Home + Een nieuwbouwhuis kopen? #3 | De verkoop gaat van start…

Een nieuwbouwhuis kopen? #3 | De verkoop gaat van start…

Wij proberen een nieuwbouwhuis te kopen! Dat is voor ons een heel nieuw traject. Het tweede deel van gisteren eindigde met het vullen van onze wensenlijst op de website van de projectontwikkelaar. Daarna moesten we wachten tot de woningen in de verkoop gingen. Hoe dat verliep en of we werden ingeloot lees je in dit derde deel.

Zaterdag 10 juni 2023

We kunnen het niet laten even een kijkje te nemen bij de bouwgrond. Het project waar wij ons voor hebben ingeschreven, wordt gebouwd bij de boompjes die je daar ziet. Zou hier ons toekomstige huis staan?

Maandag 12 juni 2023

Vanavond gaan Pat en ik zitten om onze definitieve top 5 vast te stellen. We hadden vooraf 13 woningen op onze wensenlijst gezet en moeten dit terugbrengen naar vijf. Uiteindelijk kiezen we voor vijf woningen die onder de grens liggen van wat we kunnen lenen. Dat voelt fijner, want we durven het niet aan veel hoger te gaan zitten en te gaan voor de duurdere huizen. We kunnen zien hoeveel mensen deze ook op hun wensenlijst hebben gezet en dat zijn er aardig wat.

Dinsdag 20 juni 2023

We krijgen vandaag de mail waarin staat wanneer de huizen in de verkoop gaan en we onze definitieve top 5 aan kunnen geven. Op dinsdag 4 juli om 15.00 uur gaan ze in de verkoop. Deze datum gaat meteen met grote letters in de agenda! Op 13 juli sluit de termijn en als het goed is horen we dan 14 juli of we ingeloot zijn. Dat wordt aftellen naar 4 juli.

Verder heb ik de afgelopen dagen heel wat vragen bedacht en opgeschreven over dit proces. Mochten we ingeloot worden, dan willen we in ieder geval deze vragen nog even stellen. Zo kunnen we ze niet vergeten en zijn ze uit mijn hoofd, want er speelt momenteel veel en ik heb soms het idee te verdrinken in wat ik allemaal moet en waar ik allemaal aan moet denken, niet alleen wat betreft een eventueel nieuw huis hoor. En voor ons is dit ook nieuw. Een bestaand huis kopen kennen we wel, dit is echt heel anders…

Vrijdag 23 juni 2023

Nog meer informatie! Vandaag krijgen we te horen wat het kost aan meerwerk als we een aanbouw willen. Voor 0,9 meter betaal je €16.000,- en voor 1,8 meter €19,500,- Dat is natuurlijk heel slim, want voor dat beetje extra is het gunstiger de langere aanbouw te kiezen. Toch willen we de aanbouw wel als dat kan, want als de buren het wel doen en wij niet, wordt het bij ons binnen een stuk donkerder en de aanbouw mag een stukje over de erfgrens heen worden gebouwd.

Als wij dan over een paar jaar besluiten toch een aanbouw te willen, is dat niet alleen vele malen duurder (ik hoor om mij heen bedragen van €65.000,-!), maar dan krijgen we binnen ook een kleine inspringing. Tenminste, dat heb ik altijd begrepen en dat willen we ook niet. En als we Bob Sikkes (Kopen zonder Kijken) moeten geloven, dan draait het altijd om de vierkante meters. Het zou dus gunstig zijn, maar jeetje jongens, wat een geld!

Dinsdag 27 juni 2023

Nog een week en dan gaan de huizen in de verkoop, spannend! Al moet ik zeggen dat ik heel sterk het gevoel hebben dat we wel ingeloot worden. Opeens is dat gevoel dus heel sterk. Eng om hardop te zeggen, maar ik ben er echt van overtuigd. Tenminste, nog wel…

Dinsdag 4 juli 2023

’s Morgens vroeg

Wat een nacht hebben we achter de rug. Milan is ziek geworden en dat terwijl hij vandaag zijn afscheidsavond heeft op school. We keken eigenlijk heel erg uit naar deze dag: mooi weer, lekker werken, de huizen gaan vandaag in de verkoop en dan vanavond naar school. Het loopt even anders, maar het is zoals het is. Ik heb Milan ziek gemeld en we doen er alles aan om vanavond alsnog naar school te kunnen voor de eindfilm. Ondertussen heb ik onze top 5 in het portaal van de projectontwikkelaar gezet en de financiële stukken gedownload.

Ik zag dat er inmiddels meer dan 30 geïnteresseerden zijn in de woningen waar wij ook interesse in hebben. Ik ben iets minder optimistisch dan vorige week over de toewijzing, maar we gaan er gewoon voor.

’s Middags 

De huizen zijn in de verkoop! Ik zet onze top 5 definitief vast in het portaal en we krijgen een bevestiging per mail. Nu begint het wachten. 13 juli sluit om 15.00 uur de verkoop en dan horen we de 14e of we zijn ingeloot. Ach, die 10 dagen vliegen zo voorbij.

Zondag 9 juli 2023

Kleine weddenschap wat betreft de toewijzing van de bouwnummers:

 • Pat denkt dat we bouwnummer 7 toegewezen krijgen (net als mijn moeder trouwens)
 • Milan denkt nummer 10
 • Ik denk nummer 2

We gaan het zien, want misschien lopen we wel heel erg op de zaken vooruit. Dat zal ook vast wel…

Maandag 10 juli 2023

De hypotheekrentes gaan deze week weer stijgen als gevolg van de aanhoudende inflatie. Dat is wel even balen. Zeker omdat ik het allemaal al zo spannend vind wat betreft geld. Het gaat om zoveel geld en flinke dubbele lasten die niet misselijk zijn. We houden het nieuws in de gaten, maar de twijfel slaat ook toe. Mijn gevoel gaat alle kanten op terwijl we eigenlijk nog precies niks weten. Doen we er wel goed aan, de maandlasten zullen flink stijgen, durven we dat aan, wat nu als onze buren niet leuk zijn etc. Het blijft altijd een gok, dat weet ik rationeel gezien wel, maar toch…

Donderdag 13 juli 2023

De verkoop is gesloten! Morgenmiddag om 15.00 uur weten we meer, want ik hoor van veel mensen dat je vrijwel meteen een mail krijgt of je bent ingeloot of niet. Het aftellen is nu echt begonnen…

Vrijdag 14 juli 2023

Er wordt letterlijk afgeteld op de website en op het werk leeft iedereen mee. Meteen na het aftellen volgt het verlossende woord, maar deze is voor ons niet positief: we zijn niet ingeloot… Dat zag ik echt niet aankomen en de teleurstelling is enorm groot. Ik kan wel huilen en baal zo enorm. Maar ik zit op mijn werk en moet gewoon nog even door. Ondertussen ben ik tijdens de lunchpauze ook al gebeld door de bank bij wie we de financiële check hebben gedaan. Ook hij is benieuwd naar de afloop en ik bel hem na de uitslag terug. Jeetje, wat is dit balen. Van tevoren zeiden we nog dat als we niet ingeloot zouden worden, het vast een reden zou hebben, maar zo voelt het nu toch niet…

Uiteindelijk besluiten we nog een kans te wagen voor een duurdere woning die nog wel binnen budget valt, en deze krijgen we binnen 10 minuten toegewezen. Maar toch voelt het niet goed en als we deze optie bevestigen, staan we niet meer op de reservelijst voor de woningen die we het liefst willen. Het is een lastige beslissing, maar we bevestigen de optie toch niet en willen op de reservelijst blijven staan voor de andere woningen. Een grote gok en de kans is heel klein dat we alsnog een woning krijgen, maar als het voor ons bestemd is, geloven we op een goede afloop. In ieder geval zit een nieuwbouwhuis er voor ons voorlopig niet in.

En door!

Stilzitten en achterover leunen is niets voor ons dus we schrijven ons meteen in voor een ander project en mailen onze verhuurder of er wellicht mogelijkheden zijn om dit huis te kopen. Nee hebben we, ja kunnen we krijgen. Inmiddels weten we dat de verhuurder niet gaat verkopen, ook niet binnen afzienbare tijd.

We wonen hier met veel plezier en het is ook niet zo dat we hier weg moeten, maar dit was voor ons altijd al een tijdelijke woning omdat ons vorige huis te klein werd. We verkochten deze in coronatijd omdat we niet wisten wat de economie daarna zou gaan doen. Ook was dit voor ons een goede gelegenheid de wijk te leren kennen en uit te zoeken of we hier wilden blijven wonen en zo ja, waar. We willen hier graag blijven en als de kans zich voordoet dit huis te kunnen kopen, zou dat helemaal mooi zijn natuurlijk.

Ondertussen staan we natuurlijk nog op de reservelijst voor deze woningen. Het blijft alleen een gok, omdat we niet weten of je nummer 2 of nummer 25 bent. We hebben geen idee wat onze kansen zijn, maar het hebben van een paar mogelijke opties, geeft rust.

Vrijdag 18 augustus 2023

Tijdens een kop koffie op het werk vraagt een collega hoe het eigenlijk is afgelopen met het huis. Ik vertel dat we zijn uitgeloot en we behoorlijk teleurgesteld waren. Dat wanneer we langs de bouwgrond rijden, we toch wel even balen. Met een aantal collega’s hebben we het over de huizenmarkt en de hoge huizenprijzen. Wat ik op dat moment niet kon vermoeden was dat we een paar uur later een mailtje krijgen waarin staat dat we alsnog een optie hebben op een woning! Ik heb geen idee wat ons overkomt en bel meteen Patrick. We hebben een huis!

Natuurlijk bevestigen we de optie en we willen zo snel mogelijk een afspraak met de makelaar plannen. Ik heb geen idee waar we aan beginnen en vind het nog steeds heel spannend, maar we gaan het stap voor stap bekijken. We gaan het meemaken…

En nu?

Hiermee sluit ik dit derde deel af. De volgende stap zal zijn dat we richting de makelaar moeten voor verdere informatie. Ook moeten we contact opnemen met de bank. Oh jongens, waar beginnen we aan? Ik houd jullie op de hoogte!

Lees ook de andere delen over het kopen van een nieuwbouwhuis:

 

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Petra Pelkmans
  13 oktober 2023 / 06:43

  Wat ontzettend fijn dat jullie alsnog zijn ingeloot!
  Ben zo benieuwd naar het vervolg…
  Zo te zien is het wel projectbouw, maar heb je dus genoeg opties voor meerwerk.
  Heel veel succes!

  • Marisca
   Auteur
   13 oktober 2023 / 07:05

   Jaaaa, dat zagen we echt niet meer aankomen. Heel blij mee. Het is inderdaad projectbouw met veel opties voor meerwerk. Wij gaan voor een aanbouw, een trappenkast en een extra slaapkamer op de tweede etage. En dan nog kleine dingen als zwarte kozijnen, een buitenkraan etc. We gaan het meemaken de komende tijd. Dankjewel!