Home + Huishoudelijk | De wereld van de pannen

Huishoudelijk | De wereld van de pannen

Er zijn verschillende soorten pannen op de markt, waardoor het lastig is om te kiezen welke pan je echt moet hebben en welke niet. Een pan is een essentieel item in de keuken. Met deze keukengerei kun je koken, bakken, braden en stomen. In deze blog ga ik je wegwijs maken in de pannen wereld.  

Hapjespan 

De hapjespan en de braadpan worden vaak door elkaar gehaald. Dat is erg begrijpelijk, want ze lijken veel op elkaar. Echter, zijn er wel twee grote verschillen. De braadpan heeft een dikkere bodem die langdurig bestand is tegen hitte. Het vlees kan daardoor lekker lang braden, stoven of sudderen. In feite is de hapjespan een koekenpan met een hogere rechte rand. Daarnaast kan je er een grotere hoeveelheid in roerbakken. 

Braadpan 

Een braadpan wordt ook wel stoofpan genoemd. De pan wordt gebruikt bij braden, stoven of sudderen van vlees. De pan kan uit verschillende materialen zoals (geëmailleerd) gietijzer, keramiek, RVS en geëmailleerd plaatstaal. Ieder materiaal heeft zo zijn specificaties het is maar net wat je persoonlijke voorkeur heeft. 

Koekenpan

Deze pan lijkt veel op de hapjespan, maar er zit een verschil in. Dit heeft een lagere en bolle rand. Het is een fijne pan om producten in te bakken bijvoorbeeld krieltjes. Daarnaast is het ook een fijne pan om eitjes in te bakken. Er zijn verschillende groottes, waardoor je voor ieder gerecht de juiste grootte hebt. 

Vispan

Een vispan is perfect voor het bakken van hele vissen. Dit komt door de ovale vorm dat deze pan heeft. Ook zorgt een vispan ervoor dat de warmte gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld. Hierdoor wordt de vis heel goed bereid. 

Wokpan 

Met een wokpan kan je heel goed met zeer hoge temperaturen roerbakken. Door de bolle vorm kan je de producten razendsnel door de pan draaien. Daarnaast zorgt de vorm ervoor dat de hitte goed omhoog kan. Verder heb je ook een wokarang, dat is een komvormige wok. Het idee hiervan is dat je gemakkelijk met jouw spatel de ingrediënten om kunt scheppen zonder dat het over de rand heen valt. Deze pan is ideaal voor mensen die slordiger zijn in het omscheppen. 

Grillpan 

Een grillpan is perfect om vlees, vis en groenten in te grillen. In een grillpan bak je de producten met weinig vet of olie, waardoor het ook gezonder is dan in een koekenpan bakken. De grillpan bevat gegroefd braad oppervlakte. Deze pan is te verkrijgen in verschillende materialen bijvoorbeeld gietijzer, RVS of anti-aanbaklaag. 

Kookpan 

De kookpan is niet te missen in de keuken. Dit is een pan die waarschijnlijk iedereen wel in de keuken heeft liggen. Het is een goede pan om groenten, soepen en pasta’s in te koken. 

Steelpan

Bij het bereiden van soepen of sauzen is een steelpan onmisbaar. Daarnaast is dit ook een fijne pan om havermout in te bereiden als ontbijt. De lange steel is fijn als je lang door een saus of soep heen moet roeren, dat wordt namelijk niet heet. 

Soeppan

Deze pan is een hogere variant van de kookpan. Een voordeel hiervan is dat er grote hoeveelheden van bijvoorbeeld soepen, aardappels en pasta in kunt maken. Vooral tijdens de koude dagen in de winter is het heerlijk om een lekkere warme soep hier in te kunnen bereiden.

Heb jij al deze pannen en welke pannen gebruik je het vaakst tijdens het koken?

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *