Wij zitten thuis met een dilemma: onze jongste zoon wil graag alleen buiten spelen. Hij is 7 en dus snappen wij zijn wens volledig, maar aangezien zwemles hier wat langer duurt vinden we dat best een dingetje. Ook loopt er een drukke weg door onze wijk (zonder drempels en/of zebrapaden) waar lang niet iedereen rekening houdt met het feit dat we in zo’n kinderrijke wijk wonen. We willen hem vrijheid geven, maar zijn tegelijkertijd ook heel voorzichtig. In dit blog vertel ik je over hoe we hier nu mee omgaan.
Buiten spelen met een GPS horloge van JuniorCompass
Veel kinderen in Floris’ klas hebben een GPS horloge. Deze heeft Milan destijds ook gehad en hier waren we toen heel blij mee. Daarom zijn we begonnen met een GPS horloge voor Floris. Dit keer kozen we voor een horloge van JuniorCompass. Een bekend merk met een ruime keuze aan horloges. Van de GPS Watch classic tot de uitgebreidere GPS Watch Pro 2.0 die bijvoorbeeld ook waterdicht is. Fijn, want dat geeft de mogelijkheid om te kiezen wat bij jullie kind, de situatie én jullie budget past.
Het horloge van JuniorCompass mag naar school worden gedragen. Er mag uiteraard niet mee worden gebeld, maar voor de meeste kinderen is het inmiddels normaal een horloge te dragen, dus kijken ze er op school eigenlijk niet echt naar om. Zodra hij gaat spelen bij een klasgenoot is het fijn dat hij dat horloge draagt omdat we dan kunnen zien waar hij is. Daarnaast kan hij met het horloge bellen omdat er een simkaart met beltegoed op zit. Dat kan in geval van nood, in andere gevallen bellen wij hem.
Goed om te weten: hij draagt het horloge absoluut niet dagelijks en het is ook niet bedoeld om te controleren. We zien het als een manier om te kunnen zien waar hij is als dat nodig is en een manier om contact met hem te kunnen leggen zonder dat we hem een telefoon hoeven te geven. Ook is een horloge praktisch omdat deze niet zo makkelijk kwijtraakt.
Buiten spelen: wat mag wel en wat niet?
Geen zwemdiploma
Dan het buiten spelen zelf. Wat mag wel en wat niet? Omdat hij nog geen zwemdiploma heeft, mag hij nog niet de hele wijk door in tegenstelling tot sommige klasgenootjes. Voor jullie beeld: de wijk is nog niet zo groot en is behoorlijk overzichtelijk. Wat ook fijn is, is dat er overal wel bekenden wonen. We begrijpen goed dat andere kinderen daarom wat meer vrijheid hebben.
Toch vinden wij dat nog te spannend, omdat de wijk ook redelijk waterrijk is. We houden het dan ook beperkt tot de omliggende straten bij ons huis of bij klasgenootjes thuis. Dit stemmen we dan af met de ouders van dat klasgenootje. Gelukkig is daar altijd alle begrip voor.
Ondertussen hopen we dat de wens voor het buiten spelen een stimulans is tijdens de zwemlessen. Dit lijkt er vooralsnog wel op 😉
Drukke weg
Door onze wijk loopt een lange weg die je eigenlijk kan zien als de ader van de wijk. Omdat de weg lang is en er geen drempels en zebrapaden liggen, wordt er geregeld veel te hard gereden. Vaak wel 70 km. Veel ouders en de school hebben hier al aandacht voor gevraagd, maar voor de gemeente lijkt dit minder prioriteit te hebben. Daarnaast rijdt er ook nog heel veel bouwverkeer. Onze zoon is een dromer en tijdens het fietsen moeten we hem goed wijzen op de gevaren en het goed kijken tijdens het oversteken. We oefenen veel, maar hem nu de hele wijk door laten fietsen vinden we nog te gevaarlijk.
Soms vraag ik mij af of we niet te voorzichtig zijn, maar aan de andere kant hoeft het ook maar één keer mis te gaan. Er zijn al wat ongelukken gebeurd en voor zo ver ik weet bleef het gelukkig alleen bij blikschade. Toch heb ik het ook al een paar keer bijna mis zien gaan met kinderen, overigens ook bij onze zoon die overstak toen er een auto op hoge snelheid aan kwam zetten. Het scheelde niet veel.
Voorzichtig, maar met veel oefenen, uitleggen en een hulpmiddels zoals het GPS horloge, komen we er wel en hoop ik dat hij daarna alleen maar leuke dingen kan doen met vriendjes.
Hoe pakken jullie dit aan?