Home + Nieuwbouwhuis | Van deurmat tot verf: kleine klussen en budgetten

Nieuwbouwhuis | Van deurmat tot verf: kleine klussen en budgetten

De titel van dit artikel is ‘Van deurmat tot verf: kleine klussen en budgetten’. We zitten nu in de fase waarin we gaan nadenken over de kleine zaken voor ons nieuwe huis. Afgelopen zomer hoorden we dat we toch waren ingeloot op een nieuwbouwproject nadat we zo’n zes weken eerder waren uitgeloot. Daarna stap je in een soort rijdende trein en er is inmiddels een hoop gebeurd. Hoewel de bouw pas start in mei, hebben we alle grote knopen al doorgehakt. De keuken is gekozen, net als de tegels, het sanitair en de vloer. We weten zelfs al waar de loze leidingen komen en hebben ingetekend waar we de lichtpunten wilden verleggen. Een gek idee, want ondertussen staat er nog niets. En nu dit is geregeld, gaan we al nadenken over de kleine dingen: van deurmat tot verf en hoe bepaal je een budget voor deze kleine klussen?

Van deurmat tot verf

Er ontstaat inmiddels wat ruimte in mijn hoofd voor de kleinere dingen. Welke kleuren willen we op de muren, willen we kasten in de gang (past dat überhaupt?) en in december kregen we een lichtadvies waarna we meteen naar lampen hebben gekeken. Oh, ik vergeet nog dat we ook al hebben gekeken naar een nieuwe bank. Dit soort kleine dingen vind ik momenteel het leukst. Misschien wel omdat dat meer tastbaar is. We kunnen winkels in, stoffen voelen en op een bank zitten. Dat maakt het echt.

De kleuren verf die we mooi vinden, sla ik op en we kijken naar praktische dingen. Bijvoorbeeld een kast in kast. Dat is een soort voorzetkast in de meterkast. Hier zouden we bijvoorbeeld extra schoenen in kwijt kunnen. Nu staat een deel netjes in het kastje onder de kapstok, maar veel schoenen staan ook los op deurmat (lang leve een puber in huis). Ik vind dat heel rommelig en daar hou ik niet zo van. De gang is namelijk vrij smal, veel opbergruimte is dan wel een must. Dat oogt in ieder geval een stuk rustiger.

We zijn sowieso wel bezig met de gang. We willen namelijk een stalen deur naar de woonkamer (lekker origineel, haha). Daarom willen we de gang zoveel mogelijk laten aansluiten bij de woonkamer. Zoals ik al zei willen we daarom zoveel mogelijk opbergruimte. Anders kijk je constant tegen jassen en schoenen aan. Een mooi behang of toch van die houten panelen. Of kiezen we voor dichte kasten om onze jassen in te hangen? Zelfs de deurmat is nu belangrijk, want kiezen we voor een gewone deurmat (al dan niet met een toffe print) of voor een schoonloopmat? Het lijken onbenullige keuzes, maar ik vind het leuk om daarmee bezig te zijn in plaats van met alle praktische, financiële zaken.

 

Budgetteren voor ons nieuwe huis

Ik moet zeggen dat ik die praktische kant van het kopen van nieuwbouw heel erg heb onderschat. Wat dat betreft ben ik best naïef geweest. Misschien was dat juist goed, want ik weet niet of ik dit anders had aangedurfd. Nu zijn we in die rijdende trein gestapt en leren we steeds meer. Binnenkort vertel ik iets meer over de kosten die we tegemoet gaan zien. Budgetteren deden we al, maar nu hebben we een concreet doel: ons nieuwe huis. Dat doel hebben we onderverdeeld in potjes: voor de tegels, het sanitair, de vloer, het meerwerk en de keuken.

Sparen voor kleine klussen

Ondertussen sparen we ook voor de kleine klussen en de ritjes naar de bouwmarkt die er ongetwijfeld gaan komen. Zo kopen we nu geregeld een bon van de Karwei. Die sparen we op voor straks. Maar we sparen ook in onze 1,5K binder. Iedere maand een bedrag, gedurende de 1o maanden. Zit de binder vol (in een digitale pot dan), dan zit er €1650,- in. Dat bedrag houden we apart voor verf, kwasten etc. Hiermee verwachten we een heel eind te komen.

Sparen voor ons interieur

Veel van onze meubels zijn nieuw en hebben we gekocht toen we hier drie jaar geleden kwamen wonen. Dat hebben we destijds bewust gedaan. Ook heeft Floris onlangs een nieuwe kamer gekregen en hebben wij een nieuw bed gekocht. Zo kunnen we de kosten spreiden en zorgen we ervoor dat alles bij elkaar past. Wel hebben we wat wensen. Zo willen we dus de gang aanpakken, maar we willen ook graag een nieuwe bank, eetkamerstoelen en nieuwe verlichting.

Al met al zullen die kosten dus best meevallen als je het vergelijkt met de kosten voor de vloer, het tegelwerk etc., maar we houden er wel rekening mee.

Hoe we dit allemaal gaan doen, wordt nog best een uitdaging. Iedere euro is er letterlijk één. We doen ons best en die deurmat zal er vast wel komen, haha.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Petra
  31 januari 2024 / 16:29

  Ook al eens gekeken naar een houten deur naar de gang, met dezelfde look als een stalen deur? Alleen dan vele malen goedkoper?

  • Marisca
   Auteur
   31 januari 2024 / 16:43

   Hoi,

   Nee, ik wist niet dat dat bestaat. Is dan hetgeen wat normaal zwart staal is, dan zwart hout? Ik ga het eens uitzoeken, dank voor de tip!