Home + Lifestyle | Waarom groentesapjes zo geweldig zijn

Lifestyle | Waarom groentesapjes zo geweldig zijn

Het valt niet mee om voldoende groente en fruit te eten. Het Voedingscentrum adviseert in haar schijf van vijf om dagelijks 200 gram fruit en 250 gram groente te eten. Voldoende fruit eten lukt meestal wel; fruit is lekker en makkelijk om te nemen. Groente is een ander verhaal. Maar liefst 90% van de bevolking eet onvoldoende groente. Groentesappen bieden uitkomst, ze zijn makkelijk en snel om te nemen. In dit artikel lees je wat groentesap zo makkelijk en gezond maakt.

Waarom is groente zo gezond?

Het advies van 250 gram groente per dag komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. We hebben groenten nodig vanwege de vele voedingsstoffen die het bevat. In groenten zitten vitaminen, mineralen, antioxidanten, spoorelementen en andere bioactieve stoffen. Eigenlijk bijna alles wat je lichaam nodig heeft. Uitzondering zijn enkele in vetoplosbare vitamines die uit vette voedingsmiddelen moeten komen zoals vette vissoorten, eieren en noten.

Ten opzichte van fruit bevatten groenten nog meer mineralen en spoorelementen. Deze worden door het gewas uit de bodem onttrokken waarop het groeit. Een voordeel van groente ten opzichte van fruit is dat groente arm is aan suikers en koolhydraten. Zou je al je vitamines uit fruit willen halen dan zou dat betekenen dat je ook veel suikers en calorieën binnen krijgt.

Een probleem met groente is dat het licht in gewicht is. Wil je bijvoorbeeld 250 gram spinazie eten dan heb je toch echt een groot bord vol spinazie voor je staan. Hierdoor komen de meeste mensen niet aan de 250 gram per dag. Groentesap kan daarom een mooie en handige aanvulling zijn. Hoe druk je het ook hebt; je hebt altijd wel even tijd om even iets te drinken. En waarom zou je dan niet even een groentesapje pakken?

Wat is groentesap precies?

Iedereen is wel bekend met groente smoothies. Deze maak je van groente en fruit, wat in een blender tot een mooi glad geheel wordt gemalen. Een smoothie is vrij dik omdat het alle vezels van de groente en het fruit nog bevat.

Groentesap is anders; het bevat namelijk geen vezels. Hierdoor is het mooi dun en goed drinkbaar, zonder dat er van die harde stukjes in je drankje zitten. Om groentesap te maken is een slowjuicer nodig. Een slowjuicer maalt langzaam en met grote kracht het vocht uit de groente. De vezels worden apart opgevangen. Sommige mensen gooien de vezels vervolgens weg. Maar je kunt deze ook nog gebruiken. Je kunt ze voeren aan de konijnen bijvoorbeeld maar je kunt ze ook verwerken in gerechten. Het is natuurlijk zonde om voedsel te verspillen en deze vezels zijn hartstikke goed voor een gezonde darmflora.

De voordelen

Een groot voordeel van groentesap is dat het zo makkelijk is. Maar dat is niet het enige. Het heeft ook de nodige gezondheidsvoordelen. Groentesap is extreem geconcerteerd aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Dit komt omdat er voor de bereiding van een portie groentesap veel groente nodig is. Voor één glas groentesap van 200 ml heb je ruim 300 gram groente nodig. Dat is al meer dan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente. Groentesap bevat vitamines en mineralen die nodig zijn voor een goed functionerend immuunsysteem.

Omdat al deze voedingsstoffen in vloeibare vorm worden aangeboden, aan het lichaam, zijn deze beter te absorberen. Je lichaam haalt daarom ook echt meer voedingsstoffen uit groentesap dan uit groente.

Groentesap is erg rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten zijn belangrijk in het voorkomen van chronische ziekten. Ze neutraliseren vrije radicalen en maken ze onschadelijk.

Omdat groentesap rijk is aan kalium is het goed voor de bloeddruk. De bloeddruk wordt namelijk geregeld door de verhouding tussen natrium en kalium in het lichaam. Omdat we al veel natrium (zout) in onze voeding hebben wordt de bloeddruk bij veel mensen te hoog. Door minder natrium (zout) en meer kalium (groente) te eten kan het lichaam beter een normale bloeddruk vasthouden.

Hoe maak je groentesap?

Groentesap kan je het beste maken met een slowjuicer. Deze perst langzaam het vocht uit de groente. Door het langzame persen ontstaat er geen hitte. Dit is goed voor het behoud van de vitamines en antioxidanten omdat deze beschadigen door verhitting.

Een nadeel van een slowjuicer is de hoge aanschafprijs. Het is een behoorlijke investering die al snel oploopt naar enkele honderden euro’s als je een beetje een goede wilt. Het is daarom goed om er allereerst zeker van te zijn dat je groentesapjes ook echt wilt gaan opnemen in je eetschema. Om te proberen of groentesapjes iets voor jou zijn zou je eerst een aantal groentesappen kunnen bestellen. Dit kan je online doen. Je krijgt de groentesapjes dan ingevroren geleverd zodat je ze in de vriezer goed en vers kunt houden.

Je hebt allerlei bedrijven die groentesappen via het internet verkopen. Enkele bekende namen zijn Frecious, Dr. Veggie en Sapje. De sapjes die ze leveren zijn van goede kwaliteit maar wel vrij prijzig. Een bedrijf wat betaalbare en goede groentesapjes kan bezorgen is HappyJuicy maar er zijn er vast nog meer.

Vindt je het wel makkelijk om je groentesappen thuis bezorgd te krijgen dan kan je bij verschillende leveranciers een abonnement afsluiten. Ze staan dan iedere 2 weken bij je voor de deur met een nieuwe lading vers geperst groentesap.

Wil je groentesap gaan maken met een slowjuicer hou er dan rekening mee dat dit wel veel tijd kost. Je kunt daarom het beste grote hoeveelheden in één keer maken, die je vervolgens invriest. In de koelkast blijft groentesap namelijk maar 24 uur goed.

Waar veel tijd in gaat zitten is het schoonmaken van de groente, het fijn snijden van de groenten en het invoeren van de groente in de slowjuicer. Een slowjuicer maalt langzaam het sap uit de groente en je moet erbij blijven om steeds nieuwe stukjes groente in het apparaat te doen. Tot slot is het vaak een hele klus om de slowjuicer weer goed schoon te maken.

liefs

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *