Home + Tieners in de gaten houden op social media, hoe doe je dat?

Tieners in de gaten houden op social media, hoe doe je dat?

“Mam, ik ga zo even live op Twitch.” Met een tiener in huis leer je iedere dag wel iets nieuws zullen we maar denken ?. Nu kende ik Twitch al een beetje, maar het was mij nog niet zo heel duidelijk wat onze zoon hiermee wilde. Dat werd al snel duidelijk, want hij ging de game die hij speelde dus live streamen op Twitch. En dat schijnt dus weer hip te zijn. Weer een kanaal erbij naast Insta, TikTok en SnapChat… Hoewel tieners dit allemaal heel leuk vinden, zijn wij ons des te meer bewust van de gevaren. We maakten van tevoren afspraken over die live stream en hij ging aan de slag terwijl ik Twitch zelf downloadde om het een beetje in de gaten te houden. Enerzijds wil je ze vrij laten en anderzijds vind ik het onze taak om bij te blijven in deze ontwikkelingen en in de gaten te houden of dat goed gaat. Hoe wij dat doen lees je hieronder.

Het begint bij een eerste telefoon en een passend abonnement

Het begint allemaal wanneer je kind vraagt om een telefoon. Bij ons begon dat al vroeg en uiteindelijk gingen we overstag aan het einde van de basisschool periode toen hij ook steeds vaker buiten speelde. We wilden hem kunnen bereiken en vonden het een fijn idee dat hij ons ook kon bereiken als dat nodig zou zijn. Ik gaf mijn oude telefoon aan hem door, maar wat nu als jullie telefoons prima zijn en je je kind toch een telefoon wil geven? Je kan dan op zoek naar een goed, maar goedkoper alternatief. Ze hebben tenslotte nieuw de nieuwste iPhone nodig al vinden ze zelf van wel haha.

Telefoons vergelijken

Ons tip is om eens wat verder te kijken dan de toestellen die je al kent en de verschillende toestellen te vergelijken. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘Google Pixel 7 vs. Pixel 7 pro, vergelijking Google Pixel 7‘. Deze toestellen zijn de eerste Pixel telefoons die in Nederland verkrijgbaar zijn en inmiddels behoorlijk aan de weg aan het timmeren. Deze telefoons “draaien” op Android, zijn zuinig en snel en de updates gaan extra lang door waardoor je kind (of kinderen wanneer je deze nog door wil geven) er extra lang plezier van heeft. De Google Pixel telefoons hebben een heel goede camera, een groot scherm voor filmpjes en een stoer ontwerp die wel tegen een stootje kan. Bij ons is inmiddels duidelijk dat dat laatste heel belangrijk is, want ik weet niet wat onze zoon er soms mee doet, maar te pas en te onpas laat ‘ie zijn telefoon vallen. Oh, nog een leuk detail: maak je een foto en ben je niet tevreden over de mensen of objecten op de achtergrond? Met de magnetische gum haal je die in een handomdraai weg. Dat vinden tieners natuurlijk ontzettend tof.

Eenmaal een toestel gekozen, komt de volgende keuze: die voor een abonnement. Let vooral goed op de data, want de tieners van tegenwoordig bellen niet meer. Dat is blijkbaar heel erg 2010 geloof ik ?.

Je tiener in de gaten houden op social media

Wij controleren regelmatig de telefoon van onze zoon en de telefoon mag ook niet mee naar boven als hij gaat slapen. Daarnaast heb ik zelf bepaalde social media kanalen gedownload om het een beetje in de gaten te houden. Het zijn kanalen waar ik niets mee doe, maar puur heb om te kijken wat er gebeurt en om het een beetje te snappen. Er zijn talloze berichten geschreven en onderzoeken gedaan over het percentage ouders dat hun kind in de gaten houdt op de socials. Zo ook Radar. Hierin staat onder andere dat ouders zich zorgen maken over de dingen die kinderen tegenkomen op het Internet. Dat doen wij ook, maar ik maak mij meer zorgen om chats met vreemden bijvoorbeeld. Zo hebben we met die live stream op Twitch afgesproken dat er niet gechat wordt en alleen het beeldscherm wordt gestreamd. Ik wil niet dat de camera constant wordt gericht op hem en zijn slaapkamer bijvoorbeeld. Ik vind dat gewoon niet nodig.

Regelmatig zijn telefoon checken

Verder is zijn Insta gekoppeld aan die van mij en heb ik TikTok om te kijken wat hij er zoal op plaatst. Whatsapp gesprekken houden we in de gaten via zijn telefoon. Dat doen we niet dagelijks, maar wel minstens één keer per week. Tja, dingen veranderen met een tiener in huis, maar het is ook een leuke, nieuwe fase. En natuurlijk brengt die gevaren met zich mee. Daar zijn we ons bewust van en hiermee proberen we narigheid te voorkomen zodat het ook leuk blijft, maar we zijn er ook niet heel krampachtig mee bezig. Humor blijft het toverwoord met een tiener in huis en ik denk dat we zo best goed bezig zijn. We zullen niet alles kunnen voorkomen, maar alles wat we wel kunnen voorkomen is mooi meegenomen.

Houden jullie je kind(eren) in de gaten op social media? Zo ja, hoe doen jullie dat dan? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

 

liefs

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *