Home + Review | CYBEX Sirona Z i-Size autostoel voor Floris!

Review | CYBEX Sirona Z i-Size autostoel voor Floris!

Floris was de Maxi-Cosi al heel snel zat. Hij was zo’n 9 maanden oud toen hij ging huilen als hij erin moest en we konden aan hem zien dat hij er niet comfortabel  meer in zat. Hier baalden we stiekem best van, want wat was het alternatief? We gingen op zoek naar een goede autostoel waar hij op zijn leeftijd al in mocht, maar dat bleek niet zo gemakkelijk te zijn als we dachten. We kregen verschillende adviezen en uiteindelijk kochten we er één. Een fijne autostoel, maar in onze auto bleek deze toch niet zo praktisch te zijn. Ook hier baalden we flink van, want een goede autostoel is behoorlijk prijzig. We besloten deze daarom gewoon te houden totdat we kennis maakten met de nieuwe autostoel van Cybex; de Sirona Z i-Size. Deze voldoet aan alle nieuwe veiligheidsnormen. We hebben deze nu een aantal maanden uitgebreid getest en dit zijn onze bevindingen!

Wat je moet weten over autostoeltjes

Vanaf de geboorte heb je al een autostoeltje nodig voor je kindje, dit is verplicht totdat je kind 135 centimeter is. Nu merkte ik aan mijzelf dat ik alles wist van de Maxi-Cosi, maar toen we voor de nieuwe autostoel gingen, ging er echt een wereld voor mij open. Ik had geen idee wat de nieuwe veiligheidsnormen inhielden, maar wist bijvoorbeeld ook niet tot wanneer je baby achterwaarts vervoerd moet worden. Toen Milan een autostoel kreeg waren er nog andere veiligheidsnormen van toepassing. Daarom zet ik de huidige voor jullie op een rijtje en geef ik wat extra informatie over de nieuwe veiligheidsnormen;

 • Kinderen tot een lengte van 135 cm moeten worden vervoerd in een goedgekeurd autostoeltje.
 • Er zijn twee Europese keurmerken: de nieuwe i-Size goedkeuring (ECE-R129) of de ‘oudere’ ECE-R44 norm. Het Cybex stoeltje heeft de nieuwe i-Size goedkeuring.
 • Zitverhogers zonder rugleuning (daar zit Milan nu op) mogen sinds 2017 gebruikt worden voor kinderen die groter zijn dan 125 cm en zwaarder zijn van 22 kilo.
 • i-Size is de nieuwe Europese norm en vervangt uiteindelijk de ECE-R44 norm. Dit wordt stapsgewijs doorgevoerd.
 • Volgens de nieuwe i-Size norm moeten kinderen tot 15 minimaal 15 maanden achterwaarts worden vervoerd in een stoeltje met Isofix bevestiging. Zo zijn ze veel beter beschermt wanneer er een aanrijding plaatsvindt.

Wij hebben overigens een aanrijding meegemaakt toen ik zwanger was van Floris. Dit was binnen de bebouwde kom, maar onze auto was total loss en Milan en ik hebben een flinke klap gemaakt. Sindsdien weten we dat een aanrijding met “maar” 50 kilometer per uur echt heel heftig is. Goede bescherming is daarom écht belangrijk.

 • Vanaf 2019 mogen er alleen nog maar stoeltjes met Isofix bevestiging worden verkocht. Als je een ouder stoeltje hebt die met een gordel wordt is bevestigd mag je deze nog wel gebruiken, maar het wordt wel afgeraden.
 • Het nieuwe i-Size keurmerk deelt autostoeltjes in naar lichaamslengte en leeftijd. Dat maakt het veel overzichtelijker.

Hieronder vind je twee illustraties met daarin de tabel met de nieuwe indeling. Deze kun je opslaan op je telefoon wanneer je een nieuwe autostoel gaat kopen. Ook als je even niet meer weet hoe het zat met de regels, kun je deze erbij pakken. Wel zo handig!

In deze illustraties, die ik speciaal voor Mamablogger heb laten maken, zie je ons Cybex stoeltje. Hier ga ik je nu alles over vertellen.

Eigenschappen Cybex Sirona Z i-Size autostoel

Uiterlijk
Toen we de Cybex autostoel kregen viel de vorm mij meteen op. Dat zie je ook heel goed op de illustraties. De ronde vormen maken het dat het stoeltje mooi staat in de auto, veel mannen vinden dat ook belangrijk 😉 Voor mij zijn de ronde vormen heel praktisch, want daardoor kan ik overal goed bij wanneer ik Floris erin zet en vast maak. Ik ben niet zo groot, dus als ik over een hoekige stoel moet hangen is dat niet fijn.

De kleur is ook heel erg mooi. De stof is weliswaar licht, maar je ziet er weinig op. Het gemêleerde stuk geeft de stoel een luxe uitstraling. Verder zijn de kleuren tijdloos wat handig kan zijn wanneer je ooit een andere auto koopt. Uiterlijk is niet het belangrijkste bij het uitkiezen van een autostoel, maar je moet er nog wel wat jaartjes mee doen.

Veiligheid
Ik vind Floris heel stevig en stabiel in de autostoel zitten. Vooral zijn hoofd is heel goed beschermt. De autostoel staat heel stabiel in de auto. Op de website van de Consumentenbond las ik iets over de gordelloop. Ook deze is belangrijk en heel goed bij de Cybex Sirona Z i-Size. De stoel is uitgerust met Energy Reduction Technology (ER-Tech). Dit houdt in dat bij een botsing de kracht op de nek van het kind met 20% wordt gereduceerd.

Gebruik
De autostoel kan 360 graden draaien. Dat is ideaal! Zeker wanneer je kind nog achterwaarts vervoerd moet worden. Je draait de stoel naar de autodeur toe. Zet je kindje erin en zet hem stevig vast. Daarna draai je de stoel heel eenvoudig totdat hij vastklikt. Je weet dus altijd zeker of het stoeltje goed zit.

Dat brengt mij op het volgende. Het stoeltje is bevestigd met Isofix en staat op een base. De stang hiervan staat vast op de grond van de auto. Om er zeker van te zijn dat deze goed staat kun je dat controleren met de markeringen op de stang. Staan deze op groen, dan staat hij stabiel.

Veel ouders vinden het lastig hun kind vast te maken met de gordels. Ze werken niet altijd mee en het strakker zetten en/of losser maken van de gordels levert vaak heel wat irritaties op. Dat is bij deze auto zeker niet het geval! Je klikt je kind moeiteloos vast en je hoeft ook geen moeite te doen om de gordels losser te maken. Zelf maak ik de gordels meteen losser als ik Floris uit de stoel haal. Als ik heb er daarna weer in zet, klik ik hem eerst vast en trek ik vervolgens de gordels strak.

Het stoeltje groeit met je kind mee. Er zijn zelfs 12 posities bij het hoofd zodat deze altijd goed beschermt is tijdens tijdens een autorit.

De stoel heeft verstelbare zitposities; 5 posities bij achterwaarts, 3 bij voorwaarts. Handig bij een lange rit zodat je kindje lekker kan slapen.

De bekleding is afneembaar en kan in de was.

Tot slot is het autostoeltje heel eenvoudig te monteren en zat hij in no time vast.

Onze conclusie

Ik vertelde in de intro al dat we de autostoel eerst een aantal maanden hebben getest voordat we er een goede review over konden schrijven. Wij hebben er inmiddels heel wat kilometers op zitten en kunnen met in alle eerlijk zeggen dat dit een heerlijke autostoel is. Niet alleen voor ons wat betreft gebruiksgemak, maar zeker ook voor Floris die het nu weer heerlijk vindt om auto te rijden. We hebben er ook wat lange autoritten op zitten en ook dan zit en ligt hij heerlijk in deze Cybex autostoel. Hij is vrolijk als we hem erin zetten, kan lekker naar buiten kijken en hebben nog geen enkele keer de indruk gekregen dat hij er niet comfortabel in zit. Kortom, wij bevelen deze autostoel van harte aan!

Ik hoop dat ik met deze uitgebreide review en de illustraties (vergeet ze niet op te slaan!) het wat makkelijker voor je heb kunnen maken.

Wat vinden jullie belangrijk in een autostoel?

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Nathalie
  2 maart 2019 / 16:18

  Aan de foto’s te zien gebruiken jullie de stoel voorwaarts? Mag ik uit nieuwsgierigheid vragen waarom niet meer achterwaarts? Jullie zoontje is toch nog best jong?

  • 2 maart 2019 / 16:24

   Goed opgemerkt! Klopt, Floris is inmiddels 16 maanden, bijna 17 maanden, en mag voorwaarts rijden 🙂

 2. Nathalie
  20 april 2023 / 16:22

  Wij hebben deze stoel ook, maar vinden het erg lastig om de stoel te draaien omdat die schuifknop helemaal onder de stoel zit. Op de foto’s van jou zie ik dit ook. Gaat dat bij jullie ook zo lastig of heb je daar iets op bedacht?