Home + Hoe maak je als moeder een carrièreswitch?

Hoe maak je als moeder een carrièreswitch?

Begin deze maand was het precies vier jaar geleden dat ik een carrièreswitch maakte. Dat klinkt heel groot, maar het was wel zo. Het was spannend, ik was totaal niet zelfverzekerd en toch ging ik ervoor. Maar hoe doe je dat nu, een carrièreswitch maken?In deze blogpost vertel ik je hoe ik het aan heb gepakt.

Is dit nu alles?

Het begint allemaal met een bepaald gevoel wanneer je naar je werk gaat. Je vraagt je constant af of dit nu alles is en je voelt aan alles dat je iets anders wilt. Maar wat dan? Dat was voor mij destijds de hoofdvraag. Ik was activiteitenbegeleider en werkte met visueel beperkte ouderen. Dit deed ik inmiddels acht jaar en de koek was op. Ik haalde er niet meer genoeg voldoening uit en wat betreft planning wist ik ieder jaar wat er ging komen. Maar ik had wel heel leuke collega’s en dat maakte de stap om weg te gaan ook lastig.

Toch wist ik op een gegeven moment zeker dat ik hier niet gelukkiger ging worden. Ik wilde iets anders en ik wilde weer uitgedaagd worden.

Een nieuwe uitdaging zoeken

Mijn geluk was dat ik toen al was begonnen met de webshop. Deels uit nood, maar ook deels om mezelf weer iets anders om handen te geven zonder dat ik mijn baan meteen op hoefde te zeggen. De crisis was in volle gang dus vastigheid was meer dan welkom.

Door de webshop leerde ik alles over online marketing en communicatie en opeens wist ik dat dit het was. Dit wilde ik gaan doen! We hadden niet veel te besteden, want alles ging naar de dubbele woonlasten, de rekeningen én naar de webshop, maar toch investeerde ik zo nu en dan in een cursus. Korte cursussen, maar ik had weer een doel en haalde ergens voldoening uit!

Maar een cursus is nog geen opleiding en hoe kon ik zonder opleiding nu aan een baan komen in een crisistijd?

Overtuigd van mijzelf

Het klinkt misschien suf, maar als je geen vertrouwen hebt in jezelf, dan heeft een toekomstige werkgever dat ook niet. Als jij heel goed weet wat je wilt, dan kun je dat heel goed vertellen en ook concrete stappen in die richting gaan zetten. Dit deed ik bijvoorbeeld door middel van de cursussen. Rome is ook niet in één dag gebouwd, dit soort dingen kosten nu eenmaal tijd.

Mocht je nog heel erg worstelen met de vraag wat je nu precies zou willen raad ik je een beroepentest aan. Niet zo’n simpele via Internet, maar maak hiervoor bijvoorbeeld een afspraak met een loopbaanadviseur of coach. Ook dat is een investering in jezelf.

Omdat ik wist wat ik wilde, praktijkkennis in huis had én mijzelf bleef ontwikkelen, kon ik gericht gaan solliciteren.

De sollicitatieprocedure

Ik kon dit goed verwoorden in mijn motivatie en stuurde mijn cv mee. Toen nog een standaard A4-tje, maar tegenwoordig heb ik een heel mooie gemaakt op Canva. Ik houd hem bij, net als mijn LinkedIn profiel.

Naar aanleiding daarvan werd ik uitgenodigd op gesprek, maar ik was niet de enige kandidaat….

Ik heb wel een aantal serieuze sollicitaties gedaan in mijn leventje (bijbaantjes reken ik overigens niet mee, die vind ik in dit geval niet de moeite waard), maar ik ben inmiddels ook betrokken geweest bij een aantal sollicitatieprocedures. Onlangs nog toen wij een nieuwe collega zochten. Die ervaring is bijna waardevoller dan zelf regelmatig gesolliciteerd te hebben. Door aan de andere kant van de tafel te zitten weet je wat een toekomstige werkgever belangrijk vindt én hoe de afweging wordt gemaakt tussen verschillende kandidaten. Ik kan je daarom de volgende tips geven: 

Je brief en CV

 • Zorg dat je CV opvalt met kleur en een foto, maak er bijvoorbeeld één in Canva. Dit is makkelijk en gratis!
 • Houd je motivatie kort een bondig en vermeld het belangrijkste al in de eerste zinnen.
 • Vermijd zinnen als ‘een nieuwe uitdaging’. Hiermee val je niet op. Vertel liever waarom jij deze volgende stap in je carrière wilt zetten.
 • Check op spelfouten en laat iemand anders het goed controleren.

Tijdens het gesprek

 • Bereid je goed voor, wat weet je al over het bedrijf en welke vragen heb je? Neem die mee en schrijf ook gerust mee als dat nodig is.
 • Geef een stevige handdruk (lijkt logisch, maar het gebeurt nog lang niet altijd) en kijk mensen aan.
 • Bereid je voor op vragen als ‘waarom ben jij de meest geschikte kandidaat voor deze functie?’
 • Luister aandachtig en wees niet te vaak zelf aan het woord, het moet een gesprek zijn en geen monoloog.
 • Stel ook vragen terug en wees oprecht geïnteresseerd.

Dit lijken simpele tips, maar ik heb ook anders meegemaakt.

Hoe kreeg ik de baan?

Ik solliciteerde binnen de organisatie waar ik als activiteitenbegeleider voor werkte als medewerker online communicatie. Als ik de functie zou krijgen zou ik niet meer werkzaam zijn op de vloer, maar op kantoor. Een hele switch dus. Ik kreeg een hoop vragen op mij af, maar kon ze beantwoorden. Deels omdat ik de organisatie al kende, maar ook omdat dit was wat ik het liefste wilde doen.

Na het gesprek kwamen er nog meer sollicitanten en ik besloot maar gewoon af te wachten, maar man, wat wilde ik die baan graag!

Na een paar dagen kwam het verlossende woord: de keuze was op mij gevallen en ik mocht komen voor een arbeidsvoorwaardengesprek!

Niet veel later begon ik en ik werk er nog steeds! We zijn dus vier jaar verder en ik heb er heel veel geleerd. Later ben ik pas een opleiding gaan doen en de rest heb ik ook weer geleerd door het gewoon te doen. Ik ben heel vaak zenuwachtig geweest en heb ook heel vaak met mijn handen in het haar gezeten en mij afgevraagd of ik het wel kon, maar toch lukte het iedere keer weer en leerde ik er ook enorm van.

Mijn werk biedt uitdaging, afleiding van andere dingen en vooral heel veel plezier! Als je maar op jezelf vertrouwt en duidelijk weet wat je wilt. En als ik het kan, kan jij het ook!

Heb jij weleens een dergelijke stap genomen? Laat het me weten in de comments hieronder!

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. 20 juli 2017 / 07:31

  Ik kom uit het onderwijs en heb bij een bank gewerkt. Moest mijn WFT hiervoor halen en deed dat dus ook. Nu werk ik bij een webshop. Dus ja ik heb het ook gedaan maar niet zo succesvol als jij hoor haha!

  • 23 juli 2017 / 09:59

   Haha, succesvol is het pas als je dat zelf vindt 😉 Zou je niet meer terug willen naar een bank, of was dat het toch niet? Ben wel heel benieuwd!

 2. Denise
  20 juli 2017 / 08:29

  Wat knap van je, ik heb daar echt respect voor!

  Momenteel zit ik al bijna een half jaar zonder werk.
  Ik ben 7 jaar geleden afgestudeerd: HBO pedagogiek. Slechte tijd, nooit een goede baan in kunnen vinden. Heb een aantal andere ‘los vast banen gehad maar het was het allemaal net niet.
  Bij mijn vorige baan werkte ik 3 dagen, maar zij wilde dat ik 4 dagen kwam werken. Dit in combi met mijn gezin en onregelmatig werken zag ik dit niet zitten.

  Ik heb lang nagedacht en uitgezocht wat ik nu wilde: wmo consulent zou het worden! Maar helaas, cursussen zijn belachelijk duur dat kan ik nu nog niet betalen en ik heb tal van gemeenten aangeschreven voor een stage plek. Ik krijg serieus antwoorden terug als: je hebt te weinig ervaring.

  Inmiddels moet er ook brood op de plank komen en ben ik weer terug bij af voor mijn gevoel en speur ik alle vacatures weer af en solliciteer volop. Hopelijk snel met resultaat!

  • 23 juli 2017 / 09:58

   Jeetje, wat een verhaal zeg! WMO consulent lijkt mij heel gaaf, maar wat bizar dat je voor een stageplek te horen krijgt dat je te weinig ervaring hebt. Ik heb misschien wel een tip voor je als je LinkedIn hebt. Maak een connectie met Rob (M.E.) Mes of volg hem. Hij verbindt gratis vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en er zijn al heel wat mensen die succes bij hem hebben geboekt vanwege zijn enorme netwerk. Misschien kom je zo alsnog aan die stageplek? Niet geschoten is altijd mis… Heel veel succes en ik hoop dat je snel iets vindt waar je blij van wordt!