Home + Is 32 uur werken voor een moeder teveel?

Is 32 uur werken voor een moeder teveel?

Het is allemaal heel snel besloten, maar vanaf 1 maart ga ik 32 uur per week werken. En daar krijg ik best wel wat reacties op van andere moeders. Het zou namelijk teveel zijn met een baby, een blog, een huishouden en de qualitytime die we willen hebben als gezin. Ik vond dit best moeilijk om te horen, want is dat echt zo?

Is 32 uur werken voor een moeder teveel?

Veel vrouwen werken al parttime voordat er kinderen komen. Vaak 32 uur die dan worden teruggeschroefd tot 28 of 24 uur nadat het kindje is geboren. Het is dus niet gebruikelijk om juist meer te gaan werken als de baby er eenmaal is. In mijn geval is dat aanzienlijk meer omdat ik van 20 uur naar 32 uur per week ga. En ja, dat zal best pittig worden, dat zal ik zeker niet ontkennen.

Of het teveel zal zijn, zal moeten blijken. Voor nu denk ik dat het veel meer rust zal brengen. Ik werk nu namelijk twee hele en twee halve dagen. Die halve dagen zijn vaak te kort om alles gedaan te krijgen waardoor ik ook niet met een fijn gevoel wegga. Daarna is het rennen en vliegen om Floris en Milan op te halen, het huishouden te doen, eten te koken etc. Als ik straks vier hele dagen ga werken zal er veel meer rust ontstaan.

Hoe gaan we dat thuis regelen?

Floris gaat dan twee hele dagen naar mijn ouders in plaats van twee hele en twee halve dagen. Voor hen ook veel fijner en overzichtelijker. Verder wil Pat twee dagen ouderschapsverlof opnemen en daar zijn we nog mee bezig. Dat betekent dat we geen gebruik hoeven te maken van een kinderdagverblijf en BSO en Patrick kan ook wat meer betrokken zijn bij de opvoeding. Hij is nu vaak lange dagen van huis (niet altijd hoor) en kan Milan bijvoorbeeld nooit naar school brengen. Dat vindt hij erg jammer.

En Mamablogger dan?

Dat gaat gewoon door zoals jullie van mij gewend zijn! Ik schrijf nog steeds alle content zelf en zal vooruit gaan werken in de weekenden. Dit wil ik dan ’s morgens vroeg doen van 7.00 tot 10.00 uur. Datzelfde geldt voor freelance klussen. Daarna hebben we nog de hele dagen voor onszelf. Omdat Pat nu ook vaker thuis zal zijn, zijn de boodschappen en het huishouden dan al gedaan. De avonden willen we voor onszelf houden, maar betaalde opdrachten gaan dan wel even voor, want dat is inkomen. Daar zal ik dan twee dagen in de week ’s avonds voor reserveren. De overige vijf avonden moeten vrij blijven.

Waarom ga ik meer werken?

De reden is heel simpel. Het is gevraagd door mijn werk en er staan leuke dingen op de planning die ik graag wil doen en die kans krijg ik ook. Ik kan mijzelf doorontwikkelen en ik zou wel gek zijn als ik die kans niet zou grijpen. Daarnaast is mijn uurloon een stukje hoger dan dat van Patrick dus levert het ook voordeel op. Ook gun ik Patrick de tijd met de kinderen (en is dat ook gewoon een wettelijk recht) en mijn ouders meer rust op deze manier.

Meer rust?

Ik denk dat deze constructie veel meer rust geeft voor ons allemaal en dat is uiteindelijk ook veel beter voor de kinderen. Alles is op deze manier veel duidelijker. We doen dit uiteindelijk voor hen. We kunnen ze nog steeds alle dagen zelf naar school brengen en drie dagen ophalen. Daar verandert niets aan.

‘De kinderen zullen je gaan missen’

Die opmerking kreeg ik ook laatst en dat zette me aan het denken, is dat zo? Ik denk namelijk dat ze er een veel relaxtere moeder voor terug krijgen die nu niet meer ’s avonds de laptop open klapt en die de weekenden zoveel mogelijk vrij is. Nu moet ik niet alleen bloggen, maar ook het huishouden doen bijvoorbeeld. Daarbij zijn we nu samen betrokken bij school in plaats van ik alleen.

Ik vind het een ouderwetse gedachte dat alleen moeders zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Patrick is toch ook hun ouder?

Wat vinden jullie van mijn keuze? Ik ben héél benieuwd. Laat het me weten in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 Reacties

 1. 18 januari 2018 / 07:40

  Het zou niet mijn keuze zijn, maar goed ik zit ook in een andere situatie. Als het goed voelt voor jullie moet je het doen. Niemand waar jij verantwoording aan af hoeft te leggen behalve je man en kinderen.

  • 19 januari 2018 / 17:04

   Dat is waar dankjewel! Alleen vindt mijn man het juist heel fijn dat hij nu die kans krijgt en Milan vindt het geweldig dat hij papa vaker ziet, dus met die verantwoording zit het wel goed. Ik vind het misschien zelf nog wel lastig in het begin, omdat ik niet anders gewend ben.

 2. Wendy
  18 januari 2018 / 07:59

  Ik reageer niet zo vaak, lees wel altijd alles ?. Ik werk ook 4 dagen. Vooral met hele jonge kinderen is dat prima. Het is zo’n ouderwetse gedachte: dan mis je veel van je kinderen… uhm, we leven toch niet meer in 1950?? What about alle vaders in NL? Die werken veelal parttime of bijna parttime. Die missen toch ook veel van hun kinderen? Maar als moeders ambitieus zijn en dus kiezen om meer te gaan werken, staan er mensen op die vinden dat je teveel mist van je kinderen. Je ziet ze nog steeds elke dag ?. Stel dat je gescheiden bent…. dan zie je je kinderen niet meer dagelijks, die kids overleven dat toch ook?

  Wel wil ik als tip meegeven om goed te kijken waar praktisch winst valt te behalen in de hele organisatie van werk/thuis. Misschien boodschappen laten bezorgen, poetshulp voor grote en tijdrovende klussen, voor twee dagen koken in de weekenden enz. Zodat je niet het gevoel krijgt dat je thuis moet rennen en vliegen en jezelf voorbij loopt. Want een ontspannen moeder is een leukere moeder! Veel plezier gewenst als je naar vier dagen gaat ?

  • 19 januari 2018 / 17:03

   Hi Wendy, leuk dat je altijd mee leest! Dat vind ik dus ook zo krom. Waarom zouden vaders niet minder kunnen gaan werken? In mijn geval doen we het niet vanwege de financiën want ik hoef niet perse meer te verdienen, maar ook omdat ik ook ambities heb. Ik zou het dus heel eng vinden om “alleen maar” te bloggen en/of te vloggen. Wat nu als dat een keertje ophoudt? Dan is het echt heel lastig om weer in dat arbeidsproces te komen. Daarbij wil ik voor mijzelf ook een goed pensioen opbouwen. Een stukje zekerheid. Wat nu als Pat wat overkomt? Dan zou ik mooi de sjaak zijn met twee kinderen.

   Je praktische tips zijn heel goed. Een poets overwegen we, maar doen we vooralsnog liever zelf. Ben nogal een zeur haha. Boodschappen gaat Pat in die twee dagen doen voor de hele week, maar dat komt omdat de supermarkt hier heel dichtbij zit. Ik denk wel dat het me meer ontspanning oplevert en dat is ook wat waard, juist voor de kinderen zoals al zei.

   • Wendy
    19 januari 2018 / 21:55

    Ik zie net staan dat vaders parttime werken….Ik bedoelde fulltime ?. Maar dat snapte je vast. En ik ben ook behoorlijk ambitieus… wil altijd kijken of ik een stapje verder kom.

 3. 18 januari 2018 / 08:43

  Het is makkelijk oordelen vanaf de zijlijn. Maar ook al zou ik het zelf niet willen, ik snap heel goed dat jij die kans wel met beide handen aangrijpt. En het is juist fijn dat jouw partner meer thuis zal zijn om er voor de kinderen te zijn en het huishouden te doen. Je kunt het toch proberen en dan na 3 maanden ‘evalueren’: loopt het zoals we hadden verwacht, waar kost het ons stress en hoe nemen we die weg. Ik zag in de reactie voor mij al over boodschappen bezorgen en een poets, dat lijken me dan goede opties. Ik hoop dat je ons over een tijdje een update geeft hoe het bevalt!

 4. Christine
  18 januari 2018 / 08:43

  Voor mijzelf moet ik er echt niet aan denken.. hier werk ik 20uur, verdeeld over 2 dagen de ene week en 3 dagen de andere week. M’n dochter gaat 3 dagen per week naar het kinderdagverblijf wat mij eens in de veertien dagen een dag geeft om het huishouden en klusjes in huis te doen (m’n man heeft twee linkerhanden, dus ik ben de klusjesvrouw hier in huis ;)). Elke week heb ik dus twee vrije dagen doordeweeks over waarop ik sport en met m’n dochter naar logopedie ga, dus de helft daarvan is al ingevuld en dat vind ik mooi zat want over een jaar gaat ze naar school, dus ik geniet mooi nog maar even van de tijd die we samen hebben!
  Mijn man mag dan op zaterdag vaak quility time met z’n dochter doorbrengen terwijl ik afspreek met een vriendin of even naar de kapper ga o.i.d. Hij gaat dan vaak lekker een patatje halen bij Bram en wat over de markt slenteren met haar 😉 En zondags is echt onze gezinsdag. Verder werkt hij dus wel fulltime wat met de carrière die hij maakt ook noodzakelijk is, maar bij ons prima op elkaar afgestemd is..
  Uiteindelijk denk ik dat er maar één manier is om te ontdekken of 32u werken voor jou haalbaar is met al je nevenactiviteiten en dat is door het gewoon te gaan proberen! We horen het ergens met april wel 😉

  • 19 januari 2018 / 16:56

   Ja, zo kan het inderdaad ook werken! Ik zal zeker na een maand of twee een update schrijven over hoe het gaat.

 5. Sandra
  18 januari 2018 / 11:12

  Ik zot op dit moment juist in twijfel om van 20 uur naar een 24 uur en dan nog 1 dag in de week naar school te gaan om totale andere baan te gaan zoeken. Van winkel naar de zorg… dus ja bij mij de twijfel hoe ga ik jet regelen..

  • 19 januari 2018 / 16:55

   Doen! Ik werk voor een zorgorganisatie en we zitten te springen om mensen zoals jij. Je bent dus echt verzekert van een baan en je krijgt er zoveel voor terug. Ik hoop dat je het kunt regelen en ervoor kunt gaan!

 6. 18 januari 2018 / 12:35

  Ik zou het liever niet meer doen maar als dit jouw keuze is, vooral doen. Mensen hebben altijd commentaar op van alles en nog wat.

 7. Rebecca
  18 januari 2018 / 13:54

  Ik denk dat je kinderen je misschien wel even missen, maar al snel weten ze niet beter. Ik denk dat je moet doen wat jou gelukkig maakt.
  Tof dat jullie het zo kunnen regelen!

  • 19 januari 2018 / 16:53

   Maar Patrick is nu vaker thuis en in principe ziet Milan mij nog steeds net zoveel als nu. Ik heb nu in de avonden meer tijd dus dat compenseert weer. De planning wordt gestructureerder.

 8. 18 januari 2018 / 15:47

  Ik vind het een prima werkweer! Ik weet nog dat toen ik zwanger raakte, ik van plan was om 32 uur te blijven werken. Al mijn vriendinnen doen het ook, dus het leek voor mij misschien heel normaal. Totdat ik een nieuwe baan kreeg en ook de optie had om 28 uur te werken met hetzelfde salaris als mijn vorige baan van 32 uur. Dat heb ik nu gedaan. Ik werk de ene week 4 en de andere week 3 dagen en het is allebei prima! Misschien ervaar ik de week met 3 dagen zelfs als drukker omdat ik dan met allerlei dingen bezig ben en mijn werk net niet af krijg.

  • 19 januari 2018 / 16:52

   Dat van je werk niet af krijgen herken ik heel erg goed. Wat fijn dat je in je nieuwe baan net zoveel kon verdienen met wat minder uren. Wat goed dat je vriendinnen dit ook doen. Ik was al bang dat ik één van de weinigen was haha. En je vindt het ook niet tegenvallen?

 9. Marie Louise
  19 januari 2018 / 15:56

  Heel goed van je Marisca!!
  Los van dat het leuk is dat je je werk zo leuk vindt en dat je er veel voor jezelf uithaalt geef je een goed voorbeeld voor je jongens dat je een zelfstandige vrouw bent!! En voor jezelf je bouwt een goed pensioen op en mocht er onverhoopt ooit iets gebeuren dan kan je jezelf redden!! Je eigen zelfstandigheid vind ik altijd erg belangrijk, dus wat mij betreft echt super gaaf en goed dat je voor jezelf kiest.

 10. Nanda
  19 januari 2018 / 21:52

  Super van jullie!!! Heerlijk… gewoon je hart volgen!!! & hoe heerlijk en fijn is het dat je man lekker zoveel bij de opvoeding betrokken is… lekker genieten!!!

 11. 6 februari 2018 / 15:12

  Waarom zou je geen 32 uur kunnen werken als moeder. als het kan lekker doen en als je het thuisgoed kan regelen, helemaal prima. Maar respect voor jou dat je ook nog dagelijks een blogpost kan posten. Dat vind ik echt heel knap, want er gaat best veel tijd in zitten. Dus als je tips hebt, graag!

 12. Tim
  6 december 2018 / 12:25

  Ik hoor dat heel veel dat 32 uur teveel is voor een moeder, ik vraag dan als pappa, ik werk ook 32 uur (heb een hele fijne pappadag ). Mijn inziens gebaseerd op een achterhaald idee uit de tijd van het eenverdienergezin. Iedreen moet in het tweeverdienertijdperk de eigen balans kiezen waar zij zich het beste bij voelen. Hierin spelen salarissen, ambities, wensen mee van beide partners.

  Ik vind het superleuk nieuws dat Partick ouderschapsverlof opneemt, PappaPower!
  Ook leuk nieuws is dat jij op je werk iets gaat doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

  Als pappa en Mamma blij zijn dan worden de kinderen ook blij dus Goed geregeled!