Home + Tuin | Zo maak je je tuin kidsproof klaar voor de winter

Tuin | Zo maak je je tuin kidsproof klaar voor de winter

Na de zomervakantie gaat het altijd hard vind ik. Voor je het weet is het september en dan vliegt de rest van het jaar voorbij. Voor we allemaal binnen op de bank onder een dekentje kruipen is het fijn als we buiten alles al op orde hebben. Daar heb je in het voorjaar dan weer profijt van. Dat klinkt misschien suf, maar ik word er oprecht blij van als het er netjes uit ziet. Daarnaast heeft het een functie, want zo zorg je ervoor dat de tuin de winter overleeft en alles in het voorjaar weer groeit en bloeit.

Stap 1: de tuin opruimen

Ik begin na de zomervakantie met het opruimen van de tuin. Het buitenspeelgoed wordt dan afgespoeld en gaat daarna in een bak in de schuur. Vervolgens maak ik het speelhuisje van de jongens schoon. Dan is het de beurt aan de barbecue. Die wordt na iedere barbecue wel schoongemaakt, maar voor de winter maken we hem nog één keer goed schoon. De kap gaat erover en hij wordt in de hoek van de tuin gezet.

Potten waar geen planten meer in zitten worden opgeruimd of omgekeerd zodat er geen vies water in kan komen wat in de winter vast kan vriezen. Datzelfde geldt overigens ook voor gieters.

Omdat we in de zomer nog weleens schuiven met de tuinmeubels, zetten we dat ook nog even goed en dan is alles opgeruimd.

Stap 2: de planten en het gras klaarmaken voor de winter

Ik ben stiekem al een beetje begonnen voor we met vakantie gingen, maar eigenlijk is oktober dé maand om planten te snoeien. Er was wat lavendel uitgebloeid en dat werd lelijk. Hup, de snoeischaar erin.

Verder doen we het volgende:

  • We maaien het gras nog een laatste keer (aangeraden wordt om dat tot 4 centimeter te maaien)
  • Halen het laatste onkruid weg (al doe ik dat het hele jaar)
  • We snoeien de olijfbomen
  • En maken de tegels schoon

Tot slot zorgen we ervoor dat we noppenfolie in huis hebben om de olijfbomen in te pakken als het gaat vriezen.

Als dit allemaal is gedaan is de tuin hoe dan ook netjes en krijgen we een mooie nazomer? Dan kunnen de kids in ieder geval nog lekker buiten spelen en blijft de tuin toch netjes.

Stap 3: de tuin gezellig maken, ook in de winter

In dit huis kijken we vanuit de woonkamer op de tuin. Het is dan ook een doorn in mijn oog als de tuin niet netjes is en in de winter wil je het toch ook een beetje gezellig maken. Ik wil de tuinbar vol hangen met lampjes en denk erover na om buiten ook en kerstboompje neer te zetten.

Toch mis ik groen in de tuin tijdens de winterperiode en nieuwe planten erin zetten is dan natuurlijk niet zo’n goed idee.

Dat kun je heel eenvoudig oplossen met kunstplanten voor buiten. Een goede aanvulling op echte planten en je creëert in een handomdraai sfeer in je tuin of op je balkon. Niet alleen gedurende de winterperiode, maar het kan ook een goede aanvulling zijn op gewone planten in lastige hoekjes van je tuin of balkon. Een hoekje met weinig licht bijvoorbeeld. Of een hoekje waar je net niets mee kan.

En kidsproof, want wanneer de kinderen regelmatig met een bal spelen in de tuin kunnen er geen planten beschadigen 😉.

Hoe maak jij de tuin winterklaar? Heb je nog goede tips? Zet deze dan in de comments hieronder.

liefs

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *