Home + Mama aan het werk | Ik ben de kostwinner

Mama aan het werk | Ik ben de kostwinner

De laatste jaren zien we wel een kleine verschuiving, maar bij de meeste gezinnen is de verdeling nog heel traditioneel; de man verdient dan meer dan de vrouw. Bij ons is dat nu nog wel zo, maar binnenkort verandert dat en ben ik de kostwinner…

We krijgen er overigens wel veel positieve reacties op. Niet op het feit dat ik meer ga werken, maar wel op het feit dat ik meer ga verdienen haha. Veel mensen zeggen dat Pat het lekker voor elkaar heeft zo. Hij wil overigens heel graag blijven werken hoor, want alleen maar thuis zijn heeft ook niet zijn voorkeur. Het is dus niet zo dat hij gaat stoppen met werken.

Ik ga wel meer werken en wat daar de reacties op waren heb je eerder al kunnen lezen. Toch vinden veel mensen het ook stoer en geven oudere mensen aan het heel modern te vinden haha. Is het stoer? Nee, vind ik niet. Is het gek, nee vind ik ook niet. Het is gewoon een onverwachte samenloop van omstandigheden door het aanbod van mijn werk. Dit maakte alles opeens anders en maakte dat ik de kostwinner word.

Het liep dus zo, maar daar hebben we allebei geen moeite mee gehad.

Veel mannen vinden het lastig als hun vrouw meer verdient

Voor veel mannen is het namelijk wel een dingetje als hun vrouw of vriendin meer verdient en ergens snap ik dat ook wel. Er rust toch een bepaalde taboe op en er worden ook nog weleens opmerkingen over gemaakt door andere mannen. Het is misschien ook wel iets dat met je ego te maken heeft. Niet zo zeer bewust, maar mannen hebben dat denk ik eerder. Patrick heeft dat gelukkig nog niet gehoord en krijgt zelfs opmerkingen als ‘ik ben jaloers’ en ‘ik zou dat ook wel willen’.

Wat vind ik er zelf van?

Ik kreeg de vraag of ik niet teveel druk zal gaan ervaren als ik meer ga verdienen. Nee, waarom zou ik? Of ik nu wel of niet meer verdien, we hebben mijn inkomen hoe dan ook nodig om rond te komen. Laten we eerlijk zijn, één inkomen is behoorlijk kwetsbaar en dan maakt het niet uit wie het verdient.

Verder gaan beide salarissen op één hoop en daar betalen we alles van. Hier dus geen percentages dat we evenredig op een gezamenlijke rekening storten. Ik vind het juist fijn dat Pat het mij dat ik mij verder kan ontwikkelen en mij daar de ruimte voor geeft. Op die manier kan hij weer meer betrokken zijn bij de opvoeding van de jongens en meer helpen op school.

Wat vinden jullie ervan als de vrouw de kostwinner is in plaats van de man? Laat het me weten in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Christine
  11 februari 2018 / 20:54

  Hier ook de traditionele rolverdeling!
  Mijn man is beter geschoold dan ik en maakt daardoor ook sneller carrière dan ik ooit zal doen in mijn vakgebied. Daardoor is hij thuis fulltime de kostwinnaar en daar heb ik vrede mee 😉
  Overigens heb ik thuis meegemaakt dat het andersom was: mijn moeder was hoogopgeleid en mijn vader juist laagopgeleid. Door hard werken en studeren in de avonduren heeft mijn vader zich omhoog weten te werken terwijl mijn moeder ‘automatisch’ thuismoeder werd voor de kinderen.. heel conventioneel dus..
  Als mijn man niet zo ambitieus was of mijn werk betere carrièremogelijkheden zou kennen zou ik niet weten of ik graag kostwinnaar zou willen zijn.. het is natuurlijk een hele verantwoordelijkheid en het zit ook niet zo in mij om blij te worden van het feit dat ik met mijn inkomen het gezin onderhoud (iets wat ik bij mijn vader en nu ook heel sterk wél bij mijn man zie).. zelf wordt ik blij van mijn werk, maar nog veel meer van de verzorging van m’n gezin!

  • 13 februari 2018 / 08:12

   Dat is voor iedereen natuurlijk anders. Neemt niet weg dat hier het gezin ook op nummer 1 staat en ik daar ook het meest blij van word. Dat is ook de reden waarom ik dit doe. Meer stabiliteit en rust voor hen…

   • Christine
    13 februari 2018 / 20:39

    Mooi hè, dat we hetzelfde willen voor ons gezin en daarin allebei een andere route aanlopen?! Vind ik wel althans 😉

 2. Mirella
  23 maart 2023 / 10:16

  Ik ben ook de kostwinner thuis. Alleen daar niet bepaald blij mee. Door deze situatie blijf ik mijn baan houden. Terwijl ik er eigenlijk niet gelukkig van wordt. De combinatie met het moederschap, huishouden en zwanger zijn vind ik zwaar. Maar we kunnen mijn goede inkomen hard gebruiken.