Home + Opvoeden | Afwisselen met broodbeleg, zo doen wij dat!

Opvoeden | Afwisselen met broodbeleg, zo doen wij dat!

Afwisselen met broodbeleg zodat de kinderen voldoende gezond broodbeleg binnen krijgen, is nog weleens een struggle. Het liefst krijgen ze iedere dag ladingen hagelslag op hun brood, maar dat kan natuurlijk niet. Als ik dan uitleg waarom dat niet kan, vindt de oudste dat voornamelijk stom en de jongste begrijpt er nog helemaal niets van. Om te vermijden dat we iedere ochtend dezelfde vraag krijgen (en dus regelmatig dezelfde discussie voeren) pakken we het als volgt aan:

We nemen iedere ochtend echt de tijd voor ons ontbijt. De ochtendspits is altijd druk, maar ik wil niet gehaast eten met de jongens. Ontbijten duurt bij ons zeker een half uur en de avond van tevoren zetten we alles al klaar op het aanrecht. Als het tijd is om te ontbijten vraag ik aan de jongens waar ze trek in hebben en maak ik het negen van de tien keer klaar. Kan onze oudste prima zelf, maar ik vind het gezellig en ergens ook wel makkelijk, want ik heb daarna geen tijd om kruimels van de grond te halen bijvoorbeeld.

Zoet beleg vs. hartig beleg

Op woensdag en in het weekend hebben we wel meer tijd, op die dagen mogen de jongens bijvoorbeeld hagelslag op hun brood. Op zondag bakken we ook nog eens broodjes en koken we eitjes. Dat zijn de dagen waarop we dus uitgebreider ontbijten. De overige vier dagen is het veelal hartig beleg wat de klok slaat, maar de jongens mogen dan wel kiezen wat ze daarvan op hun brood willen hebben.

In het begin vond ik dat nog lastig. Zo las ik op een gegeven moment dat smeerworst veel vitamine A bevat, maar Floris vond dat al vroeg heel erg lekker. Sterker nog, dat at hij het beste, maar hij was nog zo klein. Dit wisselden we dan maar af met boterhamworst (ook zo’n favoriet), kaas, appelstroop en pindakaas. Dit hebben we overigens altijd in huis. Pindakaas kopen staat, net als een bezoekje aan de kaasboer, daarom vaak op onze to do list haha.

Variëren is belangrijk

Ik zou willen dat ik kinderen had die alles moeiteloos eten, maar dat is helaas niet waar. Toch is er voldoende keuze in broodbeleg en ik vind het vooral belangrijk te variëren. Dat geldt overigens ook voor wit en bruin brood. Hier is de regel: doordeweeks bruin brood en in het weekend wit. Dat laatste wordt nog weleens afgewisseld met een krentenbol.

Tot slot is er één ding dat wel vast staat. Ik wil steevast een kop thee met honing bij mijn ontbijt en voor de jongens schenk ik iedere ochtend een glas verse sap in.

Het kan misschien beter, maar ik denk dat we zo een aardige balans hebben gevonden. Wat zijn jullie regels met betrekking tot ontbijten en broodbeleg? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Jaya
    26 april 2021 / 08:46

    Wij kopen ook broodbeleg als hummus en maken ook guacamole. We hebben ook pindakaas, kaas, philedelphia en andere broodbeleg in huis.