

 7. Jacqueline
  9 april 2020 / 21:03

  Onze zoon was ook heel veel laat met praten, maar toen hij eenmaal begon was het bijna meteen in volzinnen. Hij was laat met lopen,maar zonder vallen en opstaan. Hij was laat met fietsen maar ook dat direct goed. Laten we hopen dat hij later ook laat is met interesse in de meiden en dan meteen de juiste vindt. Scheelt weer gebroken harten. ?

 8. Ursulla
  10 april 2020 / 04:22

  Alle eerste, mijn excuses, het Nederlands is niet mijn moeder taal maar ik probeer schrijven zo duidelijk mogelijk.

  We spreken dagelijks 2 talen met Joshua. Hij begreep bijna alles wat ik en mijn zeggen in het Nederlands en ook Indonesisch maar peuterspeelzaal vond niet goed genoeg. Joshua was te rustig in peuterspeelzaal en ze hebben nooit gehoord dat Joshua zegt iets.

  Dus, Joshua begon met logopedist toen hij was 2,5 jaar. Die kwam bij ons woning 8x therapie en zij wilde meteen Joshua sturen naar special onderwijs. Schrok ik, waarom? Joshua wilde niet meedoen tijdens therapie, altijd huilde en zelf uitgetrokken, verstopt in zijn kamer of in de keuken. Dus ik beslot logopedist hoefde niet meer komen.

  Hij werd 3 jaar, nog steeds geen enkel woord in peuterspeelzaal. School en consultatiebureau waren bezig testen met adelante en ze adviserende Joshua gaat toch naar special onderwijs school. Wow. 2x keer getest en beslot hun dat mijn kleine dezelfde school met autisme kinderen.

  Mijn insting als een moeder voelde iets mist. Er was niks mee met Joshua. Serieus. Ik gaf mijn toestemming voor Joshua naar special onderwijs school als ze hebben goede reden en aantal jaren bezig met Joshua en conclusie dat speciaal onderwijs school is het beste optie.

  Maar ik zocht toch tweede mening.
  Ik heb gesprek gehad met psycholoog, geen officieel afspraak voor Joshua, alleen maar één keer gesprek via telefoon. Ze zei, mevrouw ik ken jou niet, ik heb nog niet Joshua getest maar ik wil alleen maar je waarschuwing als je zoon zit in special onderwijs school dat hij gaat moeilijk terug naar gewone basisschool. Bang! Als iemand sloeg mijn gezicht. Ik was kwaad. Niemand verteld over wat ze zei. Mijn man ook geen idee en schrok hij ook.

  Als Joshua zit niet in juiste plek? En dan?
  2 week heb ik gebed (sorry ik ben Christelijke) en zocht nieuwe school in België. En binnen 2 week vond ik kleine kleuterschool met grote tuin. We hadden echt geluk, we waren op tijd voor inschrijven nieuwe semester.

  Lieve mensen, de derde dag, kreeg ik een nieuwe zoon. Total anders. Niet huilen voor afscheid in de ochtend en altijd enthousiast iedere middag als ik vraag wat heb je gedaan op school, hoe was je vriendjes, hoe was je juffrouw. En binnen één maand draagt hij niet meer luiers.
  Dus heb ik gevoeld misschien toch we moeten iets geduldig, iedere kind heeft eigen tempo.
  Of misschien iets gebeurde in vorige peuterspeelzaal dat hij heeft zelf uitgetrokken?!?

  Joshua wordt volgende maand 4 jaar. Hij praat nog minder dan zijn leeftijd maar wel duidelijk, hij spreekt meeste het Nederlands maar af en toe Nederlands en Indonesisch door elkaar. Hij praat nog niet veel met zijn juf maar wel knik zijn hoofd als juf vraagt iets aan hem.

  Alle instantie mogen ons adviseren geven. Maar voel je met insting moeder en vertrouw je kind.

  Sorry lange verhaal ?
  Fijne dag nog ?

  • Marie
   15 oktober 2021 / 18:26

   Interessant verhaal.
   Hoe gaat het nu met Joshua?
   Naar welke kleuterschool gaat hij?

 9. Eline Heida
  10 april 2020 / 07:33

  Hoi Marisca,

  Graag wil ik als eerst reageren als moeder. Mijn dochter van 3,5 volgt al een tijd behandeling bij een logopedist omdat ze veel klanken erg lastig vindt en daardoor, voor anderen, vaak slecht verstaanbaar is. Ik koos voor behandeling omdat ik problemen op sociaal emotionele gebied voor wil zijn: frustratie, angst, boosheid.
  Ik snap je irritatie rondom het het begrip ‘spraakgebrek’. Er is een verschil tussen taal- en spraakontwikkeling. Het begrijpen van taal kan gemiddeld zijn terwijl het spreken later, vertraagd of lastig op gang komt. Naast moeder ben ik een professional die werkt met kinderen die problemen hebben in de taal en-/of spraakontwikkeling. Een kind van 2 jaar zou wel mogen beginnen met twee woordjes te spreken. Ik zou oppassen met ‘het komt wel goed’, soms komt het inderdaad goed. Maar uit onderzoek blijkt dat problemen in de taalontwikkeling op latere leeftijd ook invloed kunnen hebben op het leren. Floris wil wel communiceren, je schrijft dat hij gebruik maakt van gebaren en geluiden. Ik zou je logopedie aanraden en eventueel eens googlen op vroegbehandeling. Ik werk op een behandelgroep met gemiddeld 7 kinderen, als pedagoog, samen met een team o.a. logopedisten. Op een speelse manier, absoluut niet klinisch, is er heel veel aandacht voor de taal en de spraak.

  Groeten Eline

 10. 10 april 2020 / 08:05

  Hoi, wat een mooi en herkenbaar stuk! Hier misschien een tip van een moeder met een ‘late’ prater voor andere ouders met een kindje waar medisch niets mee mis is maar die wel laat praat.

  Ons zoontje van 2,5 praatte nauwelijks en bij de KNO arts is uitgesloten dat dit een medische oorzaak heeft. Omdat er bij hem wel veel frustratie zat zijn we gestart met logopedie. Daar kun je met een klein mannetje van 2,5 natuurlijk nog niet zoveel doen. Onze logopedist heeft ons de Kindergebaren DVD’s van Lotte en max aangeraden. Hier leren de kindjes op een hele leuke manier, beetje Sesamstraat achtig, gebarentaal in combinatie met spraak. Onze logopedist vertelde me dat kinderen gemakkelijker gebaren leren dan dat ze de woorden kunnen uitspreken. Maar dat hij hierdoor ook gemakkelijker leert praten. We hebben maar 2x logopedie gehad (ligt stil ivm Corona virus) en verder kijken hij en zijn grote broer iedere dag wel een of meerdere DVD’s van Lotte en max. De transformatie die hij heeft doorgemaakt had niet groter kunnen zijn. Hij kan zich nu duiden en de klanken die hij uitspreekt kan ik nu thuisbrengen omdat ik zie aan het gebaar wat hij erbij maakt wat hij bedoelt. (ja, je moet als ouder zelf ook aan de gebaren, maar die leer je heel gemakkelijk als je tijdens je dagelijkse bezigheden af en toe over je schouder mee kijkt. O, en mocht je misschien bang zij dat je kindje altijd zal blijven gebaren, onze logopedist zegt dat hij, zodra hij de spraak onder de knie heeft, hij het gebaar vanzelf weer achterwege laat!

  • Brechje
   21 oktober 2022 / 08:02

   Wat ontzettend leuk om te lezen, dat een logopedist de baby kinder gebaren aanraad. Ik ben bij mijn dochter en zoontje al vroeg met de gebaren begonnen en ze konden zich zo al vroeg heel goed uitdrukken. Nu is mijn zoontje alleen erg laat met praten (dik 2,5 en nog maar een losse woordjes) omdat hij gebaart hebben we thuis geen enkele moeite hem te begrijpen, maar ik hoor nu steeds vaker van mensen: ‘ja met die gebaren hoeft hij natuurlijk helemaal niet te gaan praten.’ Nu weet ik wel dat die gebaren juist de taalontwikkeling stimuleren, maar stiekem steekt soms toch de twijfel een beetje de kop op. Ook omdat ik idd wel merk dat hij bij bekende gebaren de woorden niet gebruikt maar nieuwe woorden wel eerder wat probeert te zeggen.
   Zit nu in twijfel om actie te gaan ondernemen of mijn instinct te volgen en mijn, laatbloeier in alles, gewoon nog wat tijd te geven…

 11. Nicole
  10 april 2020 / 08:18

  Hallo!

  Een herkenbaar verhaal. Ben moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 5, 3 en 1. Verder werkzaam in de kinderopvang. Ik weet dus wel wat een normaal verloop van spraak-taal is.
  Mijn oudste begon ook pas met 2,5-3 te praten en toen hij op zijn 4e naar school ging sprak hij redelijk. Onlangs gaf de juf aan dat we toch eens naar de logopedist moesten want er klopte iets niet. Ik snap wat ze bedoelt maar inmiddels denken we te weten wat het is door zijn broertje. Iig, bij de logopedist kwamen alle testen boven gemiddeld uit. Wat ik verwacht had, maar wat merkt de juf dan. Zijn taalproductie is gewoon minder vlot, helemaal prima. Begrip etc is bovengemiddeld en thuis kletst hij de oren van ons lijf.
  Mijn 2e zoontje echter was ook langzaam en toen we filmpjes van onze zoontjes op dezelfde leeftijd naast elkaar legden, bleek hij nog langzamer. Ik dacht namelijk ook, zijn broer was ook langzaam het komt wel goed. Maar ik schrok toch van het verschil. Helaas maakten ze zich bij het consultatiebureau geen zorgen en heb ik via allerlei wegen een onderzoek moeten afdwingen bij Pento. Uiteindelijk heeft hij een TOS, taal ontwikkelings stoornis. Zijn iq, eq, en gehoor zijn getest. Alles is goed. Alleen heeft hij een stoornis die hem verhindert om taal te vormen. Hij krijgt nu 3 dagen in de week begeleiding in een taalgroep op Auris en hij groeit mega. Heel blij om zijn vooruitgang te zien.

  En mijn dochter van 1?? Die gaat dezelfde kant op. Ze staat al ingeschreven bij Pento voor een audiologische onderzoek.

  Bij mijn kinderen waarschijnlijk een genetisch iets.

  Misschien is het een idee om hem te laten onderzoeken bij een audiologische centrum. Dit betekent namelijk absoluut niet dat je kind dom is, een achterstand heeft oid. Professionals onderzoeken alle aspecten van zijn ontwikkeling en geven je een passend advies. En misschien is dat advies alleen 1 keer per week logopedie extern. Maar miss heeft hij baat bij meer begeleiding.

  Hoop dat je iets aan mijn verhaal hebt.

  Groetjes

 12. Simone
  10 april 2020 / 08:22

  Hier hetzelfde! Mijn dochter van 2,5 praat ook nauwelijks. Iedereen begrijpt haar en zij begrijpt ook alles. Ze kan heel goed duidelijk maken wat ze wil. Wil ze brood? Dan pakt ze brood ui de kast, boter uit de koelkast en hagelslag uit de la en geeft het aan mij. Het woord DIE! of MIJ! is duidelijk aanwezig. Ik probeer alles te benoemen maar ga haar zeker niet dwingen. Dat werkt bij haar echt niet. Ik maak me ook geen zorgen dat ze ooit gaat praten maar erg jammer vind ik het wel. Dat geklets lijkt me zo gezellig, ik kan niet wachten! Wij volgen 1 keer in de week logopedie. Ook nu krijg ik wekelijks een leuke tip om met haar te kunnen doen. Kortom, een heel herkenbaar verhaal!

  • Joyce V.
   26 februari 2022 / 15:01

   k herken mij in dit verhaal – peuter is 2,5+ en roept veel korte 1 lettergreep woordjes, soms ook korte zinnetjes; papa daar, miauw daar, lara niet moe, etc. We zijn gestart met logopedie en audiologische onderzoeken (met evt Psycjo en logopedisch onderzoek voor intensievere peuter dagopvang voor spraak problemen) maar hoop enorm dat het eigenwijsheid gedrag is en ze straks met 3 ineens wel gaat praten. Werkwoorden / imiteren van ons / nazeggen, Gaat het bij jullie nu goed?
   Hoop op wat verhalen dat het geen Tos is.

  • Joyce V.
   26 februari 2022 / 15:02

   k herken mij in dit verhaal – peuter is 2,5+ en roept veel korte 1 lettergreep woordjes, soms ook korte zinnetjes; papa daar, miauw daar, lara niet moe, etc.

   We zijn gestart met logopedie en audiologische onderzoeken (Pento) maar hoop enorm dat het eigenwijsheid diva gedrag is en ze straks met 3 ineens wel gaat praten. Gaat het bij jullie nu goed?
   Werkwoorden / imiteren van ons / nazeggen?

 13. Desiree
  10 april 2020 / 09:09

  Hoi hoi
  Wat een leuke blog heb je zeg!!!
  Wij hebben ook een zoontje die nu 3,5 is
  Met 2,5 praatte die alleen maar in klank vormen. Wij zijn toen begonnen met logopedie omdat ze zeiden op de opvang waar hij zat dat ze geen tijd hebben om op 1 kindje te letten en te helpen oefenen dus zijn wij vanzelf naar een logopedist gegaan.
  (Hij zit daar ook niet meer op de opvang hoor) hij zit er nu bij 1 waar die wel echt zichzelf mag zijn en waar ze de aandacht wel voor hem hebben.
  Hij snapte ook alles wat we zeiden tegen hem en dat is denk ik het belangrijkste van alles.
  Hij is nu 3,5 en het praten gaat echt een stuk beter er komen meer woorden uit en hij zegt alles na niet altijd even duidelijk hoor maar wel zodat je het snapt. Wij hebben ons hier ook heel veel zorgen over gemaakt en dachten dit komt nooit gaat aangezien zijn oudere broer toen wel al heel veel kon praten. Nu nog steeds trouwens;)
  Maar nu een jaar verder zie je gewoon dat ie heel erg gegroeid en vooruit is gegaan de logopediste zei het laatst ook. Dus uiteindelijk komt het allemaal wel goed. Mensen hebben tegenwoordig snel een oordeel klaar over je kind vind ik
  Gewoon doen waar jij je zelf prettig bij voelt en alles komt goed.

 14. S
  10 april 2020 / 09:17

  Hallo..

  Ik ben alleenstaande, en mijn zoontje is net twee en is best aanwezig, en begrijpt alles zegt ook wel dingetjes maar vertikt het verder ook hoor..

  Ik maak mij er niet zo druk om, al word ik soms gek van het enige woordje die hij het meest gebruikt en dat is mama.. Heeft een enorme doorzettingsvermogen om het door te blijven zeggen.

  Kinderen zijn onvoorspelbaar en doen toch waar ze zelf zin in hebben zoals praten, lopen, kruipen.
  De buitenwereld weet het altijd beter en alles moet volgens het boekje.. Nou als we onze Kids dat nou eens konden leren dan was alles toch te mooi en te perfect.. Wees trots op wat je doet en wat je kindjes bereiken.. Al gaat ’t niet altijd zoals het zou moeten..

  Kindjes zijn kindjes en geen boekje.

  Liefs

 15. 10 april 2020 / 09:24

  Hi Marisca! Je stukje vind ik erg herkenbaar. Ook onze oudste van 2 (bijna, 16 april) zegt nauwelijks duidelijke woorden, maar begrijpt ook idd alles. Vertelt hele verhalen en daar kunnen inmiddels steeds beter een touw aanvast knopen, omdat het steeds dezelfde dingen zijn en met veel aanwijzingen. Met 1,5 jaar vondt het CB dat ons zoontje minimaal 10 woorden moest kennen, het waren er echter maar 3: papa, mama en trekker en dan ook niet uitgesproken zoals zou moeten. We moesten er maar rekening mee houden dat als dit bij de volgende controle niet beter was we er wat aan moesten gaan doen (logopedie). Ik ben daar geen voorstander van omdat ik erg de indruk heb dat zijn spraak nog wel komt, het is een erg fysiek mannetje die erg druk is. Leert de wereld kennen met zn lichaam. Ik ben en blijf van mening dat je niet alles kunt hebben, het ene kindje ontwikkeld zich lichamelijk eerder en het andere kindje met spraak en onze kleine vent doet dat duidelijk met zn lichaam. Je gevoel van dat het wel goed komt begrijp ik dus helemaal en dat het met jullie oudste ook zo goed is gekomen bevestigd mijn gevoel alleen maar meer. Bedankt voor het delen van jouw verhaal!

 16. Maartje
  10 april 2020 / 11:36

  Onze zoon van 3.5 praat amper. Wij denken dat hij alles begrijpt. Vorig jaar heeft hij buisjes gehad en hij had toen al 4 maanden logopedie gehad. Hij is ook bij het audiologisch centrum onderzocht en daar zagen ze een ontwikkelachterstand op taalgebied. Nu gaat hij twee keer per week naar een regulier kinderdagverblijf dat een groep heeft met een vve programma, logopedist, fysio, ergo .
  Misschien dat er bij onze zoon meer speelt (soms herkennen we iets van autisme) maar dat zien we wel. Hij is een vrolijk, beweeglijk, blij en enthousiast mannetje. We genieten enorm van hem.
  Bij onze dochter (6) verliep de taalontwikkeling verder redelijk normaal. Alleen had zij wat slappe mondspieren door haar astma / bronchitis. Maar door logopedie die ze heeft gehad gaat dat goed. Ze kletst nu de oren van ons hoofd. Wij hopen dat onze zoon dat ook gaat doen. Maar dan kopen wij wel een koptelefoon 😉 ik kan niet wachten..

  Volg je eigen gevoel als moeder, doe wat je hart je vertelt. En als het teveel wringt zoek dan hulp.

 17. Annelies
  12 januari 2021 / 14:42

  Hoi Marisca,

  Wat ben ik blij jouw verhaal te lezen. Ik heb een zoontje van inmiddels 2,2 maanden en ik heb net hetzelfde probleem: hij wil niet praten. Ik lees hem net als jij voor, benoem de dingen en praat met hem maar er komt weinig tot geen reactie. Ik merk idd ook als ik hem zeg dat we in bad gaan ofzo dat hij mij begrijpt want hij loopt onmiddellijk naar de badkamer en ook uit andere reacties weet ik dat hij begrijpt wat ik zeg, hij wil alleen niet praten… Ook mijn zoontje maakt met gebrul en andere klanken wel duidelijk wat hij wel of niet wil. Ik krijg hier ook veel commentaar van mensen als: “waarom praat hij niet? Is dat wel normaal?” en ik begin mij dus ook wel wat zorgen te maken. Ik heb maar 1 zoontje dus ik kan jammer genoeg niet vergelijken. Ik hoop dat hij toch alle momenten gaat beginnen praten en ik blijf doen wat ik tot nu toe heb gedaan. We zien wel. Hopelijk praat jullie zoontje ook snel. Groetjes

 18. Lisanne
  31 mei 2021 / 09:50

  Goedemorgen,

  Fijn om je verhaal te lezen. Dit speelt nu ook bij mijn dochtertje van 2,5.
  Ik zie dat deze blog al wat ouder is en ben nu wel heel erg benieuwd hoe het nu gaat bij jullie?

  Groetjes

  • Marisca
   Auteur
   1 juni 2021 / 07:18

   Hi Lisanne,

   Alles is helemaal goed gekomen hier! Net als onze oudste is Floris een late prater, maar dat haalden ze beiden dubbel en dwars in ?. Ze kletsen de oren van onze hoofden in goede, verstaanbare zinnen. Bij allebei was het zo dat toen ze eenmaal begonnen te praten, het ook heel duidelijk was. Langere zinnen en verstaanbaar. Onze oudste bleek naderhand heel goed te zijn in spelling en hij is taalkundig sterk. Er was dus geen sprake van een taalachterstand bijvoorbeeld en dat is bij Floris ook niet het geval. Ze zijn gewoon laat geweest.

   Ik hoop dat dat bij jou ook het geval zal zijn en in 9 van de 10 gevallen is dat ook zo!

 19. Mercedes
  11 juni 2021 / 11:03

  Hallo
  Ik lees net alle verhalen en ervaringen.
  Dank voor het delen. Ik lees dat veel ouders hun kind naar de logopedist brengen rond een jaar of drie.
  Ik vroeg me af wat de logopedist doet, welke oefeningen en spelletjes bedoel ik daarmee.
  Kan iemand mij daar meer over vertellen?

 20. Sanae
  21 juni 2021 / 22:05

  Hoi
  Hoe kan ik mijn kind helpen leren praten en met andere mensen omgaan ?

  • Marisca
   Auteur
   22 juni 2021 / 08:30

   Hoi,

   Hiervoor kan ik je geen advies geven. Mijn advies zou zijn om dit te bespreken met je huisarts of op het consultatiebureau, die kennen jouw kind en kunnen een passend advies geven. Succes!

   Groetjes,
   Marisca

 21. Nicole
  26 augustus 2021 / 04:37

  Hi Marisca,

  Mijn zoon is 2 en 8 maanden en praat ook nog niet. Ik ben inmiddels bij een logopedist en we doen elke avond voor of na het eten nog even 30 minuutjes woordjes oefenen. Ik woon in het buitenland en heb al heel vaak gehoord dat het vaak voor komt dat kinderen die meerdere talen horen/leren vaak iets langzamer zijn.
  Soms is het heel frustrerend zeg, ik eerlijk, maar ik heb deze pagina altijd open staan en lees het stukje dat je schreef dan weer opnieuw. Het komt allemaal helemaal goed. Ik vertrouw erop. Maar ik ben je dankbaar dat je dit stukje hebt geschreven ??????

  • Marisca
   Auteur
   29 augustus 2021 / 14:43

   Hi Nicole,

   Wat goed dat je al bij een logopedist loopt en dat jullie zo oefenen. Dat je in het buitenland woont kan er inderdaad mee te maken hebben, maar ik ben geen expert natuurlijk. Wat fijn dat je veel hebt aan dit artikel. Floris wordt in oktober 4 en kletst de oren van onze hoofden met zijn bijdehante praatjes. Het zal echt wel goed komen!

 22. Magda
  21 april 2022 / 11:32

  Hoi Marisca
  Opgelucht na het lezen van jou blog.
  Mijn kleinzoontje is bijna twee jaar begrijpt alles net als jou beiden zoontjes
  maar woorden vormen ho maar papa /mama dat is het .
  Stapel gek op boekjes /muziek e.d
  Tja geduld hebben dus hopelijk gaat hij straks de oren van onze hoofden af
  kletsen .m.v.g Mm van Aarsen.

 23. Kwang
  9 oktober 2022 / 13:10

  Onze zoon van 3 zegt nog geen woord, hij maakt enkele geluidjes als ohoh, au, mam. Maar verder lijkt hij goed te horen en alles te begrijpen, hij geeft met gebaren antwoord en neemt je bij de hand als hij iets wilt hebben. We wachten nog op wen afspraak voor onderzoek bij het auris audiologisch centrum. Hij gaat sinds eind augustus naar peuterspeelzaal met een vve indicatie en hij heeft een aantal afspraken gehad bij de logopediste. De logopediste stelde een speciale school voor maar ik vind het idee maar niks, mijn lieve jongen een hele dag weg, 20 km van huis. Logopedie valt mij zwz niet goed bij mij, ik vind ze te snel met oordeel klaar staat. Bij de eerste afspraak zei ze dat hij heel weinig begrijpt en misschien slecht hoort omdat hij niet op haar reageerde, wat mij niet vreemd lijkt want mijn zoon ziet haar voor het eerst. Daarna dacht ze aan autisme omdat hij heel graag speelgoed netjes op een rij zet. Bij bijna alle afspraken benadrukt ze dat het misschien ligt aan het feit dat we misschien veel Chinees spreken thuis, terwijl ik meerdere keren heb aangegeven dat we thuis gewoon Nederlands spreken want ik ben namelijk geen Chinees maar maar Thaiseen mijn man is wel chinees maar hier geboren en zijn eerste taal is Nederlands. Ik was het de laatste keer zo zat dat ik haar maar had gevraagd of mijn Nederlands zo dusdanig slecht is dat ze denkt dat we thuis geen Nederlands spreken.
  Maar goed, ik begrijp dat taal belangrijk is en dat mijn zoon achterloopt. Maar door alle argumenten en oordelen van het consultatiebureau, logopediste en mensen uit mijn omgeving begin ik me een slechte moeder te voelen. Ik hoop dat we binnenkort meer duidelijkheid krijgen van waarom en hoe.

  We wachten nog op een afspraak voor het auris audiologisch centrum.

  • Eli
   29 januari 2023 / 17:34

   Beste Kwang,
   Bedankt voor je verhaal. Ik heb gelijke situatie met mijn zoon van 3 jaar en 3 maanden. Ben erg benieuwd hoe gaat het nu met jullie zoon?
   Groetje,
   Eli

 24. Melissa De Kesel
  1 februari 2023 / 14:07

  Hallo, mijn zoontje is nu 2jaar en
  10maand en zegt ook nog maar enkele woorden. Ben er ook beetje ongerust over maar als ik dit allemaal lees is dat precies nog niet nodig. Mijn zoontje begrijpt alles wat we vragen of zeggen, en als we vragen om iets te doen dan doet hij het ook. Dus mss toch nog geen zorgen maken.

 25. Renske
  9 juni 2023 / 16:30

  Het is fijn om dit verhaal en reacties als herkenning te lezen. Onze zoon is 2jr en 3 maand en praat niet. Een paar woordjes en vooral veel (dieren) geluiden. We merken wel dat hij veel begrijpt. Hebben bij hem het idee dat motorisch hij sneller is en taal dus later, maar het knaagt toch inderdaad..