Home + Opvoeden | Een tiener in huis, dingen veranderen

Opvoeden | Een tiener in huis, dingen veranderen

Een tiener is huis is niet alleen een overgang in leeftijd, maar het lijkt wel alsof vanaf dat moment alles aan het veranderen is. Alsof iemand een deur open heeft gezet en er geen weg meer terug is. Althans, zo voelt dat hier het grootste gedeelte van de tijd wel. In de periode dat onze oudste 10 werd verhuisden we ook nog eens en dat heeft het gevoel wel versterkt. Hij is nu echt veel zelfstandiger dan voorheen. En dat niet alleen, er veranderen nog wel meer dingen…

Niet meer mee willen als we ergens heen gaan

Ik begin maar met degene die de meeste discussies oplevert. Onze tiener wil niet meer mee als we even naar de stad gaan. Hij wil buiten blijven spelen. Oké, hij heeft de huissleutel en een telefoon en we blijven niet lang weg, maar ik vond het een dingetje. Ik app hem tussendoor of alles goed gaat en krijg dan alleen ‘ja’ terug. Of als hij mij echt irritant vindt, dan krijg ik ‘ja ja’. Soms blijft hij hele middagen buiten en bel ik tussendoor even om te checken. Er wordt dan heel hard gezucht. En als hij mij belt heeft ‘ie meestal geld nodig om snoep te kopen. Op zulke momenten zucht ik heel hard 😉

Even terug naar het niet meer mee willen gaan. Hij vindt het niet altijd leuk meer en dat snap ik heel goed. Zeker wanneer we iets gaan doen wat eigenlijk leuker is voor Floris dan voor hem. Lastig, want nog niet alles is open. Als dat wel zo was had er een betere balans geweest.  Nu zijn we een beetje zoekende. Wanneer mag hij thuis blijven en wanneer moet hij gewoon mee. We hebben hem laatst 1,5 uur thuis gelaten toen wij de stad in gingen en dat ging prima. Ik vond het lastig, maar alles was goed gegaan en we hebben van tevoren duidelijke afspraken gemaakt. Had hij zich daar niet aan gehouden, dan gaat ‘ie de volgende keer gewoon weer mee naar de stad.

Kortom, we bekijken het per keer en situatie, maar het is begonnen!

Later naar bed

Ook zo één. Onze jongens zijn allebei erg vroeg wakker. 5.30 uur is normaal en aangezien ik ook wel een ochtendmens ben vind ik dat ook niet zo erg. Het maakt overigens niet uit hoe laat ze naar bed gaan. Als dat een keer écht laat is zijn ze alsnog tussen 6.00 en 6.30 uur wakker dus het maakt niets uit. Daarom willen we dat ze voldoende slaap krijgen en gaan ze op tijd naar bed. Dat was nooit een probleem, maar tieners willen niet op tijd naar bed.

We onderhandelen nu over bedtijden en als hij dan op mag blijven zitten we de hele avond met een tiener tussen ons op de bank die zijn koptelefoon op heeft en helemaal in een deuk ligt om Enzo Knol en ander YouTubers. Het is even wennen…

Andere interesses

Tot slot de andere interesses. LEGO is nog steeds leuk, maar lijkt wat minder interessant te worden. Tegenwoordig wil hij Knolpower truien, Lamborghini’s (het liefst een echte), wil hij gaan car spotten en worden er tig Tik Tok filmpjes opgenomen. Echt, er gaat een wereld voor ons open. Niet alleen zijn wereld wordt dus groter…

Herkennen jullie dit met een tiener in huis? Wat vonden jullie de grootste veranderingen in het begin?

liefs

 

 

 

ComputerComputer

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

  1. Charlotte
    22 mei 2021 / 08:00

    Heel herkenbaar, zo begon het bij ons ook. Retespannend dat alleen thuislaten of niet weten waar ze uithangen. Hier is t ook per situatie verschillend of hij mee moet of thuis mag blijven. En de laatste tijd vindt hij t ook wel weer leuk om mee te gaan.
    Het brugklas jaar zit er alweer bijna op. Een jaar waarin we beide gegroeid zijn in het loslaten. Zo ging hij van fietsen naar de basisschool, met de bus naar de grote stad. Een enorme spannende stap met nieuwe situaties en wellicht verleidingen! Maar hij is elke dag weer heelhuids thuisgekomen 🙂

    Maar als ik het zo lees is jullie tiener best een verstandige lieve jongen die niet in zeven sloten tegelijk loopt.

    En dat uitslapen…. dat hoort er volgens mij ook bij. Hier is de tiener inmiddels bijna een veertiener die altijd vroeg wakker was, maar dat is ook over.

  2. Elles
    22 mei 2021 / 08:25

    Heel herkenbaar Marisca, het is inderdaad wennen. Het loslaten is begonnen. Goede afspraken blijven maken helpt bij ons.
    Het leeftijdsverschil heeft voor-en nadelen. Per situatie de mogelijkheden bekijken. Inmiddels gaat onze oudste (19) helemaal haar eigen gang, en zijn wij met de jongste op pad. Ook de jongste (11) is begonnen met zich losweken van pap en mam…..

  3. Kirsten
    22 mei 2021 / 08:34

    Heel herkenbaar je verhaal van de tiener, korte antwoorden op de app, thuis blijven en het ‘vroeg’ naar bed moeten. Wij hebben nu ook discussies over tijdstip van buiten spelen in de avond met onze puber. Dus succes…. ?

  4. Chantal
    22 mei 2021 / 09:50

    Ik moest heel erg wennen aan het steeds later naar bed gaan. Maar nu geniet ik daar juist heel erg van. Mijn pubers zijn 14 en 17. We kijken echt een aantal programma’s en series samen. Heerlijk! Je kunt steeds beter overleggen. Maar ook de zelfstandigheid is fijn. Z e hebben andere hulp nodig. Niet meer zozeer in de verzorging maar met school, onzekerheden en vrienden.

  5. Ad
    23 mei 2021 / 21:27

    Het is een hele vent geworden met een eigen wil en mening.