Home + Tiener en schoolkind: de uitdagingen

Tiener en schoolkind: de uitdagingen

We hebben inmiddels een tiener en een schoolkind in huis. Al moet ik zeggen dat ik de term schoolkind niet zo leuk vind, maar een kleuter is hij ook niet meer en ik weet zo snel niet hoe ik het anders moet noemen. Nu de één in groep 3 zit en de ander in de brugklas merk je veel meer van het leeftijdsverschil dan een jaar of twee geleden. We zijn weer in een andere fase beland en dat heeft zo zijn uitdagingen…

Aandacht verdelen

Ondanks de uitdagingen vinden we het wel heel leuk om twee kinderen in totaal verschillende leeftijdsfases te hebben. Dat wil ik alvast gezegd hebben 😉 Een van de grote verschillen is dat de één steeds zelfstandiger wordt en ons steeds minder nodig heeft, terwijl de ander het liefst 24/7 om ons heen is en gezellig om ons heen kletst. Dat maakt dat we wel op moeten letten dat we de aandacht goed blijven verdelen tussen de jongens. Onze tiener zit steeds vaker op zijn kamer (wij noemen het weleens de bunker, haha) terwijl onze jongste nog lekker veel beneden speelt. En als we weggaan, wil onze tiener ook niet altijd meer mee. Kortom, daar ontstaat iets meer afstand terwijl dat bij onze jongste nog lang niet aan de orde is. Daar moeten we aandacht voor blijven houden.

Andere belevingswereld

Tussen onze jongens zit een leeftijdsverschil van 7 jaar, dat is best flink en hun belevingswereld is natuurlijk heel anders. We hebben met onze oudste al wat meer volwassen gesprekken. Onze jongste vindt dat nog weleens lastig en wil graag net zo groot zijn als zijn broer. Zo begrijpt hij bijvoorbeeld niet dat hij niet altijd op de kamer van zijn broer mag komen als hij aan het gamen is of er met vrienden zit. Hoewel hij een lieve broer heeft, zit hij natuurlijk niet altijd te wachten op zijn kleine broertje. Begrijpelijk en dat leggen we ook uit aan onze jongste.

Samen naar school… 

Dagjes weg en vakanties

Ook wat betreft dagjes weg en vakanties is het soms even puzzelen. Wat is leuk voor hen allebei? In veel gevallen is het één al snel kinderachtig en het ander weer te heftig of simpelweg niet klein voor kleintjes. Het is soms even schipperen en gelukkig vindt onze oudste de gezelligheid al heel fijn. Daar zijn we blij om!

Bij kleine uitjes in het weekend (bijvoorbeeld een uitje naar het tuincentrum), gaat onze oudste niet altijd meer mee.

En toch zouden we niet anders willen

Een tiener en een schoolkind, het is soms schipperen, puzzelen en veel uitleggen om begrip te blijven houden voor elkaar, maar we zouden niet anders willen. De band tussen de jongens is echt heel goed en als onze oudste het eerste uur vrij is, wil onze jongste juist dat zijn broer hem naar school brengt. “Veel leuker dan mama”, zegt hij dan. Sta je dan met je goede gedrag, haha.

Het leeftijdsverschil is nu vooral erg merkbaar en dat zal de komende jaren nog wel zo zijn, maar uiteindelijk zal dat weer minder worden. Voor nu genieten we vooral van onze jongens en de verschillende leeftijden die ze hebben.

liefs

 

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *