Home + Het leed dat vriendenboekjes heet…

Het leed dat vriendenboekjes heet…

Ik dacht dat vriendenboekjes ergens waren achtergebleven in de jaren ’90, maar ook anno 2016 blijken ze dus nog helemaal hip en happening en nee, je voldoet dus niet meer als je alleen de vragen invult. Tegenwoordig gaan er foto’s bij, is er een pagina waar je kind nog iets voor het vriendje of vriendinnetje kan maken, en die vragen gaan nog best diep…

Milan heeft hem al een paar keer mee naar huis gehad, zo’n vriendenboekje. Ik weet nog van mijzelf dat ik er vroeger een ontzettende hekel aan had als een vriendinnetje hem dan lang (lees: langer dan een dag haha) bij zich hield. En dat doe ik dus zelf ook niet. Ik weet nog wel hoe je je kon verheugen op die nieuwe ingevulde pagina’s. Het was alsof je iedere keer een cadeautje kreeg. Mijn favoriete vraag was ‘Mijn wens voor jou is…’. Dat vond ik altijd zo lief. Waar het vriendenboekje gebleven is weet ik niet. Die is denk ik wel achtergebleven in de jaren ’90 😉

Maar dan de vriendenboekjes in 2016

Je hebt ze in verschillende soorten; je hebt diegene die waarbij de ander maar twee pagina’s hoeft in te vullen, maar je hebt dus blijkbaar ook varianten waarbij je maar liefst vier pagina’s in moet vullen. Dat zijn twee pagina’s met vragen en twee met ruimte voor een foto en een mooie tekening al voldoet volplakken met stickers ook.

Vriendenboekjes zijn van die dingen die jij dan even snel tussendoor wilt doen, maar je kind besluit er op dat moment een heel kunstwerk van te maken. Waar de lievelingskleur van je kind normaal oranje is (de lievelingskleur van Milan, al begrijp ik niet zo goed waarom), moet hij er nu een kwartier over nadenken. Misschien is het anders te definitief of zo. Net als de vraag wat je later wilt worden, dat wijzigt om het kwartier en wat is dan de beste optie?

En daarom ‘Eerste hulp bij vriendenboekjes’

Ik vul nu de vragen gewoon zelf in en laat Milan alleen zijn naam zelf schrijven. Een foto is ook altijd gewenst dus heb ik bij vriendenboekje nummer twee een aantal foto’s uitgeprint voor een volgende keer. Scheelt weer tijd en heen en weer lopen naar de printer. Die foto plakken we dan samen op en dan zit je taak als moeder er weer op. Je geeft je kind vervolgens heel veel stickers en plakken maar!

Het vriendinnetje in kwestie was er erg blij mee en ach, dan zijn die vriendenboekjes opeens toch wel weer erg leuk…

Wordt er bij jullie op school nog aan vriendenboekjes gedaan? Laat het me weten in de comments hieronder.

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. 22 april 2016 / 06:18

  Mijn dochter is nu 7 en nog maar heel af en toe geeft zij haar vriendenboekje aan een klasgenootje of krijgt zij een vriendenboekje mee. De hype was het ergst toen ze in de kleuterklas zat. In mijn tijd begonnen we pas met vriendenboekjes toen ik al zelf kon schrijven, maar bij mijn dochter dus als kleuter al. Maar de hype is volgens mij nu weer een beetje overgewaaid.

 2. marrigje
  22 april 2016 / 12:54

  Bij mijn zoontje was het bij de kleuters een hippig ding. Mijn zoontje deed er liever niet aan mee. Liep er weer een moeder hysterisch door de klas omdat het vriendenboekje van kindlief kwijt was. Hij dacht… Aan mijn hoofd geen gezeur. Alleen bij echte vrienden 😉 En dan moest het boekje de volgende dag echt weer mee naar school!

 3. 22 april 2016 / 20:54

  Ik vond ze vroeger als kindje zelf heel leuk, vooral als ze uitgebreid ingevuld waren. Maar snap nu dat het voor ouders niet altijd leuk is haha, vandaar dat sommige toch wat minder uitgebreid in gevald waren. Die stickers vind ik echt een slim idee. Ga ik zeker onthouden.

 4. 23 april 2016 / 09:54

  Mijn dochter van 4 heeft zelf een vriendenboekjes en in groep 1& 2 is het nog hot & happening, maar vanaf groep 3 (zag ik bij mijn oudste) is het ineens compleet over.

  Ik vind het nogal stressvol die boekjes ?..hoe vaak ik niet moet leuren aan ouders of ze het boekje nog hebben, laatst werd ik nog gebeld door het zwembad.. vriendenboekje van mijn dochter lag daar, was vergeten door een vriendinnetje ….

 5. 2 mei 2016 / 19:23

  Mijn oudste is bijna 6 en heeft een vriendenboekje waar iedereen ingeschreven heeft.
  Hier is het al zo erg dat het op de peuterspeelzaal al begint 😉
  Ik doe daar niet aan mee, groep 1 van de basisschool vindt ik vroeg genoeg