Home + Jongenskleding | Basis garderobe samenstellen en budgetteren

Jongenskleding | Basis garderobe samenstellen en budgetteren

De afgelopen weken was het weer raak hier in huis: Milan had een groeispurt gehad en dat betekende dat schoenen te klein werden (balen!) en truien tekort. Tot overmaat van ramp zat er opeens ook een gat in zijn lievelingsbroek. Floris had al nieuwe kleding gekregen, maar klaagde een paar weken geleden dat zijn schoenen niet meer zo lekker zaten. Hij woonde bijna in die schoenen dus hebben we hetzelfde merk opnieuw gekocht. Milan heeft weer nieuwe sneakers en we gaan binnenkort even op pad voor nieuwe kleding, want gelukkig had hij nog genoeg. En met een puber met een dure smaak, kan dat best in de papieren lopen. Daarom zijn we begonnen met het budgetteren van kinderkleding en schoenen én kies ik steeds vaker voor een basis gaderobe. Daarover vertel ik hieronder meer.

Waarom een basis garderobe jongenskleding?

Toen Milan nog klein was, kocht ik zeker maandelijks nieuwe kleding voor hem. En ik ging los hoor. In iedere winkel of webshop vond ik wel iets leuks en ik werd er zielsgelukkig van hem zo leuk te kleden. Er wordt vaak gedacht dat jongenskleding kopen minder leuk is dan het kopen van meisjeskleding. Maar, ik kan als jongensmoeder zeggen datdat echt niet zo hoeft te zijn en er zoveel leuks is voor jongens. En je mag best een beetje out of the box denken. Zo kocht ik voor Milan heel vaak stoere leggings of broeken met een print met daarop een oversized sweater. Stoere sneakers of Dr. Martens eronder, het stond hem zo leuk.

Toen Milan bijna 7 jaar oud was, werd Floris geboren. Opeens waren er twee snelgroeiende jongetjes die kleding nodig hebben. En aangezien je geld maar één keer uitgegeven kan worden, werden we een stuk kritischer op wat we kochten. Minder drukke prints, maar veel meer neutrale kleuren die je gemakkelijk met elkaar kan combineren (hou ik van). Duurzame items die je nog weg kan geven of kan verkopen omdat ze langer meegaan. En als je kleding verkoopt, kun je daar natuurlijk weer nieuwe kleding van kopen. Kom ik zo nog op terug.

We gaan dus steeds vaker voor een basis garderobe. Zie het als een capsule wardrobe waar veel vrouwen het over hebben en graag willen. Voorheen kocht ik behoorlijk veel en wist ik op een gegeven moment niet eens meer wat er allemaal in de kast hing. Dat is zo zonde en echt niet nodig.

Welke basisitems jongenskleding?

 • Een aantal goede jeans in blauw, zwart en grijs
 • Een mooi zittende en stevige joggingbroek (het liefst twee, want ook handig met sport en zwemles)
 • Fijne truien
 • Een paar vestjes
 • Witte en zwarte basic shirts
 • Eventueel een spijkerjasje

Maar denk ook aan:

 • Voldoende sokken, zowel lange als sneakersokken
 • Kleertjes.com jongensondergoed (tip!)
 • Twee pyjama’s
 • Nette(re) schoenen
 • Sneakers
 • Kaplaarzen
 • Een of twee jassen
 • Een bodywarmer (voor het voorjaar)

Hiermee kom je al een heel eind!

Kinderkleding budgetteren

Je zou een goede basis aan kunnen leggen wanneer de kinderbijslag wordt gestort, maar dit hoeft natuurlijk niet. Je kan ook beginnen wanneer je kind een groeispurt heeft gehad zoals bij ons het geval is. Om te voorkomen dat dat gebeurt in een maand waarin het allemaal niet zo lekker uitkomt, hebben we een digitaal spaarpotje gemaakt voor kleding en schoenen voor het hele gezin. Die vullen we maandelijks bij en als het nodig is, halen we het daar uit. Hier kun je natuurlijk ook kinderbijslag in storten. En als je dan eenmaal een fijne basis garderobe hebt, is het alleen een kwestie van aanvullen!

 

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Ilse
  26 januari 2024 / 06:30

  Ik heb me jarenlang ook suf gekocht aan kleding. Totdat mijn puber 3 maten groeide in 1 jaar (je hoorde hem bijna groeien). Ik vind persoonlijk 5 broeken en 10 truien/vesten het minimum en ik moet ook de kleding die ze bij hun vader dragen betalen. Voor mijn ene puber betekende dat dus dat ik in 1 jaar 30 (!) spijkerbroeken en 60 (!) truien en vesten moest kopen. En dan hebben we het nog niet eens over sportkleding (hij sport 4 x per week), ondergoed, sokken, schoenen en jassen. En dit was nog maar voor 1 kind. Wie verwacht er nu dat zijn kind 3 maten (ruim 25 cm) groeit in 1 jaar? OMG!
  Zijn tweelingbroek heeft een totaal ander postuur en een andere haarkleur/teint, dus ik kon weinig naar hem doorschuiven.
  Inmiddels zijn ze de k ik bijna uitgegroeid en dragen ze (zoals ik het gekscherend noem) alleen nog lichtzwart en donkerzwart en bij hoge uitzondering antracietgrijs of donkerblauw. Hoe basic wil je het hebben?

  • Marisca
   Auteur
   26 januari 2024 / 06:54

   Jeetje, dat is echt een hoop! Dat zou je inderdaad niet verwachten. En haha, heel lekker basic 😉