Home + Duurzaam en goedkoper wassen? Ik testte het uit met de wasstrips van Briters…

Duurzaam en goedkoper wassen? Ik testte het uit met de wasstrips van Briters…

De afgelopen jaren zijn we ons allemaal een stuk bewuster van het feit dat we duurzamer moeten gaan leven. Het is noodzakelijk geworden en wij proberen ons steentje bij te dragen op onze manier. Zo kopen we veel minder ‘fast fashion‘, shop ik regelmatig op Vinted, scheiden we afval, rijden we geen auto als het niet nodig is, gooien we eten niet zomaar weg, wonen we in een gasloos huis met zonnepanelen etc. We doen ons best al realiseer ik mij ook dat er mensen zijn die het veel beter doen dan wij. Zo vliegen wij komende zomer bijvoorbeeld wel weer naar onze vakantiebestemming. Eerlijk is eerlijk, maar we doen ons best en ik denk dat dat bewustzijn bij iedereen groeit. Je steentje bijdragen kan op veel manieren. Zo kan je als gezin al een verschil maken door duurzamer te wassen. We wassen immers best veel. Ik kreeg de mogelijkheid om de duurzame wasstrips van Briters te testen. Wat deze zo duurzaam maakt en hoe ons dat beviel lees je in de review hieronder.

Wat zijn duurzame wasstrips?

Misschien kende je het merk Briters al. Ik kende het nog niet, maar Briters biedt verschillende producten aan die niet alleen duurzaam zijn, maar ook nog eens vrij zijn van plastic. Dat geldt dus ook voor deze wasstrips. De wasstrip is een vervanger van gewone wasmiddel in de vorm van een doekje. Deze doekjes zijn klein en rechthoekig en kan je direct in de trommel op het wasgoed leggen.

Voor deze wasstrips is alleen gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en ze zijn volledig oplosbaar en biologisch afbreekbaar. Daardoor brengen ze ook geen schade aan aan het milieu. Dat klinkt in ieder geval al erg goed toch?

De verpakking

Het grootste verschil is natuurlijk het doekje in plaats van een scheut vloeibare wasmiddel of waspoeder in het laadbakje. Toch is de verpakking ook heel anders dan je gewend bent. De wasstrips zitten namelijk in een papieren envelop. Een envelop staat gelijk aan 100 wasbeurten. Daar kan je voorlopig wel mee vooruit! Daarnaast past deze envelop in de brievenbus waardoor er ook nog eens minder CO2 wordt uitgestoten.

Ook fijn: dit neemt natuurlijk veel minder ruimte in dan al die flessen en verpakkingen.

Maar hoe komt de was uit de machine?

Ik ben nogal een zeur als het gaat om de was. Ik was heel regelmatig, het moet lekker ruiken, ophangen moet recht en strak om kreuken te vermijden en zodra het droog is moet het ook meteen worden opgevouwen en opgeruimd. Anders vind ik het rommelig. De was is dan ook echt mijn domein, anders is het niet goed haha.

Ik vind het fijn als de was lekker ruikt en toen ik de eerste envelop met wasstrips opende, rook het heerlijk. De geur is dan ook een stuk sterker omdat er 100 strips in een envelop zitten. Zodra je er één uitpakt om in de wasmachine te doen, is de geur al minder sterk. Dat is even wennen. Zeker voor mij. In het begin was ik dan ook heel erg geneigd er een scheut wasverwachter bij te doen. Maar dat is natuurlijk weer een stuk minder duurzaam ☺️.

Wat je kan doen is een druppel etherische olie op de wasstrip druppelen. Zelf heb ik voor Kerst wasparfum gekregen en nu doe ik op iedere strip een heel klein druppeltje daarvan op de was of de wasstrip. Zo doe ik ook nog eens veel langer met de wasparfum en de was ruikt iets sterker. Lekker op bijvoorbeeld beddengoed. Ik heb het allemaal geprobeerd. Ook zonder toevoegingen. Dit viel op:

 • De was komt net zo schoon uit de machine (ik was nog een beetje sceptisch in het begin)
 • De was is ook net zo zacht als wanneer je bij gewone wasmiddel ook geen wasverzachter gebruikt;
 • De geur is een stuk minder sterk zonder toevoegingen, maar zeker wel fris. Ook wanneer je de was binnen droogt;
 • Met toevoeging vind ik het net wat lekkerder, maar daar zijn dus verschillende opties voor.

Onze conclusie

We zijn verrast en positief! Het is betaalbaar en in sommige gevallen ook nog eens goedkoper dan andere merkwasmiddelen. Door de wasstrips heb je ook nooit meer gedoe met de juiste dosering en restjes waspoeder die achterblijven in het laadbakje. Dat lijkt mij ook beter voor je wasmachine. En we dragen natuurlijk een beetje bij aan een betere wereld. Op deze manier kan ieder gezin een steentje bijdragen. Je zal zien dat je steeds meer om gaat denken wat betreft duurzaamheid. Iedere stap is er één.

 

liefs

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Reacties

 1. Sandra Timmermans
  3 januari 2023 / 20:10

  Jammer dat je niet vermeld een prijs verhouding maar verders wel nieuwsgierig

  • Marisca
   Auteur
   4 januari 2023 / 06:56

   Ik snap wat je bedoelt, maar dat vond ik heel lastig, omdat Briters werkt met verschillende kortingen. Als ik nu op hun site kijk zie ik bijvoorbeeld 200 wasbeurten (dus 200 strips voor) €48,-. Dat is €0,24 per wasbeurt. Er is ook nog een kortingscode actief zag ik. Het is een beetje afhankelijk van waarmee je nu was of dat goedkoper is.

   • Sandra
    9 januari 2023 / 19:37

    Hallo Marisca,

    Ik heb er zojuist 400 besteld voor 56 euro op de site van Briters zelf..
    Vreemd dat het bij jou een paar dagen geleden zoveel duurder was..

    Misschien kun je omdat je de strips 14 dagen op proef hebt en terug kan sturen contact met hun opnemen hoe toch van de voordeligere aanbieding gebruik te kunnen maken?

    Groetjes Sandra

 2. 9 januari 2023 / 16:33

  Ik zag deze wastrips voorbij komen laatst. Ik was ook wel benieuwd. Dus goed om deze review te lezen.

 3. Priscilla
  5 februari 2023 / 20:27

  Mag ik vragen waar jij de wasparfum koopt? (En welke) ben nog even aan het zoeken. Zeker met sportwas vind ik het belangrijk dat het lekker ruikt.
  Groetjes!

 4. Natural
  8 februari 2023 / 17:47

  Bedankt voor het uitproberen! Ik vroeg mij altijd al af of het een duurzame hype was of dat het echt zou werken. Ik ga het dus zeker een keer proberen als ik het tegenkom.

 5. Ruth
  23 februari 2023 / 13:40

  Dank voor delen van je ervaring. Ik ben ook benieuwd hoe deze strips zijn voor witte was?