Home + Money Issues | Zo doen wij onze administratie

Money Issues | Zo doen wij onze administratie

Wie regelt bij jullie de administratie? Bij de meeste stellen is het zo dat één van de twee dit doet en dat is bij ons niet anders, dat doe ik. Het is natuurlijk niet zo dat Patrick niet weet wat er in en uit gaat, maar als je tot op de cent nauwkeurig iets wil weten, moet je toch echt bij mij zijn, want dat zit precies is mijn hoofd.

Ik ben iemand die iedere maand een overzicht wil hebben van wat er in en uit gaat en wat er onderaan de streep overblijft. Als ik dat niet zou doen word ik onrustig. Ik zal dan ook nooit begrijpen dat er mensen zijn die het niet zo interesseert of die de post niet openmaken wanneer er problemen zijn. Je kunt een envelop toch niet ongeopend in een laatje leggen? Je weet dan alsnog dat het er is?! Maar goed, weer even on topic, iedere maand maak ik dus een overzicht. Vandaag vertel ik je hoe ik dat iedere maand doe.

Kasboek

Het begint bij een kasboek. Geen excel sheet of wat dan ook, maar lekker old school met een kasboek, een pen, een rekenmachine, de administratiemap én mijn telefoon voor de bankieren apps (oké, iets minder old school).

Ik open de apps, bekijk het huidige saldo van onze rekeningen en schrijf die op. Vervolgens tel ik daar de overige inkomsten (salaris etc.) bij op. Dit is het leuke gedeelte, want wat staat zo’n bedrag leuk! Konden we dat maar gewoon uitgeven aan leuke dingen 😉

Dan begint het minder leuke gedeelte, want dat bedrag zal alleen maar slinken. Het wordt als het ware één lange rekensom: totaalbedrag – hypotheken = €……………. – ziektekosten = €…………………….. –  gemeentelijk belastingen = €…………………….. – boodschappen = €…………………. – rekeningen = €………………… etc. Zo reken ik iedere keer het bedrag uit (anders maak je snel rekenfouten) en onderaan de streep blijft er een veel lager bedrag over 😉

De administratiemap

Tot zover het overzicht. Hoewel er veel dingen automatisch worden geïncasseerd, zijn er ook rekeningen die per post binnen komen. Die maak ik vervolgens meteen over. Die liggen niet los, maar zitten in de adminstratiemap. Hierin zitten plastic hoesjes waarin ik dus de rekeningen doe, overzichten in bewaar etc. Die map kunnen we allebei altijd pakken en bijwerken.

Waarom op papier?

Gek eigenlijk, voor iemand die de hele dag van alles digitaal doet, en zelfs als functie ‘medewerker digitale communicatie’ heeft, doe ik dit het liefst op papier. Ik vind het fijn om met markeerstiften te kunnen werken, weg te kunnen strepen wanneer er iets betaald is en stel dat de computer crasht, dan kan ik nergens bij. Alleen van dat idee word ik al onrustig. Daar vind ik het fijn dit op papier te hebben.

Verder gaat alles bij ons op de “grote hoop” en hebben we geen aparte spaarrekeningen of iets dergelijks. We hebben er één en één voor Milan.

Ik vind het altijd interessant om te lezen hoe het bij een ander gaat, dus hoe houden jullie de administratie bij? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *