Home + Nieuwe gezinsauto nodig? Dit zijn de voordelen van een occasion!

Nieuwe gezinsauto nodig? Dit zijn de voordelen van een occasion!

Opeens is het moment daar: jullie hebben een nieuwe gezinsauto nodig. Een auto waarmee jullie weer heel wat jaren veilige kilometers kunnen rijden. Wij hebben dit al een paar keer meegemaakt en zijn ook al een paar keer de mist in gegaan. Daarom schrijf ik een tweeluik over het kopen van een occasion. In dit eerste deel gaat het over de voordelen van een occasion ten opzichte van een nieuwe auto. In het tweede deel van dit tweeluik deel ik onze tips wanneer je een occasion wil kopen. Kortom, twee nuttige blogs over een flinke aanschaf voor jullie gezin. Lees je mee?

Oké, de knoop is doorgehakt: jullie hebben een nieuwe auto nodig. Maar waar begin je? Begin eerst eens met het maken van een keuze. Gaan jullie voor een nieuwe auto of gaan jullie voor een occasion? Wij zijn altijd voor een occasion gegaan, simpelweg vanwege de kosten. Niet alleen voor de auto zelf, maar ook de kosten die je daarna betaalt. Een paar jaar geleden waren het echt oudere auto’s, maar drie jaar geleden kochten we een gezinsauto van een paar jaar oud en het jaar erop ruilden we die in voor een auto van toen drie jaar oud. Inmiddels is deze auto vijf jaar oud en het is onze beste aankoop ooit tot nu toe. Even afkloppen, want hij moet binnenkort voor het eerst voor de APK, haha. Maar ik ben nog iedere dag heel erg blij met deze auto.

Goedkopere aanschaf en je schrijft minder af

Onze gezinsauto hebben we zonder financiering gekocht. Een flinke aanschaf, maar nog altijd een stuk goedkoper dan een gloednieuwe auto. Sterker nog, nieuw kosten deze auto’s bijna twee keer zoveel. Dat is toch eigenlijk bizar? Een paar jaar later is er zoveel afgeschreven, maar kan de auto nog jaren mee en is hij vaak nog steeds net zo mooi. Dat is dan toch ontzettend zonde?

Ik las laatst dat veel mensen een auto zien als een investering, maar dat is het juist niet. Als jij een nieuwe auto koopt, dan schrijft deze in no time flink geld af. Tenzij je een collectors item koopt, wordt jullie gezinsauto echt niet meer waard. Als je daar goed over nadenkt, dan is een nieuwe auto niet altijd de beste keuze. Zeker niet in deze dure tijden.

Ruimere keuze binnen budget

Vorig jaar veranderde Patrick van baan. Bij zijn vorige werkgever had hij een auto van de zaak en die moest hij natuurlijk inleveren. Omdat ik onze gezinsauto ook regelmatig nodig heb, hadden we dus een tweede auto nodig. Gewoon een leuk, klein autootje. We bepaalden een budget, in ons geval €5000,- voor deze auto en er was ontzettend veel keuze. Gewoon Googelen op het merk en model welke jij graag zou willen. Bijvoorbeeld: Peugeot 2008 kopen. Vervolgens zie je een enorm aanbod en kun je het kaf van het koren scheiden.

Verdiep je van tevoren wel goed in wat je wil. In het geval van de Peugeot 2008 kies je voor een compacte SUV, met toch veel ruimte wanneer jullie bijvoorbeeld een weekend weg willen met het gezin. Een degelijke en toch sportieve auto. Bedenk wat voor jullie belangrijk is en combineer dat met wat jullie uit willen en kunnen geven aan een auto.

In ons geval was de tweede auto geen gezinsauto, maar juist alleen bedoeld om Patrick van en naar het werk te brengen. Toevallig ook een Peugeot die vorige maand voor de APK moest. Dat heeft ons maar €50,- gekost en dat voor een auto uit 2009, zo zie je maar!

Lagere kosten wat betreft verzekering

De gezinsauto is een stuk nieuwer en zwaarder dus duurder wat betreft autoverzekering en wegenbelasting. De Peugeot is ouder en daarom een stuk goedkoper wat betreft verzekering. Voor deze auto betalen we ongeveer €30,- per maand aan verzekering. Onze nieuwere, gezinsauto kost rond de €60,- per maand. Zo zie je maar dat een nieuwere auto meteen een stuk meer kost per maand. Het is aan jullie om die afweging te maken, maar het is zeker een voordeel van een occasion.

Vlekken en lichte schade zijn iets minder vervelend

Kinderen maken vlekken in de auto, ook al zitten ze in een autostoel en een tijdje terug gooide Floris de deur open van de gezinsauto. Je raadt het misschien al, de deur knalde zo tegen het hekje van de oprit aan. Gevolg: toch wel wat schade aan het huis. Ik baalde hier zo van. Laat staan als dit het geval zou zijn bij een gloednieuwe auto. Je hoopt er natuurlijk nooit op, maar vlekjes en lichte schade is minder vervelend dan bij een nieuwe auto.

Kortom, kijken naar een occasion loont echt de moeite als je op zoek gaat naar een nieuwe auto. Zouden jullie voor een nieuwe auto gaan of gaan jullie ook liever voor occasion? Zo ja, wat gaf voor jullie de doorslag? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *